Davos 2022: Maailman talousfoorumissa sodan varjossa ei ole “business as usual”

Paikkamerkki artikkelitoimintojen latauksen aikana

Luet otteen Today’s WorldView -uutiskirjeestä. Rekisteröidy saadaksesi loputmukaan lukien uutisia eri puolilta maailmaa, mielenkiintoisia ideoita ja mielipiteitä, jotka lähetetään postilaatikkoosi joka arkipäivä.

DAVOS, Sveitsi – Ennen kuin pandemia keskeytti maailman poliittisen ja liike-elämän eliittien rituaalit kokoontumiset tässä Sveitsin vuoristokaupungissa, Venäjä miehitti keskeisen tilan – kirjaimellisesti. Jokainen, joka kävelee Davosin pääpromenadilla, törmäsi puurakennukseen, joka, jos silmäilee, näytti perinteiseltä dachalta. “Russia House”, kuten sitä kutsuttiin, oli osa Kremlin pehmeää voimapeliä Maailman talousfoorumissa, ja se toimi paikanna juomakkaille cocktailtilaisuuksille ja iloisille paneeleille investointimahdollisuuksista ja matkailusta Venäjällä.

Tällä viikolla, kun foorumi kokoontuu yli kahden vuoden tauon jälkeen, venäläisiä yrityksiä ja poliittisia viranomaisia ​​ei nimenomaisesti kutsuttu – mikä on seurausta sekä Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan seuranneista lännen pakotteista että foorumin periaatteellisesta kannanotosta. . Mikään venäläinen oligarkit ei tule matkustamaan yksityisillä koneillaan. Mikään venäläinen valtuuskunta ei hiero hallituksen kollegojensa kanssa foorumin tuoremehu- ja espressobaareissa.

Samaan aikaan ukrainalaisen oligarkin Viktor Pinchukin säätiö on vallannut Russia Housen, ja se on muutettu “Venäjän sotarikosten taloksi”. Se esittelee Ukrainassa konfliktin aikana otettuja valokuvia, jotka dokumentoivat todisteita raiskauksista, teloituksista ja muista julmuuksista, sekä sarjan keskusteluja Venäjän ihmisoikeusloukkauksista.

Se on symbolinen muutos, joka luo pohjan tämän viikon tapahtumille. Ensimmäistä kertaa foorumin puolen vuosisadan historiassa kokoontuminen järjestetään kansojen välisen sodan varjossa Euroopassa. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelensky pitää ensimmäisen valtionpäämiehen puheen maanantaina ja osallistuu käytännössä myös useisiin muihin tapahtumiin sodan runtelemasta maansa pääkaupungista. Davosissa on fyysisesti paikalla merkittävä Ukrainan delegaatio, johon kuuluu ulkoministeri, kaksi varapääministeriä, viisi parlamentaarikkoa ja Kiovan pormestari.

Muita puheenaiheita ovat Saksan liittokansleri Olaf Scholz ja Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen, joiden molempien odotetaan puhuvan pitkään Ukrainan kriisistä. Scholzin aikaisempi julistus, jonka mukaan sota merkitsi “historian käännekohtaa” tai saksaksi Zeitenwende, vahvistuu Davosissa, ja tämän vuoden tapaamisen ohjaava teema keskittyy suoraan siihen, kuinka hallitukset ja yritykset voivat kamppailla “historian kanssa käännekohdassa”. .”

Tunnelma heijastaa laajempaa lännen – varsinkin Yhdysvalloissa – vakaumusta, että olemme siirtymässä uuteen aikakauteen globaalissa politiikassa. helmikuuta 24, päivä, jolloin Venäjä aloitti hyökkäyksensä, väitti Susan Glasser kolumnissaan New Yorkerille, “edustaa yhtä niistä saranahetkistä, jotka tapahtuvat vuosikymmenen tai kahden välein – muuttava tapahtuma ei vain Ukrainalle ja Euroopalle, vaan myös Washingtonille. . Amerikan vallan ja tarkoituksen määrittelee uudelleen [Russian President Vladimir] Putinin päätös vuosiksi eteenpäin. Tulee ennen helmikuun 24. päivää ja sen jälkeen.”

Mutta ei ole pulaa muista kriiseistä, joista liian monet liittyvät toisiinsa. Maat kamppailevat edelleen pandemiasta toipumiseksi. Vaikka rokotuksia on vielä lähetettävä joihinkin osiin maailmaa, pandemian vauhdittamat myrskyisät taloudelliset vastatuulet ovat heikentäneet globaaleja rahoitusmarkkinoita ja lisänneet taantuman pelkoa Yhdysvalloissa, kuten kollegani Abha Bhattarai raportoi.

Ukrainan sota vain syvensi pahenevia elintarvikekriisejä eri puolilla kehitysmaita, ja raaka-aineiden hintojen nousu johti polttoaine- ja viljapulaan niinkin erilaisissa maissa kuin Tunisia ja Sri Lanka.

“Sodan paluu, epidemiat ja ilmastokriisi, kaikki nuo häiritsevät voimat ovat suistaneet maailmanlaajuisen elpymisen”, sanoi foorumin perustaja ja puheenjohtaja Klaus Schwab tiedotustilaisuudessa toimittajien kanssa viime viikolla. “Nämä ongelmat on kohdattava Davosissa; erityisesti maailmanlaajuinen ruokakriisi tarvitsee välitöntä huomiotamme.”

Kuten tapansa, foorumi pyrkii keskittymään ennakoiviin ja myönteisiin ratkaisuihin näihin haasteisiin. Se pitää itseään välttämättömänä välineenä poliittisten päättäjien ja yksityisen sektorin väliselle yhteistyölle. Vuotuinen kokoontuminen – joka pandemian vuoksi tapahtuu epätavallisesti keväisin – joutuu kriitikoiden rutiininomaisesti ryöstämään elitistisenä talkshopina vuorella, avant-ski. Tämä karikatyyri usein hämärtää foorumin osallistujien ja järjestäjien melko aidot sitoumukset ja ponnistelut, mukaan lukien hankkeet satojen miljoonien työntekijöiden “kouluttamiseen” globaalissa taloudessa ja merkittävä aloite, joka käynnistettiin yhteistyössä Yhdysvaltain ilmastolähettilään John F. Kerryn kanssa. Tavoitteena on vähentää hiilestä joidenkin maailman suurimpien yritysten toimitusketjuja.

Viime vuonna foorumi muotoili ohjelmansa pandemiasta toipumisen ympärille “suureksi palautukseksi”, mikä viittaa siihen, että koronaviruksen maailmanlaajuinen kokemus tarjosi hallituksille ja yrityksille kapea ikkuna “kuvitella ja asetella maailmamme uudelleen”, kuten Schwab sanoi. .

Aloite “oli yritys saada poliittiset päättäjät positiiviseen mielentilaan”, Forumin toimitusjohtaja Adrian Monck kertoi minulle. Mutta se herätti myös vastareaktion läntisen äärioikeiston keskuudessa, joka yhdisti ajatuksen “Suuresta nollauksesta” perättömään salaliittoteoriaan siitä, että globaalit eliitit suunnittelevat pandemiaa määrätäkseen väestölle uusia hallintajärjestelmiä.

Tällä viikolla Davosiin kokoontuvat voivat joutua kohtaamaan, kuinka vähän valtaa heillä on varautuakseen maailman lukuisiin uhkaaviin kriiseihin, ilmastonmuutoksen haamuista Venäjän ja Ukrainan käsittämättömään konfliktiin. “Ei ole normaalia toimintaa”, WEF:n puheenjohtaja Borge Brende sanoi toimittajille viime viikolla. “Meidän täytyy nyt vain kokoontua yhteen ja… muuttaa kartoittamattomille alueille.”

Leave a Comment