Iloa rodusta ja kulttuurista

Iloa rodusta ja kulttuurista

Kirjailija: Becky Tallent

Voiko rodusta ja kulttuurista olla iloa?

“Joo!” sanoi tohtori Sydney Freeman, Jr., kasvatustieteen professori Idahon yliopistosta. Ja hän ei pyydä anteeksi iloaan afrikkalaisesta rodustaan ​​ja kulttuuristaan. “Tämän ilon pitäisi johtaa ja edistää minua kukoistamaan ja kukoistamaan missä tahansa olenkin”, hän selitti.

Se oli jotain, jota en ollut koskaan ajatellut, mutta sitä ajattelussa on ilo omasta rodusta ja kulttuurista. Ei sulje pois mitään muuta ryhmää, vaan kaikkien kulttuurien kunniaksi.

Tämä lausunto tulee naiselta, jonka isoisoäidillä oli tapana sanoa hänelle: “Iloitse, että pääset ohi. On sääli olla intialainen.”

Niille teistä, jotka eivät ehkä ymmärrä, ohimeneminen on sitä, kun värillinen henkilö voi näyttää valkoiselta. Tämä tarkoittaa yleensä sitä, että henkilö voi saada koulutuksen ja työn/uran, joka nostaa hänet pois köyhyydestä.

Henkilökohtaisesti pidän suuren osan kyvystäni “siirtyä” punaisiin hiuksiini, jotka ovat lahja joltakin tuntemattomalta kelttiläiseltä esi-isältä. Siitä huolimatta minulla on edelleen vieraita ihmisiä, jotka pysäyttävät minut kadulla ja kysyvät etnisestä taustastani. Ilmeisesti voin läpäistä, mutta se ei ole täysin kiistatonta.

Ilo menneisyydestä ei aina tarkoita, että kaikki oli onnellista

Takaisin Sydneyn ajatukseen ilosta rodussa ja kulttuurissa. Kun aloin tutkia perheeni Cherokee-perintöä, pystyin vastaamaan niin moneen kysymykseen siitä, keitä me olemme ja miksi teemme asioita tietyllä tavalla. Pelkästään näihin kysymyksiin vastaaminen oli iloista. Mutta tarkoittaako tämä aina onnea?

Ei. On selvää, ettei se voi olla.

Maamme historiassa on aivan liian monia synkkiä kohtia, ja jotkut ihmiset näyttävät haluavan palata niihin aikoihin, jolloin kenelläkään ei-eurooppalaisella ei ole asemaa Amerikassa. Mutta jos haluamme olla tarkkoja siinä, keitä olemme maana, meidän on tunnustettava syylät ja kaikki historia, jotta voimme löytää iloa rinnakkaiselosta ja monille meistä ilon oman rodumme ymmärtämisestä. ja kulttuuritaustat.

Kun opetin kulttuurista monimuotoisuutta Idahon yliopistossa, käytin usein TV-uutislehden leikettä, jossa nainen huomasi, että hänen isoäitinsä oli afroamerikkalainen, mutta hänen ihonsa oli niin vaalea, että hän pystyi menemään ohi. Isoäiti oli ensimmäinen musta nainen, joka valmistui arvostetusta East Coast -opistosta, hän meni naimisiin samanlaisen vaaleaihoisen miehen kanssa ja yhdessä he hylkäsivät perheensä voidakseen elää valkoisena parina. Opiskelijani ihmettelivät usein traumaa, jonka tämä perheelle aiheutti, että pariskunnan lapset eivät koskaan tunteneet isovanhempiaan tai historiaansa.

Minusta aina oli hämmästyttävää, että jokaisen lukukauden aloitin pyytämällä ihmisiä tuomaan jotain luokkaan puhuakseen omasta kulttuuritaustastaan, ja niin monet sanoisivat, etteivät tienneet sukuhistoriaansa. TV-uutisleike tulee kolme viikkoa myöhemmin; siihen mennessä heidän oli helppo tarkastella jonkun muun perheen menetystä, mutta jättää huomiotta omien sukutarinoidensa etsiminen.

Jopa negatiiviset sukuhistoriat sisältävät ilon helmiä

Kaikilla ei ole hyvää perheen tarinaa. Monilla meistä on historia täynnä kansanmurhaa, sotaa, vihaa ja menetyksiä. Mutta kaikkeen piilotettuna voi myös olla ilon helmiä.

Kun sinulle kerrotaan koko elämäsi, että perheesi oli irlantilainen ja huomaat heidän tulleensa Walesista, voi saada hämmästyttäviä oivalluksia kestävyydestä. Baskiperäisen “amerikkalaisen” perheesi löytäminen on historian ja ylpeyden matka monien entisten opiskelijoideni keskuudessa.

Samaan aikaan sen tajuaminen, että on olemassa “yhden pisaran” sääntö, jonka mukaan jos perheessäsi oli pisara ei-eurooppalaista verta, sai sinut siitä, että roturyhmä voi olla hämmästyttävää. Jotkut opiskelijat ymmärsivät, että heidän afrikkalainen, espanjalainen, aasialainen tai arabiesi-isänsä 200 vuotta sitten olisi asettanut heidät “muiksi” vanhojen Southern Jim Crow -lakien alle, sai heidät pysähtymään ja ajattelemaan. Se antoi varmasti negatiivisen valon ajatukselle Amerikasta sulatusuunina.

Tämä tuo meidät takaisin ajatukseen ilosta rodussa ja kulttuurissa. Kyllä, voimme juhlia sitä, keitä olemme sekä amerikkalaisina että yksilöinä. Tämän pitäisi tapahtua ilman pelkoa minkään muun ryhmän kostosta. Omien perhepolkujen, koettelemusten ja voittojen tunnustaminen on aina aihetta pohdiskeluun ja iloon.

Silti ilon kuvaaminen voi olla vaikeaselkoista

Rotumme ja kulttuuriemme ulkopuolella on ilon teologia: tuo ilo on perustavanlaatuinen ihmisen olemassaololle ja hyvinvoinnille, mutta silti se on vaikeasti havaittavissa ja vastustaa määritelmää. Yalen uskon ja kulttuurin keskuksessa teologit ovat viettäneet paljon aikaa käsitteen tutkimiseen. Tuloksena on ymmärrys siitä, että ilo on tasoittunut, kokonaan kadonnut uskomiltamme, opiskelualueiltamme ja käytännöllisesti katsoen kadonnut jokapäiväisestä elämästämme.

Vaikean löytäminen voi alkaa tutkimalla omaa menneisyyttämme, sitä, kuka loi meidät ihmisiksi. Omien rotumme ja kulttuuriemme katseleminen ja ilon löytäminen on loistava lähtökohta. Muinaiset kreikkalaiset kehottivat ihmisiä tuntemaan itsensä elämän lähtökohtana, ja sanon, että meidät loneiden ihmisten tunteminen ja heidän juhliminen on paras lähtökohtamme.

Iloa rodussamme ja kulttuuristamme, saati sitten loppuelämästämme. Mikä konsepti on omaksuttava, toivottavasti ilman anteeksipyyntöä, jotta voimme kukoistaa ja kukoistaa missä tahansa.

Leave a Comment