“Emme ole entisissä aioissa”

Monica Reyes muutti Houstoniin lähes 15 vuotta sitten Guatemalassa, kuten miljoonat muut Yhdysvaltoihin muuttaneet toivoen paremmasta tulevaisuudesta.

Hän sanoi, että hän on kohdannut vaikeuksia vuodesta 2008 lähtien, mutta hän on aina löytänyt työtä, hänellä on aina ollut ruokaa ja hänen lapsensa ovat olleet kirjoilla Houstonin ISD-kouluissa.

Kaksi viikkoa sitten hänen luottamuksensa noihin vakioihin horjui, kun hän kuuli Gov. Greg Abbott ajaa kohdistaa Yhdysvaltain korkeimman oikeuden päätökseen, joka myönsi kaikille opiskelijoille, myös niille, joilla ei ole lupaa oleskella Yhdysvalloissa – kuten hänen vanhimmalle, joka haluaa insinööriksi – oikeuden koulutukseen.

“Emme ole entisiä aikoja”, sanoi Reyes, 40, kutsuen Abbottin rasistista ajatusta. “Meillä kaikilla on oikeus koulutukseen.”

Henkilöt, joihin tämä vaikuttaisi, ja maahanmuuton puolestapuhujat jakoivat Reyesin tunteet kuvernöörin ehdotuksen jälkeen, jonka hän esitti vuotaneen korkeimman oikeuden lausunnon seurauksena, joka kumoaisi Roe v. Kahlata. Lisäksi jotkut varoittivat, että äidin ehdotus voisi ja on levittänyt pelkoa maahanmuuttajien keskuudessa. Toiset ovat huolissaan siitä, että se voisi rohkaista väkivaltaisuuksiin, kuten joukkoampumiseen viime viikonloppuna Buffalossa mies, jonka viranomaiset sanoivat viitaten manifestissa “Suureen korvaamiseen”, valkoisten nationalistiseen salaliittoteoriaan, jonka mukaan eliitit ovat salaliitossa korvatakseen valkoiset ei-valkoisilla ihmisillä.

Plyler c. Doen tuomio kumosi vuonna 1975 Texasin lain, jonka mukaan osavaltio sai pidättää rahaa koulujärjestelmistä sellaisten opiskelijoiden koulutukseen, joilla ei ole lupaa oleskella maassa.

Lain voimaantulon jälkeen Tyler Independent School District oli alkanut veloittaa tällaisia ​​opiskelijoita osallistumaan kouluihinsa. Mexican American Legal Defense and Educational Fundin lakimiesten kautta neljä perhettä, joiden lapset jäivät ilman koulutusta, nostivat liittovaltion kanteen syksyllä 1977 väittäen, että Teksasin laki eväsi lapsilta heidän 14. muutoksella taatun oikeuden yhtäläiseen suojeluun.

Korkein oikeus hyväksyi 40 vuotta sitten kesäkuussa antamassaan lausunnossa, joka kumosi Texasin lain.

Tuomio, toisin kuin Roe v. Waden päätös, joka myönsi oikeuden aborttiin, on sittemmin sisällytetty liittovaltion lakiin 1990-luvulla, sanoi Thomas A. Saenz, Meksikon amerikkalaisen oikeuspuolustus- ja koulutusrahaston presidentti ja lakimies. Se tekee haasteesta vaikeamman.

Silti, vaikka Saenz ja muut sanovat, että se vaikuttaa Abbottin poliittiselta tempulta, se voi sisältää todellisia riskejä.

“Hänelle on vaarallista tehdä tämä, koska se herättää siirtolaisvanhemmissa pelkoa siitä, että heidän oikeutensa ja heidän lapsensa joutuvat välittömästi Texasin kuvernöörin hyökkäyksen kohteeksi”, Saenz sanoi. “Tämän viikonlopun tapahtumien valossa se on myös vastuutonta, koska oikealla on ihmisiä, erityisesti heikkomielisiä ihmisiä, jotka kuulevat jonkinlaisen uhan latinoyhteisön kasvussa. Ja kuka tietää, mikä hullu toimisi siinä.”

Abbott esitti huomautuksensa radiohaastattelussa 4. toukokuuta, kun hän sanoi: “Uskon, että herätämme sen tapauksen henkiin ja haastamme tämän asian uudelleen, koska kulut ovat poikkeukselliset ja ajat ovat erilaiset kuin silloin, kun Plyler v. Doe julkaistiin monta vuotta sitten.”

