Salaliittoteoreetikot kerääntyvät lintuinfluenssaan levittäen valheita | Talousuutiset

Kirjailija: DAVID KLEPPER, Associated Press

Brad Moline, neljännen sukupolven Iowan kalkkunankasvattaja, näki tämän tapahtuvan aiemmin. Vuonna 2015 virulentti lintuinfluenssaepidemia melkein tuhosi hänen laumansa.

Aitot, jotka olivat aikoinaan täynnä puhuvia lintuja, olivat yhtäkkiä hiljaisia. Työntekijöitä ahdisti sairaiden eläinten tappaminen. Vuonna 1924 perustettu perheyritys oli vakavassa vaarassa.

Hänen liiketoimintansa toipui, mutta nyt virus on palannut ja uhkaa jälleen maan siipikarjatiloja. Ja tällä kertaa toimii toinen tuhoisa voima: voimakas väärän tiedon aalto, joka väittää, että lintuinfluenssa ei ole todellinen.

“Haluat vain hakata päätäsi seinään”, Moline sanoi Facebook-ryhmistä, joissa ihmiset väittävät, että flunssa on väärennös tai ehkä bioase. “Ymmärrän turhautumisen COVIDin käsittelyyn. Ymmärrän tämän päivän mediaan kohdistuvan luottamuksen puutteen. Ymmärsin. Mutta tämä on totta.”

Poliittiset sarjakuvat

Vaikka se aiheuttaa vain vähän riskiä ihmisille, maailmanlaajuinen epidemia on saanut maanviljelijät teurastamaan miljoonia lintuja ja uhkaa lisätä jo ennestään nousevia elintarvikkeiden hintoja.

Se synnyttää myös fantastisia väitteitä, jotka ovat samankaltaisia ​​kuin COVID-19-pandemian aikana nousseet väitteet, mikä korostaa, kuinka salaliittoteorioita usein syntyy epävarmuuden aikoina ja kuinka internet ja syvenevä epäluottamus tieteeseen ja instituutioihin ruokkivat niiden leviämistä.

Väitteet löytyvät hämäriltä online-ilmoitustauluilta ja tärkeimmiltä alustoilta, kuten Twitter. Jotkut versiot väittävät, että flunssa on väärennös, ja huijausta käytetään oikeuttamaan lintujen tarjonnan vähentäminen yrittäessään nostaa elintarvikkeiden hintoja, joko tuhotakseen maailmantalouden tai pakottaakseen ihmiset kasvissyöjäksi.

“Ei ole olemassa lintuinfluenssaepidemiaa”, kirjoitti yksi mies Redditissä. “Se on vain kanojen Covid.”

Muut julisteet väittävät, että flunssa on todellinen, mutta että se oli geneettisesti muokattu aseeksi, jonka tarkoituksena oli mahdollisesti käynnistää uusi COVID-tyylisten rajoitusten kierros. Intiassa suositun tarinan versio väittää, että 5G-solutornit ovat jotenkin syyllisiä virukseen.

Todisteena monet flunssan väärennökseksi väittäneistä huomauttavat, että epidemiaa valvovat eläinterveysviranomaiset käyttävät jotakin samaa tekniikkaa, jota käytetään COVID-19-testaukseen.

“He testaavat eläimiä lintuinfluenssan varalta PCR-testeillä. Sen pitäisi antaa sinulle vihje siitä, mitä tapahtuu”, kirjoitti eräs Twitter-käyttäjä postauksessa, josta on tykätty ja jota on uudelleentwiitettu tuhansia kertoja.

Itse asiassa PCR-testejä on käytetty rutiininomaisesti lääketieteessä, biologiassa ja jopa lainvalvonnassa vuosikymmeniä; niiden luoja voitti Nobel-palkinnon vuonna 1993.

Taudinpurkauksen todellisuus on paljon arkipäiväisempi, joskaan ei vähemmän tuhoisa linnuille ja ihmisille, joiden toimeentulo on heistä riippuvainen.

Viljelijät Wisconsinin, Iowan, Nebraskan ja Etelä-Dakotan kaltaisissa osavaltioissa ovat jo lopettaneet miljoonia lintuja estääkseen epidemian leviämisen. Eläintarhat ympäri Yhdysvaltoja ovat siirtäneet eksoottisia lintunäyttelyitä sisätiloihin suojellakseen eläimiään, ja villieläinviranomaiset estävät joissain osavaltioissa lintujen ruokintaa takapihalla estääkseen luonnonvaraisten lintujen leviämisen. Tauti on myös vaatinut kaljukotkia ympäri maata.

Ensimmäinen tunnettu ihmistapaus H5N1-epidemiasta Yhdysvalloissa vahvistettiin viime kuussa Coloradossa vankilassa, joka oli avustanut siipikarjan teurastuksessa ja hävittämisessä paikallisella tilalla.

Suurin osa ihmisten tapauksista liittyy suoraan kosketukseen tartunnan saaneiden lintujen kanssa, mikä tarkoittaa, että riski laajalle populaatiolle on pieni, mutta asiantuntijat ympäri maata seuraavat tarkasti virusta varmuuden vuoksi, kertoo viraston Wisconsin Veterinary Diagnostic Laboratoryn johtaja Keith Poulsen. joka seuraa eläintauteja osittain suojellakseen osavaltion maatalousteollisuutta.

“Voin taata teille, tämä on todellinen sopimus”, Poulsen sanoi Associated Pressille. “Emme todellakaan keksi tätä.”

Siipikarjatilat ohjaavat paikallista taloutta joissakin osissa Wisconsinia, Poulsen sanoi ja lisäsi, että tuhoisa lintuinfluenssaepidemia voi aiheuttaa todellisia vaikeuksia viljelijöille ja kuluttajille.

