Ilmasto konflikteihin, Davosin COVID-jälkeinen paluu on täynnä | Talousuutiset

Kirjailija: JAMEY KEATEN ja MASHA MACPHERSON, Associated Press

DAVOS, Sveitsi (AP) – Davos – eliittien vuotuisen kokoontumisen keskus Sveitsin Alpeilla – on palannut, yli kaksi vuotta sen jälkeen, kun koronaviruspandemia piti liikegurut, poliittiset johtajat ja korkeamieliset aktivistit loitolla. Maailman talousfoorumin vuosikokouksen käsiteltävistä kiireellisistä kysymyksistä ei ole pulaa.

Foorumin järjestäjillä on ylevä kunnianhimo auttaa parantamaan maailman tilaa: elintarvikkeiden ja polttoaineiden hinnat nousevat jyrkästi, Venäjän sota Ukrainassa, ilmastonmuutos, kuivuus ja ruokapula Afrikassa, haukotteleva eriarvoisuus rikkaiden välillä. ja köyhät ja itsevaltaiset hallitukset valtaavat jalansijaa paikoin – sen lisäksi, että pandemia ei ole kaukana ohi.

On vaikea ennustaa, tuottavatko korkeamieliset keskustelut merkittäviä ilmoituksia, jotka vievät eteenpäin maailman kiireellisimpiä haasteita.

Ukrainan sota tulee olemaan keskeinen teema. Presidentti Volodymyr Zelenskyy puhuu avauspäivänä maanantaina videolla Kiovasta, kun taas maan ulkoministeri ja suuri delegaatio muita Ukrainan korkeita virkamiehiä ovat paikalla. Heihin liittyy tällä viikolla johtajia, kuten Saksan liittokansleri Olaf Scholz, Yhdysvaltain ilmastolähettiläs John Kerry, Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg ja Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.

Poliittisia sarjakuvia maailman johtajista

Poliittiset sarjakuvat

“Ei tapahdu normaalisti”, foorumin presidentti Borge Brende sanoi Associated Pressille sanoen, että Ukraina ei ole ainoa huolenaihe. “Se on myös ilmastonmuutosta. Se johtuu myös siitä, että globaali kasvu hidastuu, ja meidän on vältettävä sitä, että tämä erittäin heikko elpyminen päättyy uuteen taantumaan, koska meillä on hyvin rajalliset ammukset uuden taantuman taistelemiseen.

“Uusi taantuma lisää työttömyyttä ja lisää köyhyyttä”, hän lisäsi. “Paljon on vaakalaudalla.”

Presidentti Vladimir Putinin sota tarkoittaa, että Venäjän liike-elämää ja poliittisia johtajia ei ole kutsuttu Davosiin tänä vuonna. Perinteisiä “Russia House” -seurustelujuhlia kaviaarin ja vodkan levitteineen ei järjestetä sen iltahauskan huippukävijöille.

Sen sijaan kriitikot – varsinkin ukrainalainen tycoon Victor Pinchuk ja maan ulkoministeriö – ovat tarttuneet johonkin symboliikkaan ja vannoneet ilmaisevansa inhoaan, jota monet jakavat ympäri maailmaa.

– Venäjä ei ole tänä vuonna paikalla Davosissa, mutta sen rikokset eivät jää huomaamatta. “Russia War Crimes House” sijoittuu entisen Venäjän talon sisälle, uudelleenkastetun tapahtumapaikan järjestäjät kertovat lehdistötiedotteessa.

Maanantaina avattavassa tapahtumapaikassa on kuvia rikoksista ja julmuuksista, joiden jatkamisesta Venäjän joukkoja syytetään. Jotkut puhuvat ääneen – mukaan lukien Anatoli Fedoruk, Buchan pormestari, Kiovan lähellä sijaitseva kaupunki, jossa siviilien uhreista kuvatut kuvat herättivät raivoa maailmanlaajuisesti.

“On tärkeää ymmärtää, mitä Ukrainassa todella tapahtuu”, sanoi Bjorn Geldhof, näyttelyn järjestämisessä avustavan PinchukArtCentren taiteellinen johtaja. “Osa näyttelystä on myös tuoda takaisin ihmiskasvot niille ihmisille, jotka ovat joutuneet näiden Venäjän sotarikosten uhreiksi.”

Foorumin puheenjohtaja Brende sanoo, että monet toimitusjohtajat ja muut yritysjohtajat tutkivat tapoja, joilla yksityinen sektori voi tukea Ukrainaa “tilanteessa, jossa Venäjä rikkoo kansainvälistä oikeutta, kansainvälistä humanitaarista oikeutta eikä pidä kiinni YK:n peruskirjasta”.

Kaikki eivät usko, että Davos on paikka, josta voidaan löytää ratkaisuja.

Muutama kymmenkunta antikapitalistista mielenosoittajaa, jotka marssivat “Smash WEF” -bannerin takana, ottivat perjantaina yhteen poliisin kanssa Zürichissä, Sveitsin suurimmassa kaupungissa, mikä on merkki kiehuvasta vihamielisyydestä talouseliittiä kohtaan, jota he syyttävät voittojen asettamisesta ihmisten yli. Poliisi käytti kumiluoteja ja pippurisumutetta hajottaakseen väkijoukon luvattomaksi katsotussa kokoontumisessa.

Vaikka Ukraina kiinnittää huomiota kokouksen ensimmäisenä päivänä, ilmasto- ja ympäristökysymykset ovat toistuva, jatkuva teema foorumissa, jossa tarkastellaan tulevaisuuden haasteita yhtä paljon kuin nykyisiä.

Kolmasosa noin 270 paneelikeskustelusta torstain finaaliin asti keskittyy ilmastonmuutokseen tai sen vaikutuksiin, äärimmäisiin sääolosuhteisiin, pyrkimyksiin päästä nollapäästöihin ja uusien, puhtaampien energialähteiden löytämiseen.

Foorumin johtajat – jotka ovat kohdanneet kritiikkiä varakkaiden johtajien isännöimisestä, jotka lentävät toisinaan päästöjä aiheuttavilla yrityslentokoneilla – ovat yhä useammin yrittäneet osallistua tekopyhyyssyytöksiin: Viimeisten viiden vuoden aikana he sanovat tehneensä 100 %:n vastapainoa. organisaation toiminnan hiilipäästöistä tukemalla ympäristöhankkeita.

Asiantuntijat sanovat, että korvaukset voivat olla ongelmallisia, koska ei ole takeita siitä, että ne vähentävät päästöjä.

Tekijänoikeus 2022 The Associated Press. Kaikki oikeudet pidätetään. Tätä materiaalia ei saa julkaista, lähettää, kirjoittaa uudelleen tai jakaa uudelleen.

.

Leave a Comment