Libertaarit, budjettileikkaukset ja pikkukaupungin taistelu julkisen koulutuksen pelastamiseksi

Ei ollut merkkejä siitä, että Croydonin kaupungin kokous maaliskuussa olisi epätavallinen.

Sää oli huono; ei tarpeeksi paha pelotellakseen New Hampshiren kuljettajia, vaikka muut kaupungit olivat peruneet kokouksensa. Amanda Leslie osallistui kaupungin kokoukseen Croydonin kouluista odottamatta mitään erityistä; hänen miehensä, joka oli osallistunut aikaisempaan kaupungin kokoukseen, ei osallistunut hänen kanssaan. Kun Ian Underwood, kaupungin valitsija ja koululautakunnan puheenjohtajan Jody Underwoodin aviomies, teki yllätysliikkeensä, Leslie lähetti miehelleen tekstiviestin, että hänen olisi parempi mennä sinne heti. Mutta kun hän saapui, oli liian myöhäistä. Äänestyksessä 20–14 kokous oli leikannut koulun budjettia 1,7 miljoonasta dollarista 800 000 dollariin.

Vapaa valtio kohtaa graniittivaltion

Underwoods on osa Free State Projectia, joka perustettiin vuonna 2001 tarkoituksena siirtää 20 000 libertaaria New Hampshireen siinä toivossa, että heillä voisi olla suuri vaikutus pienen väestön ja vapautta rakastavaan osavaltioon. Free Staterit ovat onnistuneet saamaan vaaleilla valittuja virkoja New Hampshiressa, jopa osavaltiotasolla (useimmat osavaltion valitut virat ovat palkattomia).

Underwoods tuli Croydoniin vuonna 2007. Ennen muuttoa Jody oli työskennellyt Educational Testing Servicessä ja sitä ennen NASAn ja Carnegie Mellonin yliopiston tutkijana. Ian oli “planeetatieteilijä ja tekoälyn tutkija NASAlle”, sertifioitu hypnotisoija, “neljännen sukupolven wing chun sifu” sekä Ask Dr. Math -ohjelman johtaja.

New Hampshiresta vapaavaltiot löytävät monia myötätuntoisia poliitikkoja. Kun Frank Edelblut putosi kuvernöörikilpailusta Chris Sununun hyväksi, Sununu tarjosi kotiopetusta harjoittavalle liikemiehelle koulutuskomissaarin virkaa. Underwoods testasi hänen vuoden 2017 vahvistuskuulessaan.

Vapaavaltiot vastustavat useimpia veroja. Pieni Graftonin kaupunki, aivan tien varrella Croydonista, on leikannut menoja kaupungissa dramaattisesti (lue Matthew Hongoltz-Hetlingin Libertarian kävelee karhuun koko kuvan saamiseksi). Kaksi vuotta sitten Croydonin kolme valittua (mukaan lukien Ian Underwood) tekivät yllätysaloitteen kaupungin ainoan poliisin erottamiseksi ja osaston hajottamiseksi. Tuossa kokouksessa 20-vuotiasta veteraania käskettiin palauttamaan univormunsa ja varusteensa, joten hienossa jenkkihengessä hän riisui alushousuihin, saappaisiin ja hattuihin ja käveli kotiin.

Croydonin pieneen väestöön (801 vuoteen 2020 mennessä) kuuluu 80 opiskelijaa; koulujärjestelmä ylläpitää paikallista K-4-koulua ja innovatiivista, kovalla työllä saavutettua koulunvalintajärjestelmää, joka maksaa täyden lukukausimaksun opiskelijoille heidän osallistumisestaan ​​mihin tahansa kouluun, jonka perhe valitsee. Monet valitsevat viereisen julkisen koulujärjestelmän. Mutta nämä kustannukset ylittävät paljon Croydonin leikatun budjetin, joka perustui 10,ooo dollariin opiskelijaa kohden.

Kansallisesti libertaarit kannattavat usein äänekkäästi koulun valintaa, mutta vapaavaltiot ovat suurelta osin siirtyneet tämän aseman ulkopuolelle. Libertarian Instituten podcastissaFree Staten hallituksen jäsen Jeremy Kaufman selitti, että kouluvalinta ja kupongit ovat vain “ponnahduslauta valtion osallistumisen vähentämiseen tai poistamiseen kouluissa”.

Jody Underwood on kirjoittanut, että kupongit ovat vain ponnahduslauta, kun taas Ian Underwood on kutsunut koulujen budjetteja “lunnaiksi” ja (viestissä “Teidän talosi on pankkiautomaattini”) kiristyksellä.

Ratkaisuehdotukset

Kaksi päivää budjetin leikkauskokouksen jälkeen yli 100 enimmäkseen vihaista Croydonin asukasta osallistui koulun hallituksen kokoukseen. Syytöksiä nostettiin. Jody Underwood väitti, ettei hänellä ollut aavistustakaan, että hänen miehensä tekisi tällaisen ehdotuksen, ja paikalliset sanovat, että hän vetäytyi myöhemmin.

Hallituksen jäsen Aaron McKeon sanoi, että epäonnistuminen sopeutua uuteen budjettiin oli vain “mielikuvituksen epäonnistuminen”. Viesti tuona maanantaina oli, että uusi budjetti oli laillisesti tehty sopimus.

Perheillä, joissa oli oppilaita 5-12 luokalla, oli vähän vaihtoehtoja. Toistuvasti esille tuotu ratkaisu oli mikrokoulujen käyttö, erityisesti Prenda, yritys, joka voitti juuri viime vuonna 6 miljoonaa dollaria pandemiaapurahoja New Hampshiren osavaltiosta. Yrityksen perusti Kelly Smith, fyysikko, joka perusti Code Clubs of Arizonan; hän lanseerasi ensimmäisen Prenda-pottinsa vuonna 2018 ”seitsemän naapuruston lapsen” kanssa. Prenda on sittemmin saanut merkittävää rahoitusta VELA Education Fundilta, uudesta Koch-Waltonin aloitteesta.

Mikrokouluihin perustetaan pieniä oppilaita, joiden koulutus tapahtuu tietokoneella. Palot eivät vaadi opettajia, mutta ne ovat riippuvaisia ​​aikuisen “oppaasta”. Mikrokoulut eivät tässä mallissa ole julkista koulutusta, vaan julkisen koulutuksen ulkoistamista yksityiselle yritykselle.

Mahdollisuus luopua kouluista paloja varten ei innostanut monia Croydonin vanhempia. Ja muutkaan kaupungin veronmaksajat eivät olleet tyytyväisiä.

Todellinen taistelu alkaa

Huolestuneiden veronmaksajien joukossa oli ihmisiä, joilla oli pitkät juuret Croydonissa. Amanda Leslie on asunut siellä 20 vuotta mentyään naimisiin perheen kanssa, joka oli ollut Croydonissa sukupolvien ajan. Hope Damon on asunut siellä 36 vuotta ja kasvattanut kahta tytärtä. He olivat monien toisiinsa liittyvien Croydon-ihmisten joukossa, jotka saivat nyt toimia. Vapaavaltiolaiset olivat aikeissa selvittää, mitä pikkukaupunkiyhteyksien laaja verkko voi tehdä.

“Kun virhe tehdään”, Damon sanoo, “pitäisi olla keino korjata se.” Napauttamalla verkostoa, johon kuului koulutuslakimies ja yhteyksiä aina osavaltion syyttäjänvirastoon asti, ryhmä havaitsi, että oli olemassa – epäselvä laki, joka salli veronmaksajien anoa erityiskokoukseen uuden budjetin kumoamiseksi.

Vetoomuksella oli kahdessa päivässä 150 allekirjoitusta. Ylimääräinen kokous oli määrä pitää 7. toukokuuta. Toimiakseen kokoukseen tarvittaisiin vähintään puolet kaupungin 565 äänestäjästä, joten taistelu kääntyi äänestysaktiivisuuden puolelle.

Leslie sanoo: “Käytimme tähän joka hetken, johon meillä oli varaa.” He menivät ovelta ovelle. He pitivät kaksi kutsutapahtumaa. He kirjoittivat kirjeitä toimittajalle. He pyysivät apua ympäröiviltä yhteisöiltä, ​​mukaan lukien opettajat, hallintoviranomaiset ja läheisten piirien lautakunnat.

Jody Underwood kertoi, että hallituksella oli lainopillinen neuvonta olla mainostamatta erityiskokousta. Sillä välin Ian Underwood kirjoitti blogissaan yhä vihaisempia viestejä: vanhemmat eivät ymmärrä miten lapset oppivat, ylimääräinen kokous ei itse asiassa ollut laillinen, koulupiiri halusi ottaa rahaa väkisin ja artikkeli, jossa hän väittää, että enemmistö demokratiassa on iso ongelma.

We Stand Up For Croydon Students perustettiin tukemaan budjetin palauttamista; pian ilmestyi toinen ryhmä nimeltä We Stand Up For Croydon Students and Taxpayers, mikä aiheutti hämmennystä.

Budjettileikkauksia kannattava ryhmä lähetti kirjeen, jossa väitettiin, että mikrokoulut olisivat hyviä (pienet luokkakoot, rajoitettu näyttöaika) ja että siellä olisi “Parempi koulutus. Pienemmät verot.” Toistuvasti kehotettiin pysymään kotona. ”Jos pidät saamastasi budjetista, voit pitää sen. Pysy vain kotona 7. toukokuuta.” “Jos ylimääräiseen kokoukseen osallistuu alle 283 äänestäjää, äänestystä ei voida äänestää.”

Kymmenet Croydenin asukkaat ilmoittautuivat äänestämään. Cathy Peshke, Croydonin “vapaustaistelija” ja monien koulujen budjettikeskustelujen veteraani, erosi äänestysvirkailijan virastaan, kun osavaltio sanoi, että uudet äänestäjät eivät muuta 283:n vaatimusta. Budjetin leikkaajat, hän kertoi asukkaille, olivat hiljainen enemmistö tässä taistelussa. Joku laittoi budjettileikkausmateriaalia ihmisten postilaatikoihin.

“Olen ollut uupunut ja hajamielinen”, Leslie sanoo. Huhtikuu oli pitkä kuukausi, mutta sitten koitti toukokuu. Ja paljon voi muuttua maaliskuun ja toukokuun välillä.

Erikoiskokous

Paikalle saapui 379 äänestäjää.

Ulkona oli pöytiä, jotka olivat pystyttäneet sekä We Stand Up For Croydon Students että We Stand Up For Croydon Students and Taxpayers; vain yksi teki paljon bisnestä.

Riippumaton toimittaja Jennifer Berkshire matkusti Massachusettsista osallistumaan kokoukseen. Hän huomasi, että ihmisiä “kasautui”, ja siellä oli paljon mediaa ja kaikenikäisiä asukkaita. Hän odotti jännitystä. “Odotin todella eräänlaista kasvottomuutta.” Moderaattori Bruce Jasper avasi kokouksen omalla tarinallaan, ja hän sanoo: “Voit tuntea ihmisten hengittävän ulos.”

Huone oli täynnä, ja Berkshiren mukaan kävi selväksi jo varhain, että kaikki siellä olivat tukena. Damon sanoo, että kannattajat odottivat, että joku voisi ehdottaa kompromisseja, jotka palauttavat vain osan alkuperäisestä budjetista. Se ei tapahtunut.

Ei ollut kiistelyä, ei työjärjestyspuheenvuoroja, ei varsinaista keskustelua. Yksi hallituksen jäsen yritti tukkia mikrokoulut ja budjettileikkaukset. Berkshire sanoo: “Ihmiset yleisössä eivät arvostaneet hänen esitystään, eivätkä he vastanneet siihen niin kauniisti kuin olisivat saaneet, ja rohkaisivat häntä päättämään sen.”

Berkshire huomasi istuvansa Jody Underwoodin vieressä, joka oli “levoton”. Kun We Stand Up For Croydon Students puolusti palautettua budjettia, hän huusi “valheita”.

Lopulta Free Staterin kampanja ihmisten kotona pitämiseksi oli ollut tehokas vain heidän omien liittolaistensa kanssa. Budjetti palautettiin alkuperäiseen kuntoonsa äänin 377-2.

Oppitunnit

Lopulta keskustelu Croydonissa ei ollut koulun valinnasta tai laadukkaasta koulutuksesta, jotka molemmat kaupungissa jo oli. Uudelleenäänestyksen tullessa johtopäätökseen, väittely koski kirjaimellisesti itse demokratiaa.

Budjetin leikkaajat yrittivät nimenomaisesti estää ihmisiä äänestämästä, vastustivat äänestäjien lisäämistä ja vaativat, että alkuperäinen äänestys yllätysaloitteesta, jonka 34 kaupungin 585 äänestäjästä oli tarpeeksi hyvä. Tämä oli taistelu demokraattisen hallituksen purkamisesta.

Budjettileikkausten kannattajat olivat väittäneet olevansa hiljainen enemmistö, mutta todellinen enemmistö osoittautui veronmaksajiksi, jotka tukevat julkista koulutusta ja ovat valmiita rahoittamaan sitä.

Croydonin ihmiset eivät olleet kiinnittäneet erityistä huomiota uusiin Free Staten naapureihinsa. He kiinnittävät nyt huomiota; Vetoomuksia liikkuu kahden koulun hallituksen jäsenen erottamiseksi (liike, jota New Hampshiren laki ei itse asiassa salli). Damon sanoi: “He toimivat kauniisti, ihmiset luottavat heihin ja heillä on muita tavoitteita kuin mitä ajattelit.”

Amanda Leslie sanoo: “En usko, että tämä taistelu on ohi. Mutta ihmiset ovat vihdoin tietoisia.”

Kysyttäessä, kuinka he pääsivät tähän pisteeseen, Hope Damon vastaa: “Apatiaa. Ottaen itsestäänselvyytenä, että status quo säilyy tai että joku on suojannut sen.” Vapaavaltiot ovat saaneet niin monia vaaleilla valittuja tehtäviä, koska he ovat vastustamattomia.

Se voi muuttua. “Voitimme taistelun, emme sotaa”, Damon sanoo. “Emme lähde pois.”

.

Leave a Comment