Maailman kulttuurisen monimuotoisuuden päivä: Lasten rooli kulttuurin kantajina

[iStockphoto]

Joka vuosi 21. toukokuuta vietetään maailmanlaajuista vuoropuhelun ja kehityksen kulttuurisen monimuotoisuuden päivää. Se on päivä, jolloin juhlitaan maailman kulttuurien rikkautta ja kulttuurienvälisen vuoropuhelun olennaista roolia rauhan ja kestävän kehityksen saavuttamisessa.

Vuonna 2022 päättyy Kansainvälinen kulttuurien lähentymisen vuosikymmen, jonka tavoitteena on edistää keskinäistä ymmärrystä ja vastavuoroista tietämystä kulttuurisesta, etnisestä, kielellisestä ja uskonnollisesta monimuotoisuudesta.

Kun vietämme tämän vuoden kulttuurisen monimuotoisuuden ja vuoropuhelun maailmanpäivää, meidän on ajateltava lapsia kulttuurimme osallistujina ja kantajina, koska he ovat kriittinen osa väestöämme – yhteiskuntiemme tulevaisuutta. Kulttuurilla tarkoitetaan laajasti ryhmän yhteisiä asenteita, perinteitä, uskomuksia ja käytäntöjä, jotka siirtyvät sukupolvien yli.

Samalla kun kulttuuri muokkaa kokemuksia ja vaikuttaa lasten kehitykseen, kulttuuritausta antaa heille käsityksen siitä, keitä he ovat. Ainutlaatuiset kulttuuriset vaikutteet, joihin lapset reagoivat syntymästään lähtien, mukaan lukien tavat ja uskomukset ruokaan, taiteelliseen ilmaisuun, kieleen ja uskontoon, vaikuttavat tapaan, jolla he kehittyvät emotionaalisesti, sosiaalisesti, fyysisesti ja kielellisesti.

Siksi kulttuuri on vahva osoitus lapsen tulevasta hyvinvoinnista, ja lasten parissa työskentelevien, mukaan lukien sosiaalityöntekijät ja lapsen oikeuksien puolustajat, on ymmärrettävä lapsen kehitykseen vaikuttavat vaikutukset ja kuinka ne vaikuttavat ihmisten kasvuun ja oppimiseen. .

Sosiaaliset vihjeet, joita pieni lapsi saa muilta kulttuuritaustasta, voivat auttaa tai haitata kehitystä, koska hän sisäistää helposti näkemänsä ja kuulemansa. Kouluissa, uskonnollisissa paikoissa ja kotona lapsia tulee opettaa arvostamaan yhtenäisyyttä monimuotoisuudessa.

Tämän keskustelun toinen näkökulma liittyy vanhempien ja huoltajien rooliin positiivisen afrikkalaisen kulttuurin edistämisessä lapsissa ja samalla heidän suojelemisessa haitallisilta, vanhentuneilta ja takapajuisilta käytännöiltä.

Esimerkkejä tällaisista käytännöistä ovat ruumiillinen kuritus, naisten sukupuolielinten silpominen, varhainen avioliitto ja tyttölapsen syrjintä, joilla on vakavia kielteisiä vaikutuksia lapsen kehitykseen. Perustuslain tarkoituksena on suojella lapsia, joita pidetään syrjäytyneinä ryhminä.

53 artiklan 1 kohdan d alakohdassa määrätään jokaiselle lapselle oikeudesta tulla suojeltavaksi hyväksikäytöltä, laiminlyönniltä, ​​haitallisilta kulttuurisilta käytännöiltä, ​​kaikenlaiselta väkivallalta, epäinhimilliseltä kohtelulta ja rangaistukselta. Artikla 44 edellyttää, että jokaisella on oikeus nauttia kielestään ja kulttuuristaan, vaikka ketään ei pitäisi pakottaa suorittamaan, tarkkailemaan tai suorittamaan kulttuurikäytäntöjä tai rituaaleja.

-Kirjoittaja on East African Center for Human Rights -keskuksen toimitusjohtaja

.

Leave a Comment