Kasettikulttuuri modernissa Egyptissä – Lähi-idän monitori

Uudessa kirjassaan Massojen tiedotusvälineet: Kasettikulttuuri nykyaikaisessa Egyptissä, Andrew Simon kertoo, kuinka 12. kesäkuuta 1974 Yhdysvaltain presidentti Richard Nixon laskeutui Kairoon “rauhan kiertueelle” Lähi-itään. Kotimaassa Watergate-skandaaliin sotkeutuneena monet amerikkalaiset tiedotusvälineet pitivät Nixonin kiertuetta pakopaikaksi Washingtonin myllerryksestä ja kutsuivat sitä Nixonin kiertueeksi. hijraaviittaus profeetta Muhammedin pakotettuun pakoon Mekasta (Rauha olkoon hänelle).

Egyptin presidentti Anwar Sadat toivotti amerikkalaisen vieraan suuren tervetulleeksi juhlimalla Egyptin tiedotusvälineitä ja väkijoukkoja, jotka asettuivat Kairoon tervehtimään Yhdysvaltain presidenttiä. Huudot “Tervetuloa rauhan miehelle!”, “Uskomme Nixoniin!” ja “Eläköön Nixon” sijoittuu. Sitä pidetään edelleen yhtenä lämpimimmistä vastaanotoista, jotka Nixon on koskaan saanut presidenttikautensa aikana.

Kuitenkin, kun – ainakin virallisesti – egyptiläiset juhlivat Yhdysvaltain presidentin vierailua Egyptin kaupoissa ja kaduilla, kierteli kappale, joka maalasi Nixonin vierailun eri valossa. Sen lauloi yksi Egyptin suosituimmista ja kumouksellisimmista säveltäjistä ja laulajista Shaykh Imam, ja se oli hitti: Nixon Baba (“Father Nixon”) toivotti Yhdysvaltain presidentin tervetulleeksi pilkkaavilla ja satiirisilla sanoilla. Kuten Simon huomauttaa, “Imaami… viittaa Nixonin silloiseen “heikkoon” tilaan ja kommentoi mahdollisuutta, että häntä “ei enää ole paikalla”.

Imaamin laulu ei ainoastaan ​​osoittanut, että kaikki eivät toivottaneet Nixonia tervetulleeksi maahansa, vaan että oli olemassa myös väline, joka mahdollisti tyytymättömien ja toisinajattelevien äänien ilmaista mielipiteensä, kun ne estettiin perinteisiltä mediakanavilta. Tuo väline oli kasettinauha, tärkeä arkistolähde Egyptin sosiaalisen historian tarkastelussa, Simon väittää, koska se tarjoaa meille välähdyksen populaarikulttuuriin ja politiikkaan.

Kielletyn kirjan tarina: Naguib Mahfouzin kujan lapset

Kasettinauhojen käytön lisääntyminen osui samaan aikaan Egyptin talouden vapautumisen kanssa Infitah (avaaminen) 1970-luvulla Sadatin aikana, jolloin maa koki suurempaa globalisaatiota, muuttoliikettä ja ulkomaisten tavaroiden tuontia. Median valvonta on aina ollut Egyptin hallintojen keskeinen piirre 1920- ja 1930-luvuilta lähtien, jolloin Kairo hallitsi ja sääteli radioasemia. Kirjoittajan mukaan kasettinauhojen helppo saatavuus oli Egyptin valtion ja sen eliittien huolenaihe. “Kasettiteknologia hajautti valtion hallitseman Egyptin median kauan ennen satelliittitelevision ja Internetin tuloa, mikä mahdollisti ennennäkemättömän määrän ihmisiä osallistumaan kulttuurin luomiseen ja sisällön levittämiseen.”

Ajatus siitä, että kasetit voivat olla vaarallisia piirteitä koko kirjassa. Yksi tapa valvoa liikkeessä olevaa sisältöä on edelleen viittaukset “korkealuokkaiseen” materiaaliin, joka vastustaa yleisempää ja “vulgaaria” makua.

Vuonna 2020 Egyptin muusikoiden liitto kielsi musiikin nimeltä Mahraganate, tee-se-itse-genre, joka on suosittu kaupunkien työväenluokan keskuudessa, joka myös suurelta osin tuotti sen. Genre on aina ollut huolenaihe Egyptin viranomaisille; Eräs kansanedustaja sanoi, että se on vaarallisempi kuin koronavirus. Musiikin kritiikillä on syvät juuret, ja kulttuurikommentaattorit palaavat 1970- ja 1980-luvuille ja valittavat, että Mahraganate edusti egyptiläisen kulttuurin rappeutumista. Simon kuitenkin väittää: “Monien paikallisten tarkkailijoiden näkökulmasta ääninauhat antoivat kenelle tahansa mahdollisuuden tulla taiteilijaksi, mikä johti epäilyttävien äänien leviämiseen, mikä alensi egyptiläisten korvia, moraalia ja makua.” Tämä johti toistuviin hyökkäyksiin sekä genreä että sen mahdollistavaa tekniikkaa vastaan. Kasettinauhojen “demokratisoiva” puoli oli juuri sitä, mistä kulttuurikriitikot eivät pitäneet.

Andrew Simon on tuottanut jotain, joka on todella markkinarako ja silti kertoo paljon laajemman tarinan. Massojen tiedotusvälineet… antaa meille mahdollisuuden nähdä, kuinka vanhana välineenä pidetty väline, joka ei pysty luomaan samanlaista kulttuurista fiksaatiota kuin esimerkiksi älylaitteet tai jopa Internet, voi tarjota käsityksen sosiaalisista ahdistuksista modernin Egyptin kehityksen ytimessä. .

Tunne siitä, että maa avautuu maailmalle ja jollain tapaa avaa sielunsa globaaleille trendeille samalla kun sillä on jotain, jota se haluaa piilottaa, on aivan liian tuttu tarina. Kasettinauhat ovat omakohtaisia ​​arkistoja 1900-luvun lopun arabien, islamilaisen ja egyptiläisen yhteiskunnan toiveista, peloista ja toiveista. Koska niiden sisältö ei ole kirjallinen tallenne joissakin hallituksen valvomissa arkistoissa, kasettinauhat ovat vaarassa jäädä huomiotta resurssina. Lisäksi ne katoavat, koska niitä ei ole säilytetty riittävästi. Massojen media: Kasettikulttuuri modernissa Egyptissä on herätyssoitto kasettien mahdollisesta hyödystä haettaessa syvempää ymmärrystä menneisyydestä.

Olla siellä, olla täällä: Palestiinan kirjoituksia maailmassa

Leave a Comment