De-Arching: McDonald’s myy Venäjän liiketoiminnan, poistu maasta | Talousuutiset

DAVID KOENIG ja DEE-ANN DURBIN, AP Business Writers

McDonald’s sulkee ovensa Venäjällä, mikä päättää optimismin aikakauden ja lisää maan eristyneisyyttä Ukrainan sodan vuoksi.

Chicagon hampurilaisjätti vahvisti maanantaina myyvänsä 850 ravintolaansa Venäjällä. McDonald’s sanoi, että se etsii ostajaa, joka työllistää sen 62 000 työntekijää Venäjällä, ja jatkaa näiden työntekijöiden palkkaa kauppaan asti.

“Jotkut saattavat väittää, että ruoan saannin tarjoaminen ja kymmenien tuhansien tavallisten kansalaisten työllistämisen jatkaminen on varmasti oikein”, McDonald’sin toimitusjohtaja Chris Kempczinski sanoi työntekijöille lähettämässään kirjeessä. “Mutta on mahdotonta sivuuttaa Ukrainan sodan aiheuttamaa humanitaarista kriisiä.”

McDonald’s sanoi, että se on ensimmäinen kerta, kun yritys on koskaan “poistunut” tai poistunut suurilta markkinoilta. Se suunnittelee aloittavansa kultaisten kaarien ja muiden yrityksen nimellä varustettujen symbolien ja kylttien poistamisen. McDonald’s sanoi, että se myös säilyttää tavaramerkkinsä Venäjällä ja ryhtyy toimenpiteisiin niiden valvomiseksi tarvittaessa.

Poliittisia sarjakuvia maailman johtajista

Poliittiset sarjakuvat

McDonald’s ilmoitti maaliskuun alussa, että se sulkee väliaikaisesti myymälänsä Venäjällä, mutta jatkaa työntekijöilleen palkkaa. Se oli kallis päätös. Viime kuun lopulla yhtiö ilmoitti menettävänsä 55 miljoonaa dollaria kuukaudessa ravintoloiden sulkemisten vuoksi. Se menetti myös 100 miljoonan dollarin arvosta varastoa.

McDonald’s on myös sulkenut 108 ravintolaa Ukrainassa ja maksaa edelleen työntekijöilleen siellä.

Länsimaiset yritykset ovat kamppailleet irrottautumisesta Venäjältä ja kestäneet toiminnan keskeyttämisestä tai sulkemisesta sanktioiden vuoksi. Toiset ovat jääneet Venäjälle ainakin osittain, ja jotkut kohtaavat takaiskun.

Ranskalainen autonvalmistaja Renault ilmoitti maanantaina myyvänsä enemmistöosuutensa venäläisestä autoyhtiöstä Avtovazista ja Moskovan tehtaasta valtiolle, mikä on ensimmäinen merkittävä ulkomaisen yrityksen kansallistaminen sodan alkamisen jälkeen.

Maxim Sytch, johtamisen ja organisaatioiden professori Michiganin yliopiston Ross School of Businessista, sanoi, että McDonald’s ja muut kohtaavat myös asiakkaiden, työntekijöiden ja sijoittajien paineita Venäjän toimintojensa vuoksi.

“Aikakausi, jolloin yritykset saattoivat välttää kannanottoa, on ohi”, Sytch sanoi. ”Ihmiset haluavat olla yhteydessä yrityksiin, jotka tekevät oikein. Liiketoiminnassa __ ja elämässä __ on paljon muutakin kuin voittomarginaalien maksimointi.”

McDonald’sin ensimmäinen ravintola Venäjällä avattiin Moskovan keskustaan ​​yli kolme vuosikymmentä sitten, pian Berliinin muurin murtumisen jälkeen. Se oli voimakas symboli kylmän sodan jännitteiden lieventymisestä Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton välillä, jotka romahtivat vuonna 1991.

Nyt yhtiön irtautuminen on osoittamassa uuden aikakauden symbolia, analyytikot sanovat. Sytch, joka asui Venäjällä McDonald’sin tullessa markkinoille ja muistaa avaamiseen liittyvän jännityksen, sanoi sulkemisen merkitsevän käännettä Neuvostoliiton eristyneisyyden aikaan.

“On todella tuskallista nähdä, kuinka monta vuotta demokraattisella rintamalla saadut saavutukset pyyhitään pois tällä hirvittävällä sodalla Ukrainassa”, hän sanoi.

Kempczinski jätti avoimeksi mahdollisuuden, että McDonald’s voisi joskus palata Venäjän markkinoille.

“On mahdotonta ennustaa, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, mutta päätän lopettaa viestini samalla hengellä, joka toi McDonald’sin alun perin Venäjälle: toivoa”, hän kirjoitti työntekijäkirjeessään. “Älkäämme siis lopettako sanomalla ‘näkemiin’. Sen sijaan sanokaamme niin kuin he tekevät venäjäksi: kunnes tapaamme jälleen.”

McDonald’s omistaa 84 % ravintoloistaan ​​Venäjällä; loput ovat franchising-yhtiöiden hoitamia. Koska se ei lisensoi tuotemerkkiään, myyntihinta ei todennäköisesti ole lähellä yrityksen arvoa ennen hyökkäystä, sanoi Neil Saunders, yritysanalytiikkayrityksen GlobalDatan toimitusjohtaja.

McDonald’s arvioi saavansa 1,2–1,4 miljardia dollaria tuloja Venäjältä lähtemisestä.

McDonald’silla on yli 39 000 toimipistettä yli 100 maassa. Suurin osa niistä on franchising-haltijoiden omistuksessa – vain noin 5 % on yrityksen omistuksessa ja toiminnassa.

McDonald’s sanoi, että Venäjältä luopuminen ei muuta ennustettaan 1 300 ravintolan nettomäärästä tänä vuonna, mikä lisää noin 1,5 % koko yhtiön myynnin kasvuun.

Viime kuussa McDonald’s Corp. raportoi, että se ansaitsi 1,1 miljardia dollaria ensimmäisellä neljänneksellä, kun vuotta aiemmin yli 1,5 miljardia dollaria. Liikevaihto oli lähes 5,7 miljardia dollaria.

McDonald’sin osakkeet laskivat maanantaina 1 dollarin 244,04 dollariin.

Tekijänoikeus 2022 The Associated Press. Kaikki oikeudet pidätetään. Tätä materiaalia ei saa julkaista, lähettää, kirjoittaa uudelleen tai jakaa uudelleen.

.

Leave a Comment