How Bend It Like Beckhamista tuli kulttuuriilmiö 20 vuotta sitten

Kaksikymmentä vuotta sitten Jess Bhamra (Parminder Nagra), 18-vuotias brittiläinen intialainen jalkapallofanaatikko, koristasi ensin ruutujamme surrealistisessa unelmakohtauksen sisäänkäynnissä, hänen kasvonsa photoshopattiin kentällä juoksevaan jalkapalloilijaan ja unelmaversio-Gary-Lineker keskusteli hänen tavoitteestaan. BBC Sports Studion uutishuoneessa. Tänään, Gurinder Chadhan vaatimatonta alkuperää olevaa elokuvaa pidetään maailmanlaajuisena lipputulon hittinä; sen ikoninen 2000-luvun nostalgia, omituinen huumori ja tärkeä kuvaukset identiteettiin ja kulttuuriin liittyvistä teemoista tekevät siitä ajattoman klassikon.

Yksi asia, joka erottuu tässä elokuvassa, on se, että kukaan näyttelijöistä itse ohjaajaan ei uskonut elokuvan menestyvän jatkossakin. Taivuta kuin Beckhamsekä käsikirjoituksesta että ohjauksesta vastaa Gurinder Chadha, ensimmäinen brittiläis-aasialainen nainen, joka ohjasi täyspitkän elokuvan hänen kanssaan vuonna 1993. Bhaji rannalla, tuotti lähes 60 miljoonaa puntaa lipputuloissa ja sai maailmanlaajuista kriitikoiden ylistystä nokkeluudestaan, ikääntymisen suhteettomuudesta ja ainutlaatuisen autenttisesta britti-aasialaisen kulttuurin esityksestä. Monet pitävät sitä myös nykyään elokuvana, joka oli paljon ennen aikaansa.

PÄIVÄN COLLIDER VIDEO

Huolimatta joistakin elokuvan kyseenalaisista elementeistä, kuten valmentaja Joen välisen romanttisen suhteen voimadynamiikasta (Jonathan Rhys Meyers) ja 18-vuotias Jess, on helppo nähdä, miten tämä on niin laaja näkemys Taivuta kuin Beckham, tavasta, jolla se omaksuu omituisuuden Etelä-Aasian yhteisöissä, murtaa stereotypiat naisista ja esittelee yleensä naisten risteävyyttä, kaikki yhdistävän komediateeman kautta. Paitsi, että elokuva sukeltaa syvälle identiteetin ja brittiläis-aasialaisen kulttuurin keskeisiin teemoihin tavalla, jota ei ollut koskaan tehty ennen tai valitettavasti jopa sen julkaisun jälkeen. Taivuta kuin Beckham vangitsi myös brittiläisen kulttuurin parhaat puolet ja valaisi tunnettua jalkapallopeliä yhtenä harvoista “brittiläisyyden” piirteistä, joka pyrkii yhdistämään onnistuneesti koko kansakunnan, mikä on jokseenkin ironista ottaen huomioon edelleen vallitsevat rodulliset erot ja järjestelmällinen syrjäytyminen. joka toimii kulissien takana. On selvää, että systeemisen rasismin ja syrjinnän osalta meillä on vielä tehtävää sekä Yhdysvalloissa että Isossa-Britanniassa, koska paljon on pysynyt samana vuodesta 2002 lähtien, mutta elokuva oli varmasti ainutlaatuinen tuoessaan nämä asiat etualalle, ja se on erityisen tärkeä. aikana, jolloin Etelä-Aasian yhteisöjä syrjitään 9/11:n jälkeisessä maailmassa.


