Billingsin Billboard-projekti juhlistaa Crow-kulttuuria ja ihmisiä

BILLINGS – Monadin ja Laurelin teiden välissä preeriakaistaleelle Billingsissä Apsáaloken kansaa juhliva mainostaulu julistaa: “Maa muistaa”.

Yksi 53 mainostaulun sarjasta, joka nousi aiemmin tässä kuussa eri puolilla Yhdysvaltoja, esillä oleva taide on osa kampanjaa nimeltä “Another Justice: By Any Medium Necessary” ja jonka on käynnistänyt kansallinen taiteilijoita ja taidetta puolustava For Freedoms. installaatioita julkisissa tiloissa, raportoi Montana Free Press.

Osallistujilta taiteilijoilta ja aktivisteilta kysyttiin: “Mitä oikeudenmukaisuus sinulle merkitsee?”

Nina Sandersille vastaus oli “Apsáalooke Immaachikittúua Chichéhche. Maa muistaa.”

“Se oli jotain, jonka loimme yhteisömme rakkaudesta ja universumimme keskipisteestä – Crow Countrysta.”

BETHANY YELLOWTAIL

“Se liittyy ihmisiin, kulttuuriimme ja voimaan”, selitti Sanders, joka loi mainostaulun yhdessä muiden Apsáalooken jäsenten JoRee LaFrancen ja Bethany Yellowtailin kanssa. “Kolmessa osassa muistutamme ihmisiä siitä, että maasi, kulttuurisi ja kansasi ovat voimasi.”

Claudia Peña on toiminnanjohtaja For Freedomsissa, joka on vuonna 2016 perustettu kansallinen taiteilijavetoinen sosiaalinen oikeudenmukaisuusjärjestö, joka käyttää mainostauluja keskustelujen aloittamiseen.

– Mainostauluja on käytetty lähinnä tuotteiden markkinoinnissa, ja olemme taiteilijoina erittäin kiinnostuneita markkinointiideoista, Peña sanoi. “Se on myös julkinen tila, johon kaikilla on pääsy, joten se demokratisoi taiteen saatavuutta, ja olemme erittäin kiinnostuneita kansalaisten tilojen levittämisestä.”

Peña kuvaili kampanjaa tapana edistää vivahteikkaampaa keskustelua sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta. For Freedoms otti mainostauluprojektiin mukaan ihmisiä, joilla on erilaisia ​​kokemuksia ja yhteyksiä oikeuteen, mukaan lukien henkilöt, jotka ovat tällä hetkellä tai aiemmin vangittuina, rikosten uhreja ja heidän lähiomaisiaan, lainvalvontaviranomaisia, julkisia puolustajia, abolitionistia… “melkein kaikki mahdolliset näkökulmat – erityisesti rikosoikeuden näkökulmasta – ovat mukana tässä kampanjassa”, Peña sanoi.

AIHEUTTAA: Alkuperäiskansat suunnittelijat pitävät muotinäytöksen Billingsissä

“MAA MUISTAA”

Billingsin mainostaululla on kuva neljästä Apsáalookesta, mukaan lukien Sanders ja LaFrance sekä KamiJo Whiteclay ja Rusty LaFrance hevosen selässä. Niitä koristavat helmillä koristeltu regalia ja nykyaikaiset muotimallit, jotka on luonut Yellowtail, Los Angelesissa toimiva muotisuunnittelija, jonka perintö on peräisin pohjoisen Cheyenne- ja Crow-heimoista.

“Se oli jotain, jonka loimme rakkaudesta yhteisöämme kohtaan ja universumimme keskipisteestä – Crow Country”, sanoi Yellowtail, joka kasvoi maassa, jossa valokuva on otettu, Mighty Few Districtissä Wyolassa Montanassa. . “Se on pelloilla, jotka kasvattivat minut”, hän sanoi. “Se on minun takapihani.”

“Kehomme on tehty maasta, jolla kävelemme, ja kun palaamme takaisin maan päälle, kaikki nuo muistot ja asiat otetaan, ja siitä tulee osa kiertokulkua. Esivanhempasi ovat maa. Sinä olet maa.”

NINA SANDERS

Tuloksena oleva kuva sisältää voimaa ja ylpeyttä, joka on peräisin Kalifornian Long Beachissä asuvan Erica Elan Ciganekin lokakuussa 2019 ottamasta valokuvasarjasta. Kuvat edustavat vuosia tehtyä työtä alkuperäiskansojen suunnitteleman muotikokoelman debytoimiseksi Chicagossa osana “Apsáalooke Women and Warriors” -näyttelyä, joka avattiin maaliskuussa 2020 Field Museumissa.

