Ulkomaisten yritysten myyminen: strategiset oikeudelliset ongelmat ja riskit japanilaisille yrityksille | Näkemyksiä ja tapahtumia

Liiketoiminnan tavoitteiden kehittyessä japanilaiset yritykset haluavat yhä enemmän myydä ydinliiketoimintaan kuulumattomia tytäryhtiöitään ja liiketoimintalinjojaan ulkomaille (Target Business). Kun strateginen päätös kohdeliiketoiminnan myymisestä on tehty, myyjän johdolla (Myyjällä) on vielä useita mahdollisia kysymyksiä, jotka pohdittava siitä, kuinka myynti voisi vaikuttaa muihin olemassa oleviin tai tulevaan liiketoimintaan. Johdon ja heidän lainopillisten neuvonantajiensa on tärkeää keskustella näistä asioista etukäteen, jotta he ovat valmiita käsittelemään niitä myyntiprosessissa.

Tunnista tärkeimmät ongelmat

Yksi kohdeliiketoiminnan myynnin avaintekijöistä on valmistautuminen hyvissä ajoin ennen myyntiprosessin alkamista. On tärkeää ymmärtää, että sinä myyjänä pystyt tunnistamaan keskeiset ongelmat ja hallitsemaan niiden käsittelyprosessia ennen neuvottelujen aloittamista ja joko yrität ratkaista ne tai asettaa ne sellaisiksi asiaksi, joita ostajan on otettava. osana kauppaa. Joitakin yleisiä ongelmia ja huomioitavia tekijöitä ovat:

 • Aineelliset riidat: onko kokonaisriski tiedossa, kuinka varma on mahdollinen menetys, voidaanko ne ratkaista ennen myyntiä vai pitääkö ostajan ottaa ne haltuunsa?
 • Tärkeimmät velkainstrumentit ja muut luottotukijärjestelyt: ovatko nämä ristiinvakuudet muiden omaisuuserien tai liiketoimintojen kanssa, ovatko ne myyjän tai sen muiden konserniyhtiöiden takaamia, tarvitseeko ostajan vaihtaa ne tai myyjän maksaa ne ennen sulkemista ?
 • Merkittävät pääoma- tai velkasitoumukset: pitkäaikaiset velvoitteet, joista ostaja haluaisi tietää, ja ovatko tällaiset sitoumukset kiinteitä vai irtisanottavissa?
 • Olemassa olevat liikekumppanuudet, strategiset liittoutumat jne.: ovatko nämä Myyjän muiden liiketoimintojen avainsuhteet, jotka tulisi säilyttää vai pitäisikö ne myydä kohdeliiketoiminnan kanssa?
 • Onko siirtorajoituksia tai muita rajoittavia sopimuksia, kuten kilpailukielto, otettava huomioon?
 • Sopimukset tiettyjen kolmansien osapuolten kanssa, jotka ovat olleet historiallisesti vaikeita ja/tai olennaisia ​​myyntisaamisten viivästyksiä: miten ne hinnoitellaan kauppaan, voidaanko ne maksaa ennen kauppaa?
 • Immateriaalioikeudet, mukaan lukien lisenssit, omistusoikeudet ja oikeuksien säilyttäminen (käsitelty tarkemmin alla).
 • Kohdeliiketoiminnan profiiliin tai mahdollisiin transaktiorakenteisiin perustuvat olennaiset verokysymykset.
 • Pitkäaikaiset velvoitteet, kuten maksu-, takuu- tai takuuvelvoitteet: käsitelläänkö niitä kohdeliiketoiminnan velkaantuina ja alentaako ne ostohintaa?
 • Odotetut korvausvelvollisuudet edellä mainitun yhteydessä: Vaikka Myyjä pyrkii aluksi saamaan ostajan ottamaan nämä kaikki haltuunsa, on hyödyllistä arvioida riskit ja päättää, voisiko hän hyväksyä jonkin riskin kantamisen.
 • Mahdolliset ESG-riskit, jotka ovat yhä suurempi ongelma ostajille, erityisesti PE-ostajien ja ostajien lainkäyttöalueilta, joilla on voimassa olevia tai vireillä olevia säädöksiä, joita voidaan soveltaa ostajaan (käsitelty tarkemmin alla).

