Historiakasvatus ja identiteettipolitiikka globalisoituvassa Vietnamissa – Diplomaatti

Vietnamin opetus- ja koulutusministeriön (MOET) huhtikuun lopulla antama ilmoitus siitä, että se tekisi historiasta valinnaisen oppiaineen kansallisessa lukion opetussuunnitelmassa, kohtasi vietnamilaisissa lehdistössä ja sosiaalisessa mediassa huolestuneita mielipiteitä. Vuoden 2022 kohortista alkaen vietnamilaiset lukiolaiset voivat valita opiskelevat vähintään yhtä kolmesta yhteiskuntatieteiden aineesta: maantiedettä, historiaa sekä talous- ja lakikoulutusta. Yleisön huoli tästä liikkeestä – siitä, että historian syrjäytyminen heikentää nuoren sukupolven kansallista tietoisuutta – heijastelee kasvavaa huolta kansallisesta identiteetistä globalisoituvassa Vietnamissa.

MOET:n mukaan muutos johtui laajoista neuvotteluista ja on kansainvälisten koulutusstandardien ja aiempien ohjeiden mukainen. Muutto on osa ministeriön vuonna 2018 voimaan tullutta uutta yleissivistävää suunnitelmaa, jonka tavoitteena on panna toimeen Keskuskomitean vuoden 2013 päätös 29-NQ/TW koulutuksen kokonaisvaltaisesta uudistamisesta. Suunnitelman mukaan lukion kolme viimeistä luokkaa ovat “urasuuntautunut koulutusvaihe” yhdeksän vuoden “peruskoulutusvaiheen” jälkeen. Näillä politiikoilla pyritään nykyaikaistamaan Vietnamin vanhentunutta koulutusjärjestelmää, joka kouluttaa opiskelijoita umpimähkäisesti kaikissa aineissa ilman uran erikoistumista. Heidän kriteerinsä “maailmanlaajuisesta uudelleenintegroitumisesta” korostaa tarvetta saattaa Vietnamin koulutusjärjestelmä kansainvälisten standardien mukaiseksi vastauksena ammatillisen työvoiman kasvaneisiin vaatimuksiin sen jälkeen, kun Vietnam hyväksyi maailmantalouden vuonna 1986. olla minulle velkaatai “remontti”, uudistukset.

Yleisön mielipiteet muutoksesta vaihtelevat tyytymättömästä tuesta äänekkääseen tyytymättömyyteen. Kannattajat väittävät, että muutos antaa opiskelijoille kaivattua akateemista joustavuutta. Nykyinen historianopetus – täynnä toistoa, muistiin oppimista ja kuivan, asiallisen tiedon jäykkää esittämistä – on saattanut oppilaita omaksumaan aiheen. Vastustajat pelkäävät kuitenkin, että muutto voi saada tulevat opiskelijat laiminlyömään historiallisen oppimisen ja heikentämään kansallista tietoisuuttaan. Siirto on jopa saanut massoittain toimivan valtion elimen, Vietnamin Isänmaan Frontin, vetoamaan historian palauttamisesta pakolliseksi oppiaineeksi vedoten muiden Itä-Aasian maiden historianopetukseen.

Nämä huolet johtuvat siitä erityisasemasta, joka historian koulutuksella on Vietnamin poliittisessa mielikuvituksessa. Standardoitu historia on Vietnamissa, kuten monissa Aasian maissa, suorin ja tehokkain keino juurruttaa kansallista identiteettiä ja virallista ideologiaa hyväksytyillä tarinoilla, kuten Kiinan “kansallinen nöyryytys” tai Singaporen meritokraattinen käsitys “aasialaisista arvoista”. Vietnamin olla minulle velkaa ei ole johtanut merkittäviin muutoksiin historian koulutuksessa. Oppikirjan sosialistiset narratiivit esittävät edelleen teleologisen näkemyksen vallankumouksellisesta Vietnamista menneisyydestä nykypäivään, kamppailevan kapitalistisia ja imperialistisia voimia vastaan ​​Vietnamin kommunistisen puolueen (VCP) laillisen johdon alaisina. Teetä olla minulle velkaa uudistukset ja “sosialistisen markkinatalouden” luominen esitetään askeleena kohti sosialismin toteutumista, toisin kuin sen romahtaminen Itä-Euroopassa.

Vietnamin avautuessa maailmalle sen historian koulutus on kuitenkin todettu jäykäksi ja vanhentuneeksi. Vietnamin nuoret ovat omaksuneet tasaisesti materialistisia ja kulutusarvoja ja “kulttuuroidumpaa” elämäntapaa. Äskettäin tehdyssä British Councilin tutkimuksessa vietnamilaisista nuorista havaittiin, että he ovat yksilöllisempiä kuin aiemmat sukupolvensa, ja internet on “täysin integroitunut heidän elämäänsä”. Opiskelijat eivät juurikaan kiinnosta eikä käytä pelkästään kuvailevaa historiallista tietoa yhä stressaavassa koulutusympäristössä. Markkinoiden kilpailu ja työnhaut mielessä, nouseva vietnamilainen keskiluokka on depolitisoitunut ja poliittisesti apaattinen VCP:n iäkkään pääsihteerin Nguyen Phu Trongin tyrmistykseksi. Vietnamilaiset opiskelijat ja heidän vanhempansa kääntyvät sen sijaan käytännönläheisempään työhön jahtaamaan luonnontieteitä tai IELTS-pisteitä.

Pidätkö tästä artikkelista? Napsauta tästä tilataksesi täyden pääsyn. Vain 5 dollaria kuukaudessa.

Nämä globalisaation vaikutukset Vietnamin nuoriin ovat synnyttäneet huolta kansallisesta identiteetistä, tyypillisesti laitoksen tutkijoiden ja eliittien keskuudessa. Valitukset opiskelijoiden historiallisen tiedon puutteesta ovat muodostuneet sosiaaliseksi trooppiseksi nyky-Vietnamissa. Vuodesta 2005 vuoteen 2021 historia oli jatkuvasti yksi niistä aineista, joissa opiskelijat menestyivät heikoimmin Vietnamin erittäin kilpailukykyisessä kansallisessa lukion kokeessa. Nuorten historiallisen tiedon ja perushistoriallisten tosiasioiden puute on raportoitu laajasti ja toistuvasti Vietnamin tiedotusvälineissä ainakin vuodesta 2005 lähtien. Tämä sai kerran kunnioitetun kenraali Vo Nguyen Giapin kirjoittamaan vuonna 2008 kirjeen, jossa hän varoitti sen vakavista seurauksista Vietnamin “vallankumoukselliselle”. perinteet” ja isänmaallisuus. Edesmennyt historioitsija ja Vietnamin historioitsijoiden yhdistyksen entinen presidentti Phan Huy Le huomautti vuonna 2012, että “historia on lukioissa hylätyin aine”. Tämän päivän mielipiteet heijastavat vuonna 2015 esitettyjä huolia, kun MOET alun perin keskusteli historian tekemisestä valinnaiseksi.

Näiden historianopetuksen tyydyttämättömien huolien vuoksi kansallismieliset äänet Vietnamissa nousevat vähitellen julkisessa keskustelussa. Tässä Kiinan ja Vietnamin konfliktit ovat yksi suuri kiistakohta. Virallinen diskurssi vähättelee niitä samalla tavalla kuin Vietnamin lähentyminen Kiinaan Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen. Heidän eufemistisia kuvauksiaan vain muutamassa kappaleessa historian oppikirjoissa on arvosteltu Etelä-Kiinan meren kovenevien jännitteiden keskellä. Kiinan vastainen nationalismi on jopa haastanut VCP:n legitiimiyden toisinaan, ja se on levinnyt mielenosoituksiin ja mellakoihin aina, kun Kiina tunkeutuu Vietnamin vaatimille vesiväylille. Virkamiehet ovat vastanneet tähän ambivalenttisella yhdistelmällä sortoa ja hiljaista tunnustamista, tyynnyttäen sen kansallismielisen väestön samalla pitäen heidät linjassa.

Nationalistiset tunteet ovat edelleen liian reaktiivisia ja kiistanalaisia ​​muodostaakseen merkittävän uhan hallitukselle. Kansakunnan nimissä puhuu monenlaisia ​​ääniä alkuperäiskansoista diasporaan, eläkkeellä olevista puoluekadereista ja demokratiaa kannattavista edistyneistä hallintomielisiin kannattajiin ja konservatiiveihin. Kuitenkin Kiinaan liittyvät asiat – vuoden 1979 rajasota ja vuoden 1988 Johnson Reef -vastakohtaisuus – elävöittävät ihmisiä enemmän kuin jäykät oppikirjatarinat. Historian opetuksen olennainen uudistaminen on kuitenkin edelleen epätodennäköistä. Aito historiallinen ajattelu voi saada nuorilta kysymyksiä Vietnamin monimutkaisesta historiasta, kun taas Kiinan ja Vietnamin konfliktien kirjaaminen oppikirjoihin voi vaikuttaa kahdenvälisiin suhteisiin, kuten aiemmin tapahtui.

Konservatiivisen historian koulutuksen ja luomisen sensuurihalukkuuden ansiosta VCP voi “menettää narratiivin” tulevaisuudessa, kun tämä identiteettipolitiikka voimistuu. Sellaisen skenaarion välähdyksiä Vietnam voi katsoa pohjoiseen naapuriinsa, jossa populistinen nationalismi on kasvanut tarpeeksi kuumeiseksi vaikuttaakseen Kiinan sisä- ja ulkopolitiikkaan. Kiinan ja Yhdysvaltojen välisten suhteiden heikkenevän keskustelun pitäisi toimia muistutuksena siitä, kuinka vihamielistä identiteettipolitiikkaa voi tulla. Vietnam on aina kulkenut tiukasti sekä globalisaatiossa että suhteissaan Kiinaan, mutta köysi tärisee jatkuvasti, kun nationalismista tulee entistä näkyvämpi kotimainen voima.

.

Leave a Comment