8 teini-elokuvaa, jotka määrittelivät 2000-luvun alun

Kuten Gurinder Chadha on itse todennut, elokuvan oli tarkoitus kertoa “sääntöjen taipumisesta pikemminkin kuin sääntöjen tai perinteiden rikkomisesta”. Minulle eteläaasialaista syntyperää olevana ihmisenä jo pelkkä näkeminen minulta näyttävän ihmisen ruudulla Isossa-Britanniassa, tummempiihoisen intialaisen tytön, oli jo sinänsä sääntöjen rikkomista; merkittävä askel pois television ja elokuvien normeista, joiden kanssa olin kasvanut. Elokuvassa ei vain ollut vain yksi tällainen hahmo, vaan Jess Bhamra oli elokuvan tähti, ei sivupotku tai unohdettu, vitsi-rooli. Minulle, siskolleni ja monille eteläaasialaiskavereille, jotka kasvoivat 90-luvun lopusta 2000-luvun alkuun Isoon-Britanniaan, elokuva heijasteli niin paljon lapsuudestamme ja kulttuuristamme yhteisöistämme aavemaisella tarkkuudella – erityisesti kahden ihmisen välisen kasvamisen kamppailuja. kulttuureista ja yrittämisestä sopeutua kahden maailman väliin aikana, jolloin rasismin kaltaisia ​​aiheita pidettiin enemmän “tabuina” keskustella ehkä verrattuna nykyiseen teini-ikäiseen “Gen-Z”-sukupolveen. Näin ollen me kaikki katselimme fiktiivisiä hahmoja, jotka on kuvattu niin elävästi ja humoristisesti elokuvassa, jossa erityisesti Jess Bhamra rikkoo rajoja parhaalla mahdollisella tavalla, ilmentäen elokuvan lähtökohtaa sääntöjen rikkomisesta ja jopa symboloivan teini-ikäisten kapinan hienovaraisempaa muotoa. .


Elokuva rikkoo jatkuvasti rajoja myös monilla muilla tavoilla, mikä tekee siitä todella äärimmäisen altavastaajan elokuvan altavastaajille, aina naisten käsityksestä urheilussa maahanmuuttajien kuvaamiseen Isossa-Britanniassa. Vaikka jotkut saattavat väittää, että tietyt hahmot, kuten Jules (Keira Knightley) antautua stereotyyppisille kuvauksille siitä, millaisia ​​urheilua rakastavien naisten pitäisi olla – poikia, jotka vihaavat kaikkea “tyttöistä” – monet elokuvan fanit resonoivat ehdottomasti Julesin hahmokaareen, kun hän onnistuu hitaasti vakuuttamaan äitinsä tukemaan hänen urheilutavoitteitaan. .

Muut hahmot ovat vivahteikkaampia ja monimutkaisempia sillä tavalla, että he herättävät kysymyksiä siitä, mitä pidetään “tavanomaisena”, Jessin vanhempi sisar Pinky (Archie Panjabi), on keskeinen esimerkki. Pinky on vain yksi meikkiä rakastava, poikien pakkomielle, klassinen “tyttö”, joka haluaa epätoivoisesti mennä naimisiin. Syvemmällä tarkastelulla Pinkyn hahmo kuitenkin poikkeaa useista Etelä-Aasian sopimuksista, joita pidetään “hyvänä maahanmuuttajatyttärenä”. Hän rakastaa ylpeänä sulhastaan ​​ja näyttää selkeästi onnelliselta hääpäivänä – johon jopa hääkuvaaja reagoi. yllättää. “Silmät alas! Katso surulliselta! Älä hymyile! Intialaiset morsiamet eivät koskaan hymyile. Pilaat verisen videon!” Länsimaisesta näkökulmasta Pinkyn hahmossa ei ehkä näytä olevan mitään uraauurtavaa. Mutta hän ehdottomasti taivuttaa bollywoodin kaltaiset odotukset intialaisista morsiameista, jotka ovat onnettomia hääpäiviään, mikä johtuu historiallisesta kontekstista, joka johtuu vastanaimisiin menneiden intialaisten naisten lannistumisesta vierailemasta vanhempien kodeissaan ja perinteisesti yleisistä järjestetyistä avioliitoista, jotka hallitsivat intialaisia ​​parisuhteita. . Chadhan elokuva eroaa varmasti täysin Bollywoodin eteläaasialaisten hahmojen kuvauksista, mutta silti juhlii kulttuuria ja ottaa Itä on itä-kuin raa’an rehellinen, mutta komediallinen kuvaus maahanmuuttajien elämästä Yhdistyneessä kuningaskunnassa, mikä ratkaisevasti mahdollistaa sen, että värikkäät ja maahanmuuttajaperheet voivat tehdä kaikenlaista huumoria vitsin perään sijaan. Juuri tämä elementti tekee elokuvasta niin samankaltaisen meihin meihin, jotka eivät vain kasvaneet kahden maailman välissä, vaan joiden oli aktiivisesti vaikea navigoida erilaisiin odotuksiinsa, laajempi käsite, joka on tuttu ihmisille heidän kulttuuritaustastaan ​​riippumatta. ehkä kamppailivat “sopeutuakseen” muilla tavoilla.


