Virallinen: Kiinan talous elpyy, kun virustorjunta helpottaa | Talousuutiset

Kirjailija JOE McDONALD, AP Business Writer

PEKING (AP) – Kiinan hidas talous elpyy, kun virustentorjuntakeinoja kevennetään ja sen kaupallisen pääkaupungin Shanghain yritysten sallitaan avata uudelleen, hallituksen virkamies sanoi maanantaina, kun taas tiedot osoittivat huhtikuun tehdas- ja kuluttajaaktiviteetin olevan jopa odotettua heikompaa.

Noin puolet Shanghain 9 000 suurimmasta teollisuusyrityksestä on palannut töihin sen jälkeen, kun tarkastukset, jotka sulkivat suurimman osan kaupungista maaliskuun lopulla alkaneet, helpottuivat, sanoi Fu Linghui, tilastojohtaja National Bureau of Statisticsista.

Hallitseva kommunistinen puolue yrittää kääntää syvenevän hidastumisen luopumatta “nolla-COVID”-taktiikoista, jotka ovat myös sulkeneet osia Pekingistä ja muista suurista kaupungeista eristääkseen jokaisen tartunnan saaneen henkilön. Yksityisen sektorin ekonomistit ovat leikanneet tämän vuoden talouskasvuennusteita jopa 2 prosenttiin, mikä on selvästi alle hallitsevan puolueen tavoitteen 5,5 prosenttia ja viime vuoden 8,1 prosentin kasvun.

“Uskomme talouden toiminnan paranevan vähitellen toukokuussa, kun logistiikka on vapautettu, jotta varmistetaan sujuva pääsy ja reaalitalouden tuki lisääntyy”, Fu sanoi tiedotustilaisuudessa.

Poliittiset sarjakuvat

Rajoitukset, jotka sulkivat suurimman osan Shanghain 25 miljoonasta asukkaasta koteihinsa, aiheuttivat huolestuneisuuden maailmanlaajuisesta valmistuksesta ja kaupasta, mikä lisää inflaatiopaineita Yhdysvalloissa ja Euroopassa.

Hallitsevan puolueen johtajat sanoivat 5. toukokuuta pidetyn kokouksen jälkeen, että taudinpurkausten hillitseminen olisi talouden etusijalla.

Virustorjunta on sulkenut tehtaita ja muita yrityksiä tai estänyt pääsyn teollisuuskeskuksiin, mukaan lukien Changchun ja Jilin koillisessa sekä Shenzhen ja Guangzhou etelässä, sekä pienemmät kaupungit.

Kiinan johtajat ovat luvanneet veronpalautuksia, edullisia lainoja ja ilmaista vuokraa auttaakseen yrittäjiä, jotka ovat maan talouden moottori. Mutta toistuvat seisokit ovat häirinneet valmistusta, vähittäiskauppaa ja vientiä. Rajoitukset, jotka pitävät perheet kotona, heikentävät kulutusta.

Vähittäismyynti putosi huhtikuussa 11,1 % edellisvuodesta, kun virustorjunta sulki kauppoja, ravintoloita ja muita kuluttajayrityksiä Shanghaissa, Pekingissä ja muissa kaupungeissa, viralliset tiedot osoittivat maanantaina.

Tuotanto laski 2,9 % tehtaiden sulkemisen jälkeen ja työpaikallaan asuvien työntekijöiden kanssa toimintaa jatkaneet joutuivat vähentämään tuotantoa komponenttien toimitushäiriöiden vuoksi, tiedot osoittivat.

Tämä on “lisännyt riskiä, ​​että Kiina ei saavuta tämän vuoden kasvutavoitetta”, Rajiv Biswa S&P Global Market Intelligencestä sanoi raportissaan.

Hallitus ei ole vielä kerännyt toukokuun tietoja, mutta aktiivisuus näyttää paranevan “fyysisten määräindikaattoreiden” perusteella, sanoi Fu, virallisessa tilastossa viitaten ehkä rahtimääriin ja sähkönkulutukseen.

“Uskon, että toinen vuosineljännes ylläpitää hyvää kasvuvauhtia”, Fu sanoi.

Shanghai, Kiinan rikkain ja väkirikkain kaupunki, avaa vähitellen uudelleen ostoskeskukset, vihannesmarkkinat, kampaamot ja muut yritykset maanantaista alkaen, hallitus ilmoitti.

Niiden ihmisten määrä, joiden on estetty lähtemästä kodeistaan, on pudonnut alle miljoonan, sanoi apulaispormestari Zong Ming virallisen Xinhua-uutistoimiston mukaan. Zong sanoi sunnuntaina, että toimivien kaupallisten toimipisteiden määrä kasvoi 10 625:een alimmasta 1 400:sta.

Maailman vilkkain Shanghain satama on sanonut toiminnan olevan normaalia, mutta virallisten tietojen mukaan päivittäinen rahtimäärä on laskenut 30 prosenttia.

Myös sunnuntaina keskuspankki ilmoitti ensiasunnon ostajien ottamien asuntolainojen virallista korkojen alarajaa laskevan. Virallinen Global Times -sanomalehti sanoi, että politiikka oli suunniteltu elvyttämään romahtanutta myyntiä ja ehkäisemään keinottelua, joka saattaa aiheuttaa poliittisesti herkkiä asumiskustannuksia.

“Edellyttäen, että virustilanne paranee edelleen, talouden pitäisi alkaa elpyä tässä kuussa”, Julian Evans-Pritchard Capital Economicsista sanoi raportissa. “Mutta toipuminen on todennäköisesti haaleaa.”

National Bureau of Statistics (kiinaksi): www.stats.gov.cn

Tekijänoikeus 2022 The Associated Press. Kaikki oikeudet pidätetään. Tätä materiaalia ei saa julkaista, lähettää, kirjoittaa uudelleen tai jakaa uudelleen.

.

Leave a Comment