Tältä näyttää Ukrainan koulutusjärjestelmän “venäläistäminen” miehitetyillä alueilla

Joukot pitivät hänen miestään ja tytärtään aseella, mutta 48-vuotias kertoi CNN:lle tietävänsä, että he olivat tulleet hakemaan häntä. Koulun rehtorina hän uskoo, että he näkivät hänet vihollisena.

“He etsivät kaikkialta, jopa viemäristä ja ulkokäymälästä”, hän selitti. “He löysivät ukrainan kielen koulukirjoja ja opetusohjelmia.”

Nina ei ole yksin. Ukrainan viranomaiset sanovat, että opettajat äskettäin Venäjän miehittämillä alueilla ovat raportoineet lisääntyvistä pelottelu-, uhkailu- ja painostustapauksista kouluohjelmien mukauttamiseen venäjämielisen retoriikan mukaisiksi.

Sodan halki Ukrainan halki koulutuksesta on tullut konfliktin uhri – ja mahdollinen taistelukenttä taistelussa maan hallinnasta.

Ennen kuin venäläiset joukot hyökkäsivät 24. helmikuuta, noin 4,23 miljoonaa oppilasta oli kirjoilla kouluissa eri puolilla maata Ukrainan valtion viraston Institute of Educational Analyticsin keräämien tietojen mukaan. Nyt miljoonat kouluikäiset lapset ovat joutuneet siirtymään maan sisällä tai pakotettu pakenemaan ulkomaille perheineen.

Kotietsinnän jälkeen Nina sanoi, että sotilaat – jotka pakottivat hänet puhumaan venäjää – “annoivat minulle hetken pukeutua ja veivät minut kouluun”.

Kun he saapuivat, häntä käskettiin luovuttamaan historian oppikirjoja ja kysyttiin koulun opetussuunnitelmasta. “He tulivat vaatimalla, mutta puhuivat erittäin kohteliaasti”, opettaja muisteli. “He ottivat tallelokerosta kannettavan tietokoneen – se ei ollut edes minun; se oli ala-asteen opettajan kannettava tietokone – ja kaksi historiankirjaa kahdeksalle luokalle.”

Hän sanoi, että hänen vangitsejansa laittoivat mustan hupun hänen päänsä päälle ennen kuin niputtivat hänet ajoneuvoon ja veivät hänet toiseen paikkaan, jossa hänen kuulustelunsa jatkui.

“He kysyivät asenteestani “sotilaalliseen operaatioon”, he syyttivät minua liian isänmaallisuudesta ja kansallismielisyydestä”, hän sanoi. “He kysyivät, miksi käytän ukrainan kieltä… miksi menen ukrainalaiseen kirkkoon.”

Nina sanoi, että he halusivat hänen avaavan koulun uudelleen ja varmistavan, että lapset palaavat, mutta hän väitti, ettei se ollut turvallista opiskelijoille tai opettajille.

“En tiedä kuinka kauan he pitivät minua, en tuntenut aikaa, istuin tässä mustassa hupussa, he ottivat sen pois vasta kuulustelun aikana”, jatkoi Nina, jonka sukunimeä CNN on salannut turvallisuussyistä.

Lopulta hänet vapautettiin – mutta ei ennen kuin hänen vangitsejansa olivat “korostaneet tietävänsä pojastani ja muistuttaneet minua, että minulla on tytär”, hän sanoi ja lisäsi: “Pidin sitä uhkana”.

Päiviä myöhemmin — peläten venäläisten joukkojen palaavan — Nina ja hänen perheensä pakenivat.

Venäjän puuttuminen

Ninan kokemus ei ole yksittäistapaus. Raportit äskettäin miehitettyjen alueiden kouluttajiin kohdistuvista uhkauksista ovat lisääntyneet jatkuvasti konfliktin kärjistyessä.

Eräs opettaja kertoi CNN:lle, että venäläiset joukot olivat lähestyneet hänen koulunsa rehtoria ja “käyttäneet häntä luovuttamaan kaikki ukrainan kielen ja historian koulukirjat, mutta rehtori kieltäytyi. Hänen asemansa oli niin tiukka, että he eivät jotenkin painostaneet muuta. … He lähtivät tyhjin käsin.”

Jotkut opettajat ovat voineet jatkaa oppilaiden oppitunteja verkossa käyttämällä virtuaalisia luokkahuoneita, jotka ovat samanlaisia ​​kuin koronaviruspandemian aikana. Mutta toisten oppitunnit ovat pysähtyneet, koska Internet-palvelut ovat häiriintyneet ja taistelujen lähellä olevat koulut ovat joutuneet sulkemaan ovensa.

Ainakin 1 570 oppilaitosta on tuhoutunut tai vaurioitunut pommituksissa Venäjän hyökkäyksen alkamisen jälkeen, Ukrainan presidentti Volodymyr Zelensky sanoi iltapuheessaan 2. toukokuuta. CNN ei ole vahvistanut presidentin väitteitä itsenäisesti.

Ukraina syytti Venäjää pommin pudottamisesta kouluun Luhanskin alueella 7. toukokuuta, jossa 90 ihmistä oli turvassa. Luhanskin alueen sotilashallinnon päällikkö Serhi Hayday sanoi, että rakennus putottiin iskun aikana. Kuudenkymmenen ihmisen pelätään kuolleen.

Maan koulutusasiamies Serhii Horbatšov kertoi CNN:lle, että hallitus on saanut yli 100 ilmoitusta ja avunpyyntöä opettajilta, vanhemmilta ja opiskelijoilta miehitetyillä alueilla helmikuun jälkeen.

“Oppilaitosten työntekijät, jotka jäivät ammattiin, vaarantavat oman henkensä ja terveytensä, [and] ovat pakotuksen, väkivallan ja painostuksen alaisia”, Horbatšov sanoi.

“On tiedossa tapauksia, joissa on siepattu opetusviranomaisten johtajia ja koulujen rehtoreja”, hän lisäsi. “Opettajien on pakko tehdä yhteistyötä ja työskennