Kolmen kuukauden sodan jälkeen elämä Venäjällä on muuttunut perusteellisesti | Talousuutiset

Kun Vladimir Putin ilmoitti hyökkäyksestä Ukrainaan, sota näytti olevan kaukana Venäjän alueelta. Mutta muutamassa päivässä konflikti palasi kotiin – ei risteilyohjuksilla ja kranaatinheittimillä, vaan läntisten hallitusten ennennäkemättömien ja odottamattoman laajojen pakotteiden ja yritysten taloudellisten rangaistusten muodossa.

Kolme kuukautta helmikuun jälkeen. 24 hyökkäyksen jälkeen monet tavalliset venäläiset ovat järkyttyneet näistä toimeentuloon ja tunteisiin kohdistuvista iskuista. Moskovan valtavat ostoskeskukset ovat muuttuneet aavemaiksi ikkunaluukkujen julkisivuiksi, jotka olivat aikoinaan länsimaisten jälleenmyyjien käytössä.

McDonald’s – jonka avaaminen Venäjällä vuonna 1990 oli kulttuuriilmiö, kiiltävä moderni mukavuus, joka saapui synkkään maahan rajallisten valintojen vuoksi – vetäytyi Venäjältä kokonaan vastauksena sen hyökkäykseen Ukrainaan. IKEA, kohtuuhintaisten nykyaikaisten mukavuuksien ruumiillistuma, keskeytetty toiminta. Kymmenet tuhannet ennen turvatut työpaikat ovat nyt yhtäkkiä kyseenalaisina hyvin lyhyessä ajassa.

Tärkeimmät teollisuuden toimijat, kuten öljyjättiläiset BP ja Shell sekä autonvalmistaja Renault, poistuivat valtavista investoinneistaan ​​Venäjälle. Shell on arvioinut menettävänsä noin 5 miljardia dollaria yrittäessään purkaa Venäjän omaisuuttaan.

Poliittisia sarjakuvia maailman johtajista

Poliittiset sarjakuvat

Samaan aikaan kun monikansalliset yhtiöt lähtivät, tuhannet venäläiset, joilla oli siihen taloudelliset mahdollisuudet, pakenivat myös sotaan liittyvistä ankarista uusista hallituksen toimenpiteistä, joita he pitivät syöksymisenä täydelliseen totalitarismiin. Jotkut nuoret miehet ovat saattaneet myös paeta peläten, että Kreml määrää pakollisen luonnoksen sotakoneistonsa ruokkimiseksi.

Mutta pakenemisesta oli tullut paljon vaikeampaa kuin ennen – Euroopan unionin 27 maata sekä Yhdysvallat ja Kanada olivat kieltäneet lennot Venäjälle ja Venäjältä. Viron pääkaupunki Tallinna, joka oli aikoinaan helppo pitkän viikonlopun kohde 90 minuutin lentomatkan päässä Moskovasta, kesti yhtäkkiä ainakin 12 tuntia päästä Istanbulin läpi kulkevalla reitillä.

Jopa sijaismatkailu Internetin ja sosiaalisen median kautta on kaventunut venäläisille. Venäjä kielsi maaliskuussa Facebookin ja Instagramin – vaikka se voidaan kiertää VPN-verkkojen avulla – ja sulki pääsyn ulkomaisille mediasivustoille, mukaan lukien BBC, Yhdysvaltain hallituksen rahoittama Voice of America ja Radio Free Europe/Radio Liberty ja saksalainen lähetysyhtiö Deutsche Welle. .

Sen jälkeen kun Venäjän viranomaiset hyväksyivät lain, jossa vaadittiin jopa 15 vuoden vankeutta sotaa koskevista “valeuutisia” sisältävistä tarinoista, monet merkittävät riippumattomat tiedotusvälineet sulkivat tai keskeyttivät toimintansa. Niitä olivat muun muassa Ekho Moskvy -radioasema ja Novaja Gazeta, sanomalehti, jonka päätoimittaja Dmitri Muratov jakoi viimeisimmän Nobelin rauhanpalkinnon.

Sortojen, rajoitusten ja kutistuvien mahdollisuuksien psykologiset kustannukset voivat olla tavallisille venäläisille korkeat, vaikkakin vaikeasti mitattavissa. Vaikka jotkut Venäjällä tehdyt mielipidemittaukset osoittavat, että tuki Ukrainan sodalle on vahvaa, tulokset ovat todennäköisesti vääristyneitä vastaajista, jotka vaikenevat ja varovat ilmaisemasta aitoja näkemyksiään.

