Johnny Depp ja Amber Heard tuovat fanikulttuurin oikeussaliin

Jos haluat kuulla lisää äänitarinoita julkaisuista, kuten The New York Times, lataa Audm iPhonelle tai Androidille.

Kiihkeä kohtaus toteutuu neljänä päivänä viikossa Fairfax Countyn oikeustalossa Virginiassa, kun fanit etsivät paikkaa Johnny Deppin ja hänen entisen vaimonsa Amber Heardin välisessä kunnianloukkausoikeudenkäynnissä.

Jono oikeustaloon alkaa ennen auringonnousua. Koko päivän ihmiset näyttävät kantaen kylttejä, yllään fanituotteita ja pukuja, jopa kävelemässä alpakkaa. Lähes kaikki heistä ovat herra Deppiä varten.

“Haluamme vain tukea kapteeniamme”, sanoi Jack Baker, 20, joka saapui maanantaina “Pirates of the Caribbean” -asuun lisäpukeutuneena kuvaamaan materiaalia YouTube-kanavalleen. “Jos hän putoaa laivan mukana, me putoamme hänen kanssaan.”

Maryam Alam, 29, ja Alina Alam, 29, olivat toivoneet pääsevänsä oikeustaloon, mutta kun he saapuivat kello 7, he olivat jo myöhässä. Molemmat varttuivat katsomalla herra Deppiä ruudulta – näytellen sellaisia ​​hahmoja kuin Edward Scissorhands, Captain Jack Sparrow ja Willy Wonka – ja olivat innokkaita näkemään hänet henkilökohtaisesti.

“Se täyttää lapsuuden fantasia”, Maryam sanoi. “Se on syy, miksi kaikki muut ovat täällä.”

Korkean profiilin julkkistapaukset ovat keränneet laajan yleisön siitä lähtien, kun Court TV aloitti lähetykset oikeussaleista 1990-luvulla. Mutta herra Deppin ja neiti Heardin oikeudenkäynnistä on tullut tapaustutkimus siitä, mitä tapahtuu, kun monimutkaiset väitteet suodatetaan stan-kulttuurin ja sosiaalisen median linssien läpi.

Television, YouTuben ja erilaisten uutis- ja viihdesivustojen suorien lähetysten lisäksi Instagramissa ja TikTokissa on levinnyt lukemattomia lyhyitä pätkiä, jotka on editoitu maksimaalisen viraalisen median kielellä – sosiaalisen median kielellä ”fancameja”, jotka sisältävät Deppin ja rouvan oikeuslääketieteellisiä analyyseja. Heardin oikeudenkäynti houkuttelee ja oikeussalien vaihtoja, joita on kuvattu “PALLISTON”.

Depp, 58, haastaa Heardin, 36, oikeuteen hänen The Washington Postissa vuonna 2018 julkaisemasta seksuaalisesta väkivallasta kertovasta esseestä, jossa hän kuvaili itseään “julkisuuden henkilöksi, joka edustaa perheväkivaltaa”. Vaikka herra Deppiä ei mainittu artikkelissa, hän on väittänyt, että se viittasi selvästi häneen, vahingoittaen hänen mainetta ja uraa. (Neiti Heard haki avioeroa vuonna 2016 ja pian sen jälkeen lähestymiskieltoa Deppiä vastaan, mikä hänelle myönnettiin.) Todistuksessaan herra Depp kielsi koskaan iskeneensä rouva Heardia ja väitti, että hän oli hyökkääjä heidän suhteensa. Tuomaristo harkitsee samanaikaisesti Ms Heardin kunnianloukkausvastakannetta Deppiä vastaan.

Monet syytöksistä esitettiin vuonna 2020 herjausjutussa, jonka herra Depp nosti The Sunia, brittiläistä sanomalehteä vastaan, jonka otsikossa viitattiin häneen “vaimon hakkaajaksi”. Tuomari päätti, että vastaajat olivat osoittaneet, että heidän julkaisemansa oli “olennaisesti totta”, ja herra Depp hävisi asian.

Vaikka Virginian valamiehistöä on kehotettu punnitsemaan todisteita huolellisesti ja antamaan tuomio vasta todistajanlausunnon jälkeen (Heard ei ole vielä ottanut kantaa), ja faneja on kehotettu olemaan reagoimatta kuuluvasti tai näkyvästi kumpaankaan osapuoleen. oikeussalissa muulla maailmalla ei ole tällaista velvoitetta.

TikTok-videolla, jonka otsikko on “AMBER HEARD SAIDUT VAHELEMAAN UUDELLEEN”, Ethan Trace (2,8 miljoonaa seuraajaa) kertoo iloisesti, kuinka Ms Heardin asianajaja sanoi oikeudessa, että näyttelijä käytti meikkipalettia peittääkseen herra Deppille avioliiton aikana antamia mustelmia. Lakimies piti palettia vahvistaakseen kantaansa, ja vaikka hän ei nimennyt brändiä, se oli tunnistettavissa oikeudenkäynnin valokuvista ja videoista, ja Internet-tutkijat antoivat nopeasti yrityksen nimeksi Milani Cosmetics.

Brändi Milani julkaisi myöhemmin TikTok-videon, jossa todettiin, että Ms Heardin asianajajan osoittama tuote tuli saataville vasta pariskunnan erottua. (“Milani Cosmetics ei ota muodollista kantaa oikeudenkäyntiin, todisteisiin tai tapauksen tulevaan tulokseen”, tiedottaja kirjoitti lausunnossaan.)

