Tyttöjen koulutus ja naisten tasa-arvo: Kuinka saada enemmän irti maailman lupaavimmasta sijoituksesta – Maailma

liitteet

Kun kuulet siitä puhuvan, saatat ajatella, että tyttöjen kouluttaminen on hopealuodi kaikkien maailman ongelmien ratkaisemiseksi. Laaja ja yhä kasvava tutkimuskokoelma osoittaa tyttöjen koulutuksen laajat hyödyt. Viimeaikaiset tutkimukset ovat muuttaneet joitakin näistä havainnoista, mutta perustavanlaatuinen tulos on: Tyttöjen kouluttaminen on hyväksi tytöille ja hyväksi heidän ympärillään oleville ihmisille.[1]

Tyttöjen koulutus on etusijalla

Matala- ja keskituloisten maiden johtajat puolustavat tyttöjen koulutuksen arvoa. Liberian entinen presidentti Ellen Johnson Sirleaf kirjoitti, että “tyttöjen koulutukseen investoiminen ei ole vain moraalinen vaatimus, se on älykäs sijoitus”.[2] Nigerian entinen valtiovarainministeri Ngozi Okonjo-Iweala ja Yhdistyneiden arabiemiirikuntien entinen suvaitsevaisuuden ulkoministeri Sheikha Lubna Al Qasimi kirjoittivat, että “tytön kouluttaminen tekee paljon enemmän kuin lapsen laittaminen pöydän taakse. Se on varmin tapa vähentää imeväiskuolleisuutta, lieventää korkeaa syntyvyyttä, hidastaa siirtopaineita ja vapauttaa taloudellista potentiaalia.”[3] Intian presidentti Ram Nath Kovind on puhunut “tyttäremme voimaantumisesta koulutuksen kautta”.[4] Chilen entinen presidentti Michelle Bachelet selitti, että “keskitämme tyttöjen koulutukseen, koska se asettaa heidät polulle suurempiin taloudellisiin mahdollisuuksiin ja osallistumiseen yhteiskuntiin”.[5]

Myös kannattajat, avunantajamaiden poliitikot ja kansainväliset järjestöt ovat ilmaisseet tukensa. Vuonna 2015 Yhdysvaltain presidentti Barack Obama sanoi, että “paras yksittäinen indikaattori kansakunnan menestymisestä on se, miten se kohtelee naisiaan. Kun naisilla on terveydenhuolto ja naisilla koulutus, perheet ovat vahvempia, yhteisöt ovat vauraampia, lapset pärjäävät paremmin koulussa, kansakunnat vauraavat.”[6]Vuonna 2021 Ison-Britannian pääministeri Boris Johnson sanoi, että “hänen “kiihkeä usko” on, että tyttöjen koulutuksen parantaminen kehitysmaissa on paras tapa “nostaa yhteisöjä pois köyhyydestä”.[7]Kansainväliset järjestöt ovat samaa mieltä. Vuoden 2021 alussa Seitsemän ryhmä (G7) totesi, että “päättäväisyytemme ei ole missään vahvempaa kuin tyttöjen koulutuksen maailmanlaajuisen takaiskun ratkaiseminen.”[8]

Suurin osa näistä väitteistä keskittyy tyttöjen koulutuksen instrumentaaliseen arvoon: Tytön kouluttaminen on hyvä asia, koska se johtaa positiiviseen lopputulokseen koulutuksen lisäksi, usein myös tytön itsensä elämään. Mutta koulutus on myös vain oikeus. Vuonna 1948 hyväksytyssä Yhdistyneiden Kansakuntien ihmisoikeuksien yleismaailmallisessa julistuksessa koulutus tunnistettiin ihmisoikeudeksi.[10] Tutkijat ovat varoittaneet leimaamasta liian monia asioita oikeuksiksi ja huomauttaneet, että “oikeus, joka ei ole mahdollista, on merkityksetön normatiivinen määräys”.[10] Tyttöjen koulutus on kuitenkin mahdollista, joten se on nähtävä oikeutena, jota maat voivat toteuttaa. Maat kaikkialla maailmassa ovat saavuttaneet dramaattisia voittoja tyttöjen koulutuksessa viimeisen puolen vuosisadan aikana, monissa tapauksissa poistaen eroja tyttöjen ja poikien välillä (ja joissakin tapauksissa jopa kääntäen ne).[11] Koska tyttöjen koulutus on oikeus, poikien koulutuksesta riippumaton, tässä mietinnössä ei keskitytä ainoastaan ​​tyttöjen ja poikien välisiin eroihin, vaan (pääasiassa) siihen, miten voidaan saavuttaa tehokas ja laadukas yleissivistävä koulutus kaikille tytöille.

Leave a Comment