Vaikka yksityiskohdat voivat vaihdella, lintuinfluenssaa koskevat salaliittoteoriat puhuvat kaikki epäluottamuksesta viranomaisia ​​ja instituutioita kohtaan sekä epäilystä siitä, että miljooniin lääkäreihin, tutkijoihin, eläinlääkäreihin, toimittajiin ja valittuihin virkamiehiin ympäri maailmaa ei voida enää luottaa.

“Amerikkalaiset ymmärtävät selvästi, että liittovaltion hallitus ja suuret tiedotusvälineet ovat valehdelleet heille toistuvasti ja että lääkeyhtiöt ovat täysin turmeltuneet”, sanoi tohtori Joseph Mercola, osteopaatti, jonka huonot väitteet rokotteista, maskeista ja koronaviruksesta tekivät hänestä näkyvän lähteen. COVID-19-virheestä.

Mercolan kiinnostus lintuinfluenssaa kohtaan juontaa juurensa vuosien takaa. Hänen verkkosivuillaan myytävänä vuonna 2009 julkaistu kirja, jota Mercola käyttää todistamattomien luonnollisten terveyslääkkeiden myyntiin, on nimeltään “The Great Bird Flu Hoax”.

Kyselyt osoittavat, että luottamus moniin amerikkalaisiin instituutioihin – mukaan lukien uutismediaan – on laskenut viime vuosina. Luottamus tieteeseen ja tieteellisiin asiantuntijoihin on myös heikentynyt, ja se on puolueellista.

Iowan kalkkunanviljelijä Moline sanoi myötätuntonsa ihmisiä kohtaan, jotka kyseenalaistavat viruksista lukemansa, kun otetaan huomioon kaksi viimeistä vuotta ja katkeraa keskustelua maskeista, rokotteista ja sulkemisista. Mutta hän sanoi, että kukaan, joka epäilee lintuinfluenssan olemassaoloa tai vakavuutta, ei ymmärrä uhkaa.

Vuoden 2015 epidemia määritettiin myöhemmin Yhdysvaltojen historian kalleimmaksi eläinten terveyteen liittyväksi katastrofiksi. Molinen tilalla oli teurastettava kymmeniä tuhansia kalkkunoita sen jälkeen, kun flunssa joutui yhteen hänen navetoistaan. Tilan työntekijät noudattavat nyt hygieniapolitiikkaa, jonka tarkoituksena on rajoittaa virusten leviämistä, muun muassa käyttämällä erilaisia ​​saappaita ja vaatteita eri latoille.

Pennsylvanian yliopiston Annenberg School of Communicationin dekaanin John Jacksonin mukaan salaliittoteoriat kukoistavat väistämättä sosiaalisten levottomuuksien tai levottomuuden aikoina.

Ennen Internetiä oli todennäköisesti yhtä paljon ihmisiä, jotka epäilivät yksityisesti suurten tapahtumien selityksiä, Jackson sanoi. Mutta he nauttivat rajallisista mahdollisuuksista olla yhteydessä samanhenkisiin yksilöihin, harvoin mahdollisuuksista voittaa uusia käännynnäisiä ja heillä ei ollut mahdollisuutta lähettää näkemyksiään tuntemattomille.

Nyt laajaa suosiota saaneet salaliittoteoriat – kuten QAnon-liike tai epäluottamukselliset väitteet COVID-19:stä – toimivat, koska ne antavat uskoville kontrollin tunteen nopeasti muuttuvassa, toisiinsa kytkeytyvässä maailmassa, Jackson sanoi. Vaikka ne voivat ilmaantua katastrofien, salamurhien tai lento-onnettomuuksien jälkeen, ne voivat ilmaantua myös sosiaalisten mullistusten tai nopeiden muutosten aikoina.

“Planeetalla ei ole ilmiötä, olipa kyseessä lintuinfluenssa tai 5G, joka ei olisi jo valmis salaliitontekijöille”, Jackson sanoi. “Nyt meillä on koronavirus, joka on traumatisoinut meitä niin syvästi… katsomme tätä samaa lintuinfluenssan ideaa täysin uusin silmin ja tuomme siihen erilaisia ​​salaliittoja.”

Väitteet, että lintuinfluenssa on huijaus, jota käytetään nostamaan elintarvikkeiden hintoja, korostavat myös todellista huolta inflaatiosta ja ruokapulasta. Huoli siitä, että flunssa liittyy jollain tavalla 5G-torneihin, korostaa teknologista muutosta koskevaa pelkoa. Ehdotukset sen käyttämisestä kasvissyönnin määräämiseen puolestaan ​​heijastavat epävarmuutta kestävästä maataloudesta, ilmastonmuutoksesta ja eläinten hyvinvoinnista.

Selityksiä luomalla salaliittoteoriat voivat tarjota uskovalle vallan tai kontrollin tunteen, Jackson sanoi. Mutta hän sanoi, että he uhmaavat myös maalaisjärkeä elokuvallisissa fantasioissaan valtavista, rönsyilevistä miljoonien salaliitoista, jotka työskentelevät kelloteholla ihmisten asioiden heikentämiseksi.

“Salaliittoteoriat perustuvat siihen ajatukseen, että ihmisillä on kyky pitää salaisuudet”, Jackson sanoi. “Mutta he aliarvioivat todellisuuden, että emme ole kovin hyviä pitämään niitä.”

Tekijänoikeus 2022 The Associated Press. Kaikki oikeudet pidätetään. Tätä materiaalia ei saa julkaista, lähettää, kirjoittaa uudelleen tai jakaa uudelleen.

.

Leave a Comment