Immateriaaliomaisuus

Lähes aina on olemassa jonkinlainen lisensointi tai muu immateriaalioikeuksien jakamisjärjestely, joka koskee kohdeliiketoiminnan ja muiden konserniyhtiöiden immateriaaliomaisuutta ja mahdollisesti myös etuyhteydettömiä kolmansia osapuolia. Ymmärtäminen, missä konserniyhtiöissä kohdeliiketoiminnan immateriaaliomaisuutta tällä hetkellä käytetään tai aiotaan käyttää (ja päinvastoin suhteessa muiden konserniyhtiöiden kohdeliiketoiminnan käyttämiin immateriaalioikeuksiin) ja missä immateriaalioikeudet on lisensoitu kolmannelle osapuolet ovat avainasemassa määritettäessä, mitä oikeuksia Myyjän on säilytettävä ja mitä ongelmia se saattaa esittää ostajalle, joka ei ole yllättävää, että hänellä on täydet oikeudet (mukaan lukien monissa tapauksissa omistusoikeus) kohdeliiketoiminnassa käytettyyn immateriaalioikeuksiin. . Yleisemmin sanottuna on tärkeää, että konserniyhtiöt ymmärtävät, missä lisenssejä ja alilisenssejä on myönnetty tai vastaanotettu, sekä niiden laajuudesta ja ehdoista, koska mahdolliset ostajat haluavat tutustua olemassa olevien lisenssien soveltamisalaan tai muuten Myyjä saattaa on katettava voimassa oleviin lisensseihin liittyvät tappiot. Näiden näkökohtien selkeä dokumentointi heti alussa ja järjestelyjen rakenteen ymmärtäminen etukäteen voi auttaa välttämään suurempia ongelmia kaupan valmistuttua.

Yritysten väliset järjestelyt

Suurille japanilaisille yrityksille on tyypillisesti myyntiä, palveluita ja/tai logistiikkaa Myyjän eri konserniyhtiöiltä, ​​jotka tukevat Kohdeliiketoimintaa. Ostaja saattaa odottaa tai joutua erottamaan kyseiset toiminnot ja henkilöstön ja sisällyttämään ne taustalla olevaan tapahtumaan varmistaakseen, että ne tukevat edelleen kohdeliiketoimintaa. Ennen myyntiprosessin aloittamista on tärkeää kartoittaa muiden konserniyhtiöiden roolit Kohdeliiketoiminnassa sekä pohtia, mikä olisi kohdeliiketoiminnan kannalta oleellista ja mistä Myyjä on valmis luopumaan. Yhteisiä yhtiöiden välisiä järjestelyjä ovat mm.

 • Jos konserniyhtiöissä on omaisuutta, kuten immateriaaliomaisuutta tai vaihto-omaisuutta, harkitse, voitko ne myydä vai tarvitaanko lisenssi, käyttöoikeudet tai muu järjestely.
 • Sopimukset, jotka on osoitettava kohdeyritykselle tai ostajalle, jotka sijaitsevat konserniyhtiöissäsi (esim. emotakaukset, alihankintasopimukset, toissijaiset sopimukset, kuten laitetoimitus- tai valmistussopimukset).
 • Yhtiöiden väliset rahoitusjärjestelyt ja miten ne päätetään tai muuten maksetaan ennen sulkemista.
 • Vakuutukset, työsuhde-etuudet, tukipalvelut, laitteet, palvelut tai kohdeliiketoiminnan ja muiden konserniyhtiöiden kesken jaettu omaisuus.
 • Muiden konserniyhtiöiden henkilöstö, joka tukee kohdeliiketoimintaa osapuolen välisellä järjestelyllä tai normaalin liiketoiminnan kautta (käsitelty tarkemmin alla).

Tietyt yritysten väliset järjestelyt voidaan käsitellä siirtymäpalvelusopimuksella, vaikkakin voi olla tapauksia, joissa olemassa oleva yritysten välinen järjestely on markkinaehtoinen kaupallinen liiketoimi, jota osapuolet haluavat jatkaa (tai tehdä samanlaisen järjestelyn jatkamiseksi sulkemisen jälkeen). On myös erittäin tärkeää korjata mahdolliset puutteet yleisessä liiketoiminnassa, jotka johtuvat kohdeliiketoiminnan myynnistä sulkemisen jälkeen, kuten avainhenkilöt tai resurssit, joiden osalta luotit kohdeliiketoimintaan ja joita tarvitset edelleen.

