Taide ja kulttuuri ovat jääneet täysin huomiotta näissä vaaleissa – mutta vihreillä on laaja suunnitelma

Kulunut hallituskausi on ollut vaikea taiteen ja kulttuurin kannalta Australiassa. Kulttuuri oli yksi pahiten pandemiasta vaikuttaneista yhteiskunnan kaikilla osa-alueilla: ensimmäisenä lukittuina; viimeinen, jonka terveysrajoitukset poistettiin.

Myös kulttuuri elpyy hitaasti. Esitykset tärkeimmillä festivaaleilla perutaan edelleen COVID-19:n vuoksi. Alan vauriot ovat olleet niin syvät, että asiantuntevat tarkkailijat uskovat, että sen täydellinen toipuminen kestää vuosia.

Tästä huolimatta taide ja kulttuuri ovat olleet pettymysllisen poissa vuoden 2022 vaalikampanjasta.Lue lisää: Miten suuret puolueet vertailevat taide- ja kulttuuripolitiikkaa? Kysyimme viideltä asiantuntijalta


Ne, jotka etsivät aitoa näkemystä Australian taiteesta ja kulttuurista, eivät löydä sitä suurilta juhlilta.

Koalitio ei ole toteuttanut taide- tai kulttuuripolitiikkaa, vaan toimii pandemiaherkkyydellään ja ennätysrahoitusvaatimus) taidesalkkuun viimeisimmässä budjetissa.

Se on kylmää lohtua alalle, joka kamppailee edelleen vuosisadan suurimmasta takaiskustaan. Maaliskuun liittovaltion budjetissa Paul Fletcherin johtaman liittovaltion taidesalkun rahoitusleikkaukset suunniteltiin noin 19 prosentilla.

Australian työväenpuolue julkisti politiikkansa maanantai-iltana Espy-hotellissa Melbournessa. Työväenpuolueen taiteen alusta näissä vaaleissa on yllättävän vaatimaton.

Työväenpuolueen taiteen tiedottaja Tony Burke piti laajan puheen, jossa käsiteltiin työväenpuolueen kulttuuripolitiikan historiaa liittovaltion tasolla. Oli myös joitain pieniä poliittisia sitoumuksia, kuten 84 miljoonaa dollaria ABC:lle ja 80 miljoonaa dollaria First Nations -taidegallerialle Alice Springsissä.

Burken mukaan työväenpuolue “käynnistää uudelleen” kulttuuripolitiikan, jos hänet valitaan, ja lupaa neuvotella laajasti. Mutta konkreettisia tai konkreettisia lupauksia on vähän, ja monia päätöksiä lykätään.

Erityisesti Australian neuvostolle, maan ensisijaiselle liittovaltion kulttuurivirastolle, ei luvattu uutta rahaa. Labour on myös kieltäytynyt antamasta erityistä lupausta paikallisista sisältökiintiöistä Netflixin kaltaisille suoratoistoalustoille. Työväenpuolueen taidepolitiikkaa ei julkaisusta lähtien edes julkaistu puolueen kampanjasivustolla.Lue lisää: “Politiikan ja kulttuurin välinen suhde on selkeä ja todellinen”: kuinka Gough Whitlam keskitti taiteilijat vuoden 1972 kampanjassaan


Suuria visioita

Näissä vaaleissa esitetään todella suuria visioita taiteesta ja kulttuurista. He tulevat riippumattomilta tahoilta, kuten Allegra Spender Wentworthista ja Jo Dyer Boothbysta, ja erityisesti vihreistä.

Erityisesti vihreiden Sarah Hanson-Young on esittänyt sellaisen ison kuvan suunnitelman uudistetusta kulttuuripolitiikasta, jonka 30 vuotta sitten esitti Paul Keating.Lue lisää: Paul Keatingin Creative Nation: politiikkadokumentti, joka muutti meidät


Mukana on muuntavia rahoituslupauksia, mukaan lukien 1 miljardin dollarin sisältörahasto Australian näyttötuotannolle ja toinen miljardi dollaria esittäville taiteille. Vihreät haluavat kaksinkertaistaa Australian neuvoston rahoituksen, lisätä pelituotannon rahoitusta ja sijoittaa 30 miljoonaa dollaria alkuperäiskansojen mediasektorille.

Voisi väittää, että tällaiset lupaukset ovat halpoja, koska ei ole olemassa poliittista skenaariota, jossa vihreät istuvat hallituksen penkillä tai hallitsevat valtiovarainministeriötä. Mutta heidän politiikkansa on vahvaa myös sääntelyssä, jossa vihreiden ryhmällä on todennäköisesti merkittävää lainsäädäntövaltaa seuraavassa senaatissa.

Vihreät vaativat suoratoistoalustoja sijoittamaan 20 % australialaisten tilaajien tuloista australialaiseen sisältöön (jotkut sinivihreistä riippumattomista myös tukevat tätä). Jos se otetaan käyttöön, se lukitsee merkityksellisen paikallisen sisällön Australian näytöille.

Vihreiden omaperäisin ehdotus on heidän politiikkansa taiteilijoiden perustoimeentulon kokeesta, jolloin jopa 10 000 taiteilijalle maksetaan 772,60 dollaria viikossa vuoden ajan. Politiikka perustuu Irlannin taiteilijoiden perustulojen kokeiluun, jossa se on erityisesti kohdistettu kulttuuristen työmarkkinoiden lamauttavan epävarmuuden korjaamiseen.

Hanson-Young pyrkii tukemaan taiteilijoita “kehittämään käsityötään, rakentamaan portfolioitaan ja tukemaan heitä luomisen jatkamisessa”. Pyrkiessään suoraan luomaan tuloja taiteilijoille se on mahdollisesti kauaskantoinen poliittinen interventio.Lue lisää: Australiassa pitäisi olla yleinen perustulo taiteilijoille. Tältä se voisi näyttää


Valtavirran siirtäminen

Taiteilijoiden palkkaehdotus on selvästi kaukana lainsäädännöstä Australiassa. Mutta uusien ajatusten esittäminen on pienille puolueille kriittinen rooli. Kuten John Maynard Keynes tunnusti 1900-luvulla, nykyään kaukaa haetuilta näyttävät poliittiset ideat voivat siirtyä nopeasti valtavirtaan, kun muutoksen tuulet puhaltavat oikeaan suuntaan.

Kun koalitio on yhä enemmän huolissaan kulttuurisotien syytteeseenpanosta ja työväenpuolueen käpertyä puolustavaan kyykkyyn, on nyt pienpuolueiden ja riippumattomien asia edistää laajempaa näkemystä australialaisen kulttuurin suhteen seuraavalla hallituskaudella.

Jos kortit putoavat senaatissa, Hanson-Young voi saada työväenpuolueen toteuttamaan rohkeita ideoita.

Leave a Comment