Rice Universityn tutkijan vuonna 2018 tekemä ja kaksi vuotta sitten julkaistu tutkimus osoitti, että paperittomien opiskelijoiden, jotka edustavat pientä osaa osavaltion koululaisista, kouluttamisesta on paljon enemmän kuin kustannuksia.

Vaikka koulut eivät seuraa opiskelijoiden oikeudellista asemaa, paperi käytti useita saatavilla olevia tietopisteitä arvioidakseen, että osavaltiossa oli noin 160 000 tällaista opiskelijaa, joista jokainen sai koulutuksen noin 9 374 dollarilla – noin 1,5 miljardin dollarin kustannukset 2018–2019 koululle. vuosi.

Näiden opiskelijoiden perheet antavat kuitenkin enemmän panoksen talouteen – esimerkiksi myynti- ja kiinteistöverojen kautta – kuin heidän koulutuksensa kustannukset, sanoi paperin kirjoittanut Iván Rodríguez-Sánchez.

“Nämä opiskelijat ovat 10 vuoden kuluttua osa työmarkkinoitasi, ja jos he eivät saa sitä koulutusta, mitä heille tapahtuu?” Rodríguez-Sánchez sanoi viime viikolla. “Yleensä keskustelu koskee vain kustannuksia, eikä näin ole tässä tapauksessa. … He eivät näe etuja.”

Osavaltion vuonna 2006 tekemässä katsauksessa arvioitiin myös, että “Teksasissa laittomat maahanmuuttajat tuottavat enemmän veroja ja muita tuloja kuin osavaltio kuluttaa heihin”. Osavaltio ei ole tutkinut asiaa sen jälkeen, tutkimuksen suorittaneen Texas Comptroller -toimiston tiedottajan mukaan.

Vastauksena hänen lehdistötoimistolleen lähetettyihin kysymyksiin Abbottin toimisto viittasi hänen kommentteihinsa aiemmin tässä kuussa, joissa hän sanoi “pelkkää matematiikkaa” osaston 42 poistamisesta (sekä Trumpin että Bidenin hallinnon käyttämä toimenpide estääkseen monia sisäänpääsyä hakevia pääsemästä USA) johtaisi siihen, että 6 miljoonaa ihmistä muuttaisi osavaltioon vuosittain.

“Tämä johtaa koulutusvelvoitteisiin, samoin kuin muihin velvoitteisiin, jotka ovat yksinkertaisesti kestämättömiä ja kohtuuttomia”, Abbott sanoi ja lisäsi, että joko Plylerin ennakkotapaus, toinen Arizonan tapauksesta tai molemmat “täytyy mennä”.

HISD:n, osavaltion suurimman koulujärjestelmän, jossa on lähes 200 000 oppilasta, hallintoviranomaiset sanoivat lausunnossaan, että piiri “noudattaa liittovaltion lakia ja kouluttaa kaikkia lapsiamme”.

Riippumatta siitä, mitä Abbott tekee, ajatus on jo herättänyt suuttumusta ja tuskaa.

Valmistuttuaan Wisdom High Schoolista Noelia Fadic tunsi elämänsä pysähtyneen.

Ilman papereita hän työskenteli pitkiä päiviä töissä, joissa maksettiin usein alhaisia ​​palkkoja, joissain tapauksissa hän ei puhunut myrkyllisessä ympäristössä pelon vuoksi. Samalla kun hänelle myönnettiin residenssi vuonna 2019, hän pohti äskettäisessä haastattelussa, millaista hänen elämänsä olisi ollut, jos hän ei olisi voinut käydä julkista koulua. Hän työskentelee nyt pienessä perheyrityksessä ja sosiaalipalveluorganisaatiossa Connect Communityssä.

“Kuvittele, etten olisi voinut mennä kouluun?” Fadic sanoi. ”En olisi koskaan oppinut englantia, minua ei olisi päästetty kouluihin – olisin jäänyt tietämättömäksi ihmiseksi. Melkein kuin olisi suunniteltu, että minun olisi pitänyt jäädä palvelijaksi loppuelämäni.”

alejandro.serrano@chron.com

Leave a Comment