Konserniyhtiön työntekijät

Jos Myyjä on siirtänyt henkilöitä kohdeliiketoiminnan avainrooleihin, on määritettävä, siirretäänkö kyseiset henkilöt takaisin vastaavalle yksikölle, säilytetäänkö kohdeliiketoiminnassa sulkemisen jälkeen vai pidetäänkö kohdeliiketoiminta tietyn ajanjakson ajan. aika (urakoitsijan tai siirtymäpalvelujärjestelyn kautta). Muissa kohdeliiketoimintaa tukevissa konserniyrityksissä voi olla myös henkilöitä tai liiketoimintaryhmiä, jotka saattavat joutua siirtoon, varsinkin jos heidät on palkattu kohdeliiketoiminnan tukemista varten. Näin ollen voidaan tarvita erityisiä neuvotteluja tällaisten lähetettyjen työntekijöiden ja heidän konserniyhtiöiden kanssa, mieluiten ennen lopullisen ostosopimuksen allekirjoittamista. Mitä tulee kaikkiin työntekijöihin riippumatta sijainnista tai kuulumisesta kohdeliiketoimintaan, on välttämätöntä ymmärtää asiaankuuluvat työlainsäädäntöä, jotka ovat yksilöllisiä kullekin lainkäyttöalueelle ja ovat merkityksellisiä riippumatta mukana olevien työntekijöiden määrästä.

Päällekkäiset yritykset

Toinen huomioitava tekijä on se, onko Myyjän tai muiden konserniyhtiöiden liiketoiminnassaan päällekkäisyyksiä kohdeliiketoiminnan kanssa, koska myös tämä vaikuttaa kaupan rakenteeseen ja kaupan ehtoihin, mukaan lukien ostajan mahdollisesti pyytämä kilpailukielto tai myyjän kyky huoltaa ja ylläpitää. muut yritykset. Myyntitapahtuman päätyttyä kohdeliiketoiminta ei ole enää sinun hallinnassasi eikä se ole enää konserniyhtiö. Vastaavasti, aivan kuten ostajat haluavat varmuuden ostamastaan ​​liiketoiminnasta, Myyjien tulee ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin puuttuakseen ja hallitakseen riskejä, joita sinulla on kaupan sulkemisen jälkeen.

Uusi kehittyvä ESG Diligence

Viimeinen huomautus, joka myyjien on otettava huomioon, on ulkomaisten ostajien, erityisesti PE ja eurooppalaisten ostajien, lisääntyvä keskittyminen ja sääntelyvaatimukset ihmisoikeuksiin ja ympäristönsuojeluun (HREDD) liittyvään ESG-riskiin, mukaan lukien ostajien velvollisuudet ryhtyä toimenpiteisiin todellisten ja mahdollisten haitallisten tekijöiden tunnistamiseksi. toimintaan ja niiden toimitusketjuun liittyvät ihmisoikeudet ja ympäristövaikutukset. Maat, kuten Saksa ja Alankomaat, ovat jo ottaneet ne käyttöön, ja Euroopan komissio on ehdottanut direktiiviä kaikille Euroopan komission maille.1 Sellaisenaan Myyjän tulee ymmärtää, onko kohdeliiketoiminnassa tai sen toimitusketjussa HREDD- ja toimitusketjun hallintaan liittyviä mahdollisia punaisia ​​​​lippuja.

Johtopäätös

Kohdeliiketoiminnan myyminen itsenäisesti toimivan yrityksen kanssa voi olla melko yksinkertainen prosessi, mutta kuten edellä on todettu, Kohdeliiketoiminnan ja Myyjän ja sen muiden konserniyhtiöiden välillä on usein monia yhteyksiä, jotka on ymmärrettävä ja käsiteltävä etukäteen. Mitä paremmin ymmärrät kohdeliiketoiminnan varhaisessa vaiheessa, sitä paremmin voit olla sekä riskien hallinnassa että ratkaisujen löytämisessä mahdollisten ongelmien ratkaisemiseksi. Valmisteltu mutta joustava suunnitelma ennen neuvottelujen aloittamista voi auttaa sinua maksimoimaan myynnin arvon ja minimoimaan transaktioihin liittyvät riskit.


1 https://www.eyeonesg.com/2022/02/human-rights-and-the-environment-eu-publishes-draft-corporate-sustainability-due-diligence-directive/

Leave a Comment