Powell: Syötetään vaellushintojen pitämiseksi, kunnes se hallitsee inflaatiota | Talousuutiset

Kirjailija: CHRISTOPHER RUGABER, AP Economics Writer

WASHINGTON (AP) – Puheenjohtaja Jerome Powell korosti tiistaina Federal Reserven päättäväisyyttä jatkaa korkojen nostamista, kunnes on selvää näyttöä siitä, että inflaatio laskee tasaisesti – korkealla panoksella ponnistelulla, joka sisältää riskin aiheuttaa mahdollisen taantuman.

Fedin lyhyen aikavälin vertailukoron nousu johtaa tyypillisesti puolestaan ​​kuluttajien ja yritysten korkeampiin lainakustannuksiin, mukaan lukien asuntolainat, autolainat ja luottokortit.

“Se mitä meidän on nähtävä, on inflaation laskeva selkeällä ja vakuuttavalla tavalla”, Powell sanoi puheenvuorossaan Wall Street Journal -konferenssissa. “Ja jatkamme työntämistä, kunnes näemme sen.”

Fedin puheenjohtaja, jonka senaatti vahvisti viime viikolla toiselle nelivuotiskaudelle, ehdotti, että keskuspankki harkitsisi koron nostamista vieläkin nopeammin, jos hinnankorotukset eivät hillitse.

Poliittiset sarjakuvat

“Se mitä meidän on nähtävä”, Powell sanoi, “on selkeä ja vakuuttava todiste siitä, että inflaatiopaineet ovat laantumassa ja inflaatio hidastumassa. Ja jos emme näe sitä, meidän on harkittava liikkumista aggressiivisemmin. Jos näemme sen, voimme harkita siirtymistä hitaampaan tahtiin.”

Ja hän sanoi, että Fed “ei epäröisi” nostaa viitekorkoaan pisteeseen, joka hidastaisi taloutta tarvittaessa. Vaikka on epäselvää, mikä taso se voisi olla, Fed-viranomaiset sitovat sen noin 2,5–3 prosenttiin, mikä suunnilleen kolminkertaistaa nykyisen asetuksen.

Powellin huomautukset tiistaina seurasivat muita hänen antamiaan lausuntoja, jotka ovat osoittaneet, että Fed toteuttaa sarjan koronnostoja, jotka voivat olla nopein luottojen kiristäminen yli 30 vuoteen.

Aiemmin tässä kuussa pidetyssä kokouksessa Fed nosti ohjauskorkoaan puoli prosenttiyksikköä – kaksinkertainen tavanomaiseen nousuun – ensimmäistä kertaa vuoden 2000 jälkeen, 0,75–1 prosenttiin. Ja kokouksen jälkeen pidetyssä tiedotustilaisuudessa Powell ehdotti, että Fedin virkamiehet jatkaisivat koron nostamista puolella prosenttiyksiköllä sekä kesäkuun että heinäkuun kokouksissa.

Fedin tuoli näytti välinpitämättömältä tiistaina osakemarkkinoiden jyrkästä laskusta viimeisen kuuden viikon aikana. Nämä laskut heijastavat osittain Wall Streetin huolta siitä, että Fedin pyrkimykset hillitä inflaatiota, joka on saavuttanut 40 vuoden huippunsa, voivat heikentää taloutta niin paljon, että se laukaisi taantuman. Osakkeiden hinnat myös usein laskevat korkojen noustessa, mikä lisää joukkovelkakirjalainojen tuottoa.

Kysyttäessä, voisivatko Fedin koronnosoitukset häiritä rahoitusmarkkinoita ilman, että se välttämättä hidastaisi inflaatiota, Powell vastasi: “En näe sitä tapahtuvan.”

Kahden vuoden valtion velkakirjan korko tai tuotto on noussut tasaisesti vuoden alusta, minkä Powell viittasi merkiksi siitä, että Wall Street odottaa Fedin jatkavan luottojen kiristämistä. Tällaisten odotusten pitäisi hidastaa lainaamista ja kuluttamista sekä viilentää taloutta.

“On ollut hyvä nähdä rahoitusmarkkinoiden reagoivan etukäteen” tuleviin koronnostoihin, Powell sanoi. “Sitä me tarvitsemme.”

Laaja markkinaindeksi S&P 500 on pudonnut noin 15 % tammikuun huipusta. Se on vain vähän alle 20 prosentin laskun, joka merkitsee karhumarkkinoita. Silti monet taloustieteilijät sanovat, että Powell ei todennäköisesti anna markkinahäiriöiden muuttaa Fedin polkua, koska inflaatio on noussut niin korkealle ja aiheuttaa vaikeuksia miljoonille kotitalouksille.

“Markkinat ovat kunnossa, ne toimivat”, Powell sanoi. “On joitakin epävakaita päiviä ja epävakaat markkinat, mutta toistaiseksi näen meidän selviävän tästä melko hyvin.”

Fedin puheenjohtaja ehdotti myös aiempaa selkeämmin, että keskuspankin pyrkimykset hidastaa inflaatiota voivat johtaa siihen, että jotkut ihmiset menettävät työpaikkansa, mikä nostaa työttömyysastetta.

Powell sanoi, että Fedin tavoitteena oli viilentää kuluttajien ja yritysten menoja ja saattaa ne paremmin linjaan tavaroiden ja työntekijöiden rajoitetun tarjonnan kanssa. Sen pitäisi puolestaan ​​hillitä inflaatiota.

Fed toivoo saavuttavansa tämän, Powell sanoi, pitäen samalla työmarkkinat vahvoina. Mutta se ei tarkoita, että työttömyysaste pysyisi 3,6 prosentissa, missä se on nyt, hän sanoi.

“Teillä olisi edelleen melko vahvat työmarkkinat, jos työttömyys nousisi muutaman rastin”, hän sanoi.

Tekijänoikeus 2022 The Associated Press. Kaikki oikeudet pidätetään. Tätä materiaalia ei saa julkaista, lähettää, kirjoittaa uudelleen tai jakaa uudelleen.

.

Leave a Comment