Kolme suurta kysymystä korkeakoulutuksessa vaativat uuden hallituksen huomion

Korkeakoulutus ei ollut näkyvästi vaalikampanjassa. Suurimpia alan, erityisesti taiteiden, humanististen ja yhteiskuntatieteiden, ongelmia ei voitu koskaan käsitellä täysin kuudessa viikossa, mutta Australasian Council of Deans of Arts, Social Sciences and Humanities (DASSH) kehottaa tulevaa työväenpuolueen hallitusta toimimaan kolme asiaa ensisijaisena.

Ensimmäinen on entisen koalitiohallituksen kesäkuussa 2020 julkistetun Job-Ready Graduates -paketin vaikutukset Australian yliopistoissa. Muutokset sisälsivät humanististen, taiteiden ja yhteiskuntatieteiden (HASS) oppiaineiden valtavia maksukorotuksia.

Toinen numero on tämän vuoden helmikuussa julkaistu tutkimuksen kaupallistamisen toimintasuunnitelma.

Kolmanneksi virkaatekevä opetus- ja työministeri Stuart Robert kirjoitti Australian Research Councilille (ARC) joulukuussa 2021 ja määräsi, että merkittävä osa tutkimusrahoituksesta myönnetään hankkeille, jotka osoittavat vahvan yhteyden Australian tuotannon painopisteisiin. Taiteiden, humanististen ja yhteiskuntatieteiden tutkimusrahoitus supistuu.

Yhdessä nämä kolme politiikan muutosta edustavat jatkuvaa hyökkäystä taiteita, humanistisia ja yhteiskuntatieteitä vastaan. Ministerien veto-oikeudet ARC:n löytöapurahoihin loppuvuodesta 2021 lisäsivät kuvaa liittohallituksen piittaamattomuudesta koulutus- ja tutkimusalojamme ja niiden roolia kohtaan Australian yhteiskunnassa.Lue lisää: Tässä on mitä suurten puolueiden on tehtävä korkeakoulutuksen suhteen näissä vaaleissa


Myytit “työhön valmiista” valmistuneista

Job-Ready Graduates -paketti julkistettiin vuonna 2020. Opiskelijamaksun korotukset 113 % koskevat useimpia taiteen tutkintoaineita vuodesta 2022 lähtien. Tällä on ollut suora vaikutus inflaatioon.

Edellinen hallitus oletti, että näiden aineiden opiskelu ei saa työtä, vaikka sen omat tutkinnon tulostiedot osoittavat päinvastaista. Australian yliopistojen mukaan 36 % kotimaisista opiskelijoista ja 11 % kansainvälisistä opiskelijoista oli kirjoilla taiteiden, humanististen ja yhteiskuntatieteiden alalla vuonna 2018. Silti hallitus päätteli, että nämä tieteenalat edistävät vain vähän Australian kulttuurisia ja taloudellisia etuja.

Dekaanien neuvoston tilaaman tutkimuksen mukaan HASS-aloilla valmistuneet muodostavat kaksi kolmasosaa Australian työvoimasta. Vuoden 2021 QILT-työnantajatyytyväisyystutkimuksen mukaan “yhteiskunta ja kulttuuri” -tutkinnon suorittaneet ylittävät valtakunnallisen keskiarvon työllistymisvalmiuksissaan.Lue lisää: Job-Ready Graduates -paketin 3 puutetta lisäävät myllerrystä Australian korkeakoulutuksessa


Silkkaa lähestymistapaa tutkimuksen kaupallistamiseen

Tutkimuksen markkinointisuunnitelmassa keskitytään tutkimustyön kuuteen modernin valmistuksen strategiassa määriteltyyn kansalliseen tuotannon painopisteeseen.

Humanististen ja yhteiskuntatieteiden tutkijat löytävät sen lähes mahdotonta saada rahoitusta näiden prioriteettien mukaisesti. Luovilla toimialoilla saattaa olla paremmat näkymät joillakin aloilla, kuten uusien teknologioiden suunnittelussa.