Andrei Kolesnikov Carnegie Moscow Centeristä kirjoitti kommentissaan, että venäläinen yhteiskunta on tällä hetkellä “aggressiivisen alistumisen” vallassa ja että sosiaalisten siteiden rappeutuminen voi kiihtyä.

“Keskustelu laajenee ja laajenee. Voit kutsua maanmiestäsi – kansalaistoveriksi, mutta toista mieltä olevaa – ”petturiksi” ja pitää häntä alempiarvoisena ihmisenä. Voit, kuten korkeimmat valtion virkamiehet, spekuloida vapaasti ja melko rauhallisesti ydinsodan näkymistä. (Se on) jotain, mikä ei todellakaan ollut koskaan sallittua neuvostoaikana Pax Atomican aikana, kun molemmat osapuolet ymmärsivät, että seuraukset olivat täysin käsittämättömiä, hän kirjoitti.

“Nyt se ymmärrys on hiipumassa, ja se on jälleen yksi merkki Venäjän kohtaamasta antropologisesta katastrofista”, hän sanoi.

Taloudelliset seuraukset eivät ole vielä täysin selvinneet.

Sodan alkuaikoina Venäjän rupla menetti puolet arvostaan. Mutta hallituksen pyrkimykset tukea sitä ovat itse asiassa nostaneet sen arvon korkeammalle kuin se oli ennen hyökkäystä.

Mutta mitä tulee taloudelliseen toimintaan, “se on täysin erilainen tarina”, sanoi Chris Weafer, veteraani Venäjän talousanalyytikko Macro-Advisorysta.

”Näemme nyt talouden heikkenemistä useilla sektoreilla. Yritykset varoittavat, että niiden varaosavarastot ovat loppumassa. Monet yritykset panevat työntekijänsä osa-aikatyöhön, ja toiset varoittavat heitä, että heidän on lopetettava toimintansa kokonaan. Joten on olemassa todellinen pelko, että työttömyys nousee kesäkuukausina, että kulutus ja vähittäismyynti sekä investoinnit laskevat voimakkaasti”, hän kertoi Associated Pressille.

Suhteellisen vahva rupla, vaikka se näyttääkin rohkaisevalta, aiheuttaa ongelmia myös valtion budjetille, Weafer sanoi.

”He saavat tulonsa tehokkaasti sen ulkomaan valuutassa viejiltä ja heidän maksunsa ovat ruplissa. Joten mitä vahvempi rupla, sitä vähemmän rahaa heidän on tosiasiallisesti käytettävä”, hän sanoi. “(Se) myös heikentää venäläisten viejien kilpailukykyä, koska ne ovat kalliimpia maailman näyttämöllä.”

Jos sota pitkittyy, Venäjältä voi poistua useampi yritys. Weafer ehdottaa, että ne yritykset, jotka ovat vain keskeyttäneet toimintansa, voisivat jatkaa niitä, jos Ukrainan tulitauko- ja rauhansopimus saavutetaan, mutta hän sanoi, että tämän ikkuna saattaa olla sulkeutumassa.

”Jos kävelee Moskovan ostoskeskuksissa, huomaa, että monet muotiliikkeet, länsimaiset yritysryhmät ovat yksinkertaisesti vetäneet ikkunaluukut alas. Heidän hyllynsä ovat edelleen täynnä, valot palavat edelleen. Ne eivät yksinkertaisesti ole auki. Joten he eivät ole vielä vetäytyneet. He odottavat mitä tapahtuu seuraavaksi”, hän selitti.

Näitä yrityksiä painostetaan pian ratkaisemaan heidän venäläisten yritystensä epävarmuus, Weafer sanoi.

“Olemme nyt siinä vaiheessa, että yrityksiltä alkaa loppua aika tai kenties loppuvat kärsivällisyys”, hän sanoi.

Seuraa kaikkia AP:n tarinoita Ukrainan sodasta osoitteessa https://apnews.com/hub/russia-ukraine.

Tekijänoikeus 2022 The Associated Press. Kaikki oikeudet pidätetään. Tätä materiaalia ei saa julkaista, lähettää, kirjoittaa uudelleen tai jakaa uudelleen.

.

Leave a Comment