Erityishenkilöiden lisäksi elokuvassa keskitytään jatkuvasti kuvaamaan naiset urheilullisina symboleina seksiobjektien sijaan. Kaikki jalkapalloharjoitusten ja otteluiden montaasimaiset jaksot tekevät siitä klassisen urheilukomedian, jossa naiset ovat eturintamassa. Jalkapallon ja kulttuuriyhteisön ainutlaatuisen risteyksen ansiosta se on järkevää Taivuta kuin Beckham oli niin menestynyt kaikkialla Yhdistyneessä kuningaskunnassa ennen sen laajempaa menestystä maailmanlaajuisesti. BBC julkaisi äskettäin elokuvasta lyhyen dokumentin, jonka esitteli Miriam Walker Khan, BBC Sports -toimittaja, joka osoittaa elokuvan todellisen ja konkreettisen vaikutuksen niin monien nuorten jalkapalloa rakastavien naisten elämään eri roduista ja luokkataustoista eri puolilla maata – mukaan lukien yksi eteläaasialainen naisjalkapalloilija, joka nyt pelaa Women’s Superissa. Liiga. Dokumentissa hän kertoo, kuinka Jess Bhamran hahmoon katsominen muutti aktiivisesti hänen elämänsä kulkua ja inspiroi häntä harrastamaan ammattilaisjalkapalloa. Elokuva oli ilmeisesti ensimmäinen laatuaan, joka keskittyi millään tavalla naisten jalkapalloon, mikä teki siitä erottuvan kulttuuriteoksen jalkapallosta kiinnostuneessa maassa.


Kaikista melko vakavista ongelmista huolimatta Taivuta kuin Beckham, Gurinder Chadhan komedian kirjoitus- ja ohjaustyyli on todella se, mikä teki elokuvasta kulttuuriilmiön. Sen sijaan, että suuntautuisi synkempiin alueisiin, elokuva on esimerkki kaikista rakastetuista rom-com- ja come-of-age -komedioiden elementeistä lainaavilla linjoilla, pirteällä 2000-luvun soundtrackilla (voit melkein kuulla Curtis Mayfieldin “Move On Up” -kappaleen soivan, kun ajattelet vain elokuvaa) ja kliseisiä ajoituksia kaikista tärkeimmistä elämäntapahtumista, jotka tapahtuvat samana päivänä. Huumori on ihanan satiirista, ja se onnistuu vetoamaan Etelä-Aasian yhteisön tapahtumista perillä olevien ihmisten sisäpiirin vitseihin, ja samalla houkuttelee laajempaa yleisöä viittauksilla 2000-luvun popkulttuuriin, kuten surullisen kuuluisaan Spice Girlsiin ja sen kaikkiin pyöreä leveä nyökkäys yleisesti ja liiankin tunnettuun dramaattiseen teini-ikään (vihje Jess istuu makuuhuoneensa lattialla ja katselee seinillään olevaa Beckhamin julistetta).

Komediallisen dialogin ohella elokuvassa on paljon visuaalisesti kauniita ja tärkeitä kuvauksia Etelä-Aasian yhteisöistä, ja kohtaus, jossa Jess pukeutui sariin hänen Hounslow Harrier -tovereidensa toimesta tyttöjen pukuhuoneessa erottuu vertauskuvana hänen selkeästä kuulumisestaan. hänen eroistaan ​​huolimatta: metafora, joka toimii muistutuksena omaksua se, mikä tekee sinusta ainutlaatuisen – todella ikääntymisen tunnusmerkkihetki.

Ei yksinkertaisesti ole mitään vastaavaa Taivuta kuin Beckham, kuten Chadha totesi Gal-dem-lehden haastattelussa: “Voin sanoa: ‘Tällaista se on meille. Meidän ei tarvitse olla vain sitä, mitä luulet meidän olevan, voimme myös olla tätä.”


ylös, joulu krankkien kanssa, hengästynyt

32 elokuvaa 2000-luvulta, jotka jokaisen pitäisi nähdä ainakin kerran

Lue Seuraava


Kirjailijasta

Leave a Comment