“Puomi!” Mr. Trace sanoo videolla. “Milani Cosmetics: Rakastamme sinua! Kiitos kun jaoit tämän!” Videolla on yli 16 miljoonaa katselukertaa.

Sähköpostissa Mr. Trace selitti, että hänen mielestään media oli kohdellut Deppiä epäoikeudenmukaisesti. “Kuinka kukaan ei voisi puhua todisteista, jotka voisivat mahdollisesti todistaa miehen syyttömyyden sen jälkeen, kun hänet on leimattu “väkivaltaiseksi” yleisön silmissä?” hän kirjoitti.

Huhtikuun 13. päivänä, pian todistamisen alkamisen jälkeen, Gawker totesi, että TikTokin hashtag #justiceforjohnnydepp oli saanut 1,1 miljardia katselukertaa. Kahdessa viikossa määrä on yli nelinkertaistunut. Tätä kirjoitettaessa #justiceforamberheardilla on 22 miljoonaa katselukertaa.

Ms Heardin kannattajat toivovat, että hänen todistuksensa muuttaa oikeudenkäyntiä koskevaa dialogia. “Sen sijaan, että katsoisin kaikkia näitä TikTokeja ja kaikkea, uskon, että ihmisten pitäisi todella seurata tapausta”, sanoi Carmen Diamandis, 22.

“Stans tulee kirjaimellisesti puolustamaan ketään missä tahansa”, hän sanoi herra Deppin kannattajista ja lisäsi: “Amber Heard, hänellä ei ole sitä fanikuntaa.”

Marianne Nafsu, 32, todellisen rikossisällön luoja Detroitista, joka on julkaissut tapauksesta, sanoi: “En malta odottaa, että pääsen kuulemaan hänen puolensa, kun hän joutuu oikeuden eteen.” Hän lisäsi, että “on vain reilua kuunnella molempia osapuolia ja nähdä: mistä tämä kaikki tulee?”

Kun Heardin lakimiehet pyydettiin kommentoimaan fanien vastausta, he antoivat hänen ystävänsä Eve Barlow’n, musiikkitoimittajan, joka on twiitannut Ms Heardin tukena.

“Sosiaalisen median maisema on Amberille järkyttävän brutaali”, Ms Barlow kirjoitti sähköpostissa ja lisäsi, että monet TikTokin ja Twitterin kommenteista heijastelevat “nahkamiehen vihaa”. Deppin edustajat eivät vastanneet kommenttipyyntöön.

Rachel Louise Snyder, kirjan “Ei näkyviä mustelmia: Mitä emme tiedä perheväkivallasta voi tappaa meidät”, kirjoittaja myönsi haastattelussa, että herra Deppillä on tiettyjä etuja rouva Heardiin verrattuna yleisen mielipiteen oikeudessa.

“Ihmiset luopuvat samasta kriittisestä katseesta, jonka he antaisivat kenelle tahansa muulle, kun kyse on jostakin, joka on todella rakas hahmo”, hän sanoi. Rouva Snyder lisäsi, että tapaus tarjoaa mahdollisen vastakertomuksen yleisille väärinkäsityksille: kuka voi jatkaa sitä ja kuka voi olla uhri.

”Emme pidä uhreja varakkaina. Emme ajattele uhreja miehinä. Emme ajattele tekijöitä naisina”, hän sanoi. “En väitä, että hän on rikollinen ja hän on uhri. Sanon vain, että meillä on mahdollisuus tarkastella omia myyttejämme ja stereotypioitamme aiheesta “Kuka on uhri ja kuka tekijä?” (National Domestic Violence Hotlinen mukaan joka neljäs nainen kohtaa vakavaa fyysistä väkivaltaa ja yhtä seitsemässä miehessä.)

Monet Deppin kannattajat ovat julkaisseet TikTokissa nauhoitteesta, jossa Ms Heard sanoo: “Kerro maailmalle, Johnny, kerro heille: ‘Minä, Johnny Depp, mies, olen myös perheväkivallan uhri’.” ja jatka: “Katso kuinka monet ihmiset uskovat tai ovat kanssasi.”

Scout Robert, 24, otti takaisin Ms Heardin sanat. “Kun hän sanoi niin, hän lausui maailmalle, että miehenä sinua ei voida pahoinpidellä”, hän sanoi haastattelussa. Neiti Robert, jolla on yli 40 000 seuraajaa TikTokissa, on julkaissut alustalle lukuisia videoita, joissa hän on kutsunut Ms Heardia valehtelijaksi, hyväksikäyttäjäksi ja tekopyhäksi. Jotkut on katsottu satoja tuhansia kertoja.

Rouva Robert sanoi hänen mielestään #MeToo-iskulausetta “usko naisia” on käytetty liikaa. Hänen mukaansa ihmisten pitäisi pikemminkin “kuunnella naisia” ja tunnustaa, että “miehetkin voivat joutua perheväkivallan uhreiksi”.

Rouva Snyder uskoo myös, että Deppin oikeudenkäynti voisi herättää vivahteikkaampia keskusteluja hyväksikäytöstä ja siitä, kuinka se ei aina rajoitu siististi määrättyihin rajoihin.

“Ehkä hän on uhri, ehkä hän on hyväksikäyttäjä, ehkä hän on vähän molempia”, hän sanoi. “Sama hänelle.”


Michael Lee paavi osallistui raportointiin Fairfaxista, Va.

Äänen tuottaja Adrienne Hurst.

Leave a Comment