“Olen visuaalinen ihminen, joten tapa ilmaista itseäni on taiteen, muodin ja tekstiilien kautta”, Yellowtail sanoi. “Voin luoda asioita, jotka haluan sanoa sanomatta niitä.”

Mainostaulun sanojen osalta Yellowtail luotti Sandersiin ja LaFranceen.

“Immaachikittúua on kunnioittaa kaikkea”, sanoi Dartmouthista valmistunut LaFrance, joka työskentelee tohtoriksi Arizonan yliopiston ympäristötieteiden laitoksella. “Meidän näkökulmastamme se tarkoittaa sitä, että pidämme huolta vuorista, vedestä – kaikista siellä olevista olennoista ja pidämme huolta toisistamme, perheistämme ja kunnioituksen osoittamista toisiamme kohtaan.”

Chicagossa asuva ja kuraattorina ja konsulttina työskentelevä Sanders aloitti Immaachikittúan opiskelun kuroessaan näyttelyä Field Museumissa. Se on sana, jonka hän on kuullut koko elämänsä Apsáalooke-ihmisten henkisen ekologian yhteydessä. “Naiset ja soturit” -näyttelyn luettelossa Sanders kertoi tarinan Iichiikbaaliiasta, variskansan ensimmäisestä tekijästä. “Iichiikbaaliia opasti ihmisiä elämään tavalla, joka ottaa huomioon kaikki elolliset olennot ja kertoi heille, että heidän vastuullaan on huolehtia Maasta ja sen olennoista sekä kunnioittaa niitä monia lahjoja, jotka heille on annettu.” Olemistapaa kuvataan “Immaachikittúa”.

“Kehomme on tehty maasta, jolla kävelemme”, Sanders sanoi, “ja kun palaamme takaisin maan päälle, kaikki nuo muistot ja asiat otetaan, ja siitä tulee osa kiertokulkua. Esivanhempasi ovat maa. Sinä olet maa.”

bilbrd3.PNG
JoRee LaFrance (vasemmalla) ja Bethany Yellowtail poseeraavat mainostaulun edessä, joka on pystytetty Länsi-Billingsiin osana For Freedoms -järjestön kansallista aloitetta nimeltä “Another Justice: By Any Medium Necessary”.

Tässä kuussa Bozemaniin matkustava Apsaalooke Women and Warriors’ -näyttely on suurin Apsaalooke-kulttuuria ja alkuperäiskansojen kuratoimia esineitä käsittelevä näyttely. Näyttely sisältää Apsáalooken nykytaidetta ja muotia yhdistettynä Field Museumin arkistoista kerättyihin historiallisiin esineisiin. Nykyaikaisten teosten rinnalla on esillä pyhiä sotakilpiä ja lääkenippuja, jotka aikoinaan kuuluivat Crow-perheille. Kaikki Sanders on kuratoinut yhteistyössä heimojäsenten kanssa. Näyttely avautuu 28. toukokuuta Museum of the Rockiesissa ja on esillä vuoden loppuun asti.

Yellowtail on työskennellyt LA:n sosiaalisen oikeudenmukaisuuden parissa useiden vuosien ajan. “Olen monta kertaa ainoa syntyperäinen nainen huoneessa, ja annan sen pohjan ja perspektiivin muistuttaakseni heitä tavoista, joilla ajattelemme oikeutta ja alkuperäiskansoja yleensä”, hän sanoi. ”Olen erittäin onnekas, että saan mukaan Apsáalooke Countryn maailmankuvan. … Tämän mainostaulun katsoessa tuntuu, että kaikki on tulossa täyteen ympyrään.

Kaikki kolme naista kasvoivat Crow Reservationissa, mutta asuvat nyt muualla ja matkustavat takaisin Montanaan erilaisiin projekteihin. Saatuaan tietää, että mainostaulu sijoitettaisiin Billingsiin, yhteistyökumppanit tiesivät puhuvansa suoraan muiden Apsáalooken jäsenten kanssa.

”Meille tärkein yleisö on omat ihmiset. Se on meille, Yellowtail sanoi.

“Tämä koko mainostaulu on oikeuden kuvittelemisesta, vapauden kuvittelemisesta kansamme linssistä”, hän jatkoi, “ja se tarkoittaa maasta. Se tarkoittaa kielistä. Se tarkoittaa keskustasta – meidän ydintämme.”

Leave a Comment