Kokoomushallituksen oma politiikka oli kuitenkin ristiriitaista. Huhtikuussa 2022 julkaistu National Research Infrastructure Roadmap osoittaa, että “luovien taiteiden, humanististen ja yhteiskuntatieteiden tieteenalojen tutkimuksen tulokset” ovat “kriittisiä tavoittelemamme taloudellisen, sosiaalisen ja ympäristöllisen hyödyn saavuttamiseksi”. Tiekartan mukaan tällä tutkimuksella on “tärkeä rooli tutkimustulosten yhteiskunnallisen hyväksynnän ja käyttöönoton varmistamisessa, uusien teknologioiden käyttöönotossa ja uusien teknologioiden eettisen ja vastuullisen kehittämisen ja soveltamisen varmistamisessa”.

Dekaanien neuvosto tervetulleita tämä HASS-tutkimuksen arvon tunnustaminen.Lue lisää: Saako hallituksen 2,2 miljardin dollarin 10 vuoden suunnitelma paremman tuoton Australian tutkimukselle? Kaikki riippuu kulttuurin muutoksesta


HASS-tutkimus kärsii apurahoihin sekaannuksesta

Joulukuussa 2021 virkaatekevä ministeri Robert pyysi, että löytöapurahoja arvioitaisiin vahvistetun kansallisen edun testin perusteella. Hän pyysi myös ARC:tä “esittämään ehdotuksen teollisuuden ja muiden loppukäyttäjien asiantuntijoiden roolin vahvistamiseksi ja laajentamiseksi korkealaatuisten hankkeiden kansallisen kiinnostustestin arvioinnissa”.

Olemme väittäneet, että nämä ehdotukset edustavat suurta muutosta Australian tutkijoille. Ne vahvistaisivat edelleen muutoksia, jotka työntävät tutkimusdollareita pois taiteista, humanistisista tieteistä ja yhteiskuntatieteistä.

Ei vain tämä, vaan kuten totesin senaatin kuulemisessa ARC-muutosehdotuksesta 2018, kansallisen edun testin soveltaminen tutkimuslähtöiseen tutkimukseen yhdistää rahoituspäätökset välittömiin, kaupallisiin ja poliittisiin huolenaiheisiin. STEM-kollegamme ovat samaa mieltä.

Hallituksen ministerit ovat myös veto-oikeudella ARC:n tutkimusapurahoihin vedonneet tuomitseminen sekä Australiassa että kansainvälisesti. Suurin osa vuoden 2005 jälkeen myönnetyistä veto-oikeuksista on vaikuttanut humanistisiin ja yhteiskuntatieteellisiin hankkeisiin, ja hallitus on osoittanut tietämättömyyttä panoksestamme. Esimerkiksi senaattori Amanda Stoker, joka edusti opetusministeriä senaatin arviokäsittelyssä helmikuussa, sanoi:

“Olemme erittäin iloisia voidessamme pysyä päätöksessä hylätä tutkimusprojektin siitä, miten ilmasto muokkasi Elisabetin teatteria. Oletettavasti kyse on siitä, kuinka teatteri on saattanut tarvita katon tai jotain.Lue lisää: Miksi erosimme ARC College of Expertsistä sen jälkeen, kun ministeri vetosi tutkimusapurahoihin


Mitä seuraavaksi?

Tieteenalojemme arvo näkyy kaikissa australialaisen elämän osissa. Ilman taiteiden, humanististen ja yhteiskuntatieteiden tutkimusta emme käyttäisi kieliä rakentaaksemme rauhaa ja diplomatiaa alueellemme, emmekä nykyisten sosiaalisten instituutioiden luomassa demokratiaa. Meillä ei olisi “Big Historya”: tutkimusta siitä, kuinka ihmiset ja ympäristömme ovat eläneet rinnakkain ja vaikuttaneet muutoksiin ajan mittaan, mikä on johtanut syvällisiin ymmärrykseen ihmiskunnan alkuperästä poikkitieteellisen tutkimuksen avulla. Meillä olisi vain vähän yhteistä käsitteellistä tietoa kansakuntamme muinaisista historiasta ja alkuperäiskansojen kulttuureista.

Meillä on laaja kollektiivinen kokemus näiden tieteenalojen dekaaneista lähes kaikissa Australian yliopistoissa. Väitämme, että humanististen, taiteiden ja yhteiskuntatieteiden tutkijat ovat reagoineet erittäin hyvin asiaankuuluvan tutkimuksen luomisen tarpeeseen.

Odotamme innolla yhteistyötä seuraavan opetusministerin kanssa näiden politiikkojen muutosten toteuttamiseksi, jotka hyödyttävät yliopistojamme ja satoja tuhansia tutkintoalueillamme opiskelevia opiskelijoita.

Leave a Comment