Kosmopoliittinen ei enää: venäläiset pitävät kulttuurisesta ja taloudellisesta erosta | Venäjä

Matka Venäjän ostoskeskukseen on tänään erilainen kokemus kuin muutama kuukausi sitten.

”Kun sain ensimmäisen lapseni, minulla oli kaikki tämä valinta. Mothercare, Zara, nimeä se”, sanoi Evgenia Marsheva, 33-vuotias arkkitehti. Mutta kun hän meni tässä kuussa ostoksille Moskovaan vastasyntyneelle, monet näistä suurista vähittäiskaupan merkeistä oli suljettu.

”Nyt löydän vain erittäin halpoja tai erittäin kalliita venäläisiä tuotteita. Minut kasvatettiin tarinoiden kanssa vanhemmillani ollut rajallisista valinnoista Neuvostoliiton aikana. En koskaan uskonut, että se palaisi.”

Kolmen kuukauden sodan jälkeen Venäjästä on tullut maailman sanktioin maa, ja lähes 1 000 ulkomaista brändiä – suurin osa vapaaehtoisesti – on supistanut siellä toimintaansa Yale School of Managementin kirjanpidon mukaan. Yritysten pakomatka jatkui tällä viikolla, kun McDonald’s ilmoitti virallisesti jättävänsä Venäjältä kolmen vuosikymmenen kuluttua.

Öljyn ja kaasun viennin hintojen nousun ansiosta Kreml on toistaiseksi pystynyt jatkamaan sotatoimiensa rahoittamista, ja maa käytti viime kuussa puolustukseen jopa 300 miljoonaa dollaria (240 miljoonaa puntaa) päivässä, mikä on kaksinkertainen määrä sotaa edeltävään aikaan verrattuna. Valtiovarainministeriön tietojen mukaan. Samaan aikaan Venäjän rahoitussektorinsa suojelemiseksi helmikuun lopulla käyttöön ottamat pääomarajoitukset ovat tehneet ruplasta maailman parhaiten suoriutuneen valuutan.

Silti monien Moskovassa ja muissa Venäjän kaupungeissa maan kasvava poliittinen ja taloudellinen eristyneisyys vaikuttaa suoraan heidän toimeentuloonsa.

“Konfliktin alkamisesta lähtien jokainen tuotantolinjan vaihe on ollut taistelua”, sanoi Vladimir Kukushkin, Venäjän neljänneksi suurimman kaupungin Jekaterinburgin painoyrityksen johtaja.

Kukushkin valitti, että sen jälkeen, kun Adobe ilmoitti, ettei sen ohjelmistoa ole saatavilla Venäjällä, hänen oli löydettävä uusia tapoja suunnitella tuotteitaan, kun taas musteen ja paperin hintojen nousu on lisännyt hänen liiketoimintaansa.

– Yritykseni mainostaminen on ollut myös vaikeaa, koska Instagram ja Facebook on estetty. Nämä saattavat näyttää pieniltä asioilta, mutta ne todella laskevat yhteen”, hän sanoi.

Kun Venäjä liitti Krimin vuonna 2014, Kreml onnistui tuonnin korvaamisessa, erityisesti kotimaisen maataloustuotannon lisäämisessä, ja kahden Moskovan ravintolan omistajat sanoivat, ettei heillä ole ollut ongelmia tuotteidensa saamisessa sodan alun jälkeen. .

Yritysten nykyinen pakolaisuus on kuitenkin nostanut uuden valokeilan maan epäonnistumisille tuottaa monia venäläisten tottuneita kulutustavaroita, sanoi tutkija Maria Shagina International Institute for Strategic Studiesista.

”Venäjän talous on edelleen erittäin riippuvainen tuonnista. Esimerkiksi 90 % Venäjän leipomoista käyttää tuontilaitteita, pääasiassa eurooppalaisia. Tuonnin laskulla on valtava vaikutus maassa saatavilla oleviin tuotteisiin, hän sanoi.

Suljettu McDonald's-ravintola Moskovassa.
Suljettu McDonald’s-ravintola Moskovassa. Valokuva: Evgenia Novozhenina/Reuters

Erityisen vaikeaa venäläisten yritysten olisi korvata ulkomaisia ​​teknologiatuotteita ja mikrosiruja, Shagina lisäsi. Venäjän pyrkimykset kopioida kiellettyjä sosiaalisen median alustoja on naurettu, kun taas pakotteet ovat siirtäneet autoteollisuuden takaisin 1980-luvulle, jolloin uusissa autoissa ei ole enää lain mukaan turvatyynyjä, joita ei nyt voida tuoda lännestä.

Putinia hallitsevan Yhtenäisen Venäjän -puolueen senaattori Andrei Klishas myönsi räikeästi maan kamppailut tuotteiden korvaamiseksi, sanoi tällä viikolla, että maan tuontikorvausohjelma “on epäonnistunut täysin”.

Viimeaikaiset taloustiedot osoittavat edelleen merkkejä paineen ilmaantumisesta koko talouteen.

Viranomaisten arvioiden mukaan Venäjän talouden odotetaan supistuvan 8–12 prosenttia vuonna 2022. Autojen myynti, asiantuntijoiden usein käyttämä talouden ilmapiiriä mittaava mittari, laski huhtikuussa lähes 80 prosenttia, mikä on ennätysten suurin pudotus. . Samaan aikaan maan keskuspankki on ennustanut inflaation olevan tälle vuodelle 18-23 %.

Riippumattoman Levada Centerin äskettäisessä tutkimuksessa 85 % kyselyyn vastanneista venäläisistä sanoi, että nyt on huono aika suurille ostoille, mikä on korkein taso yli kymmeneen vuoteen, kun taas yli 60 % venäläisistä sanoi, ettei heillä ole säästöjä.

“Hallitus on luonut väärän vakauden tunteen. Mutta pitkän aikavälin kuva on tuhoisa, Shagina sanoi.

Vaikka hitaasti palavat pakotteet eivät välttämättä pakota Vladimir Putinia muuttamaan toimintaansa Ukrainassa, Kremliin kohdistuvat paineet lisääntyisivät “dramaattisesti”, jos Euroopan unioni jatkaisi suunnitelmiaan irrottautua Venäjän öljystä ja kaasusta, hän sanoi.

”Niin kauan kuin Venäjällä on tuloja kaasusta ja öljystä, se voi kestää sodan. Se on valtava isku Kremlille, jos he menettävät tuon käteislehmän.”

Ja vaikka taloustieteilijät ja yritykset herättävät huolestuneisuutta maan uhkaavasta taantumasta, jotkut moskovilaiset valittavat katkenneita kulttuurisuhteita länteen, jotka ovat tulleet käsi kädessä taloudellisten vahinkojen kanssa.

“Kulttuurinen eristyneisyys on minulle ehkä jopa pelottavampaa kuin taloudellinen”, sanoi Katya Fedorova, entinen muotitoimittaja, joka pitää nykyään laajasti luettua elämäntapa- ja muotiblogia Telegramissa.

Disney, Warner, Sony ja muut tuotantoyhtiöt ovat pysäyttäneet elokuvien julkaisun Venäjällä, ja Moskovan elokuvateattereissa esitetään nyt vanhoja Hollywood-menestyselokuvia ja kiinalaisia ​​toimintaelokuvia.

“Olemme onnekkaita, jos selviämme syksyyn asti ilman sammutuksia. Ihmiset eivät yksinkertaisesti halua mennä katsomaan The Wolf of Wall Streetin viidettä kertaa”, sanoi Moskovan keskustassa sijaitsevan suositun elokuvateatterin johtaja viitaten vuoden 2013 Martin Scorsesen elokuvaan, jota esitetään parhaillaan pääkaupungin näytöillä. .

Cosmopolitan, joka aiheutti raivoa vuonna 1994, kun siitä tuli ensimmäinen kansainvälinen naistenlehti, joka ilmestyi Neuvostoliiton jälkeisellä Venäjällä, on joutunut vaihtamaan nimensä Cosmagazineksi sen jälkeen, kun Hearst Corporation peruutti lehden Venäjän lisenssin.

“Muistan Moskovassa vietetyn kesän hyppiessäni Juergen Tellerin näyttelystä Murakamin näyttelyyn, tanssineen musiikkifestivaaleilla, joissa kansainväliset kokoonpanot kilpailevat parhaiden eurooppalaisten konserttien kanssa”, Fedorova muistelee. Länsimaiset muotijohtajat ihmettelivät, kun hän vei heidät ympäri kaupunkia ja kommentoi kuinka “moderni ja tapahtumallinen” kaupunki oli.

“Se Moskova on nyt poissa”, hän huokasi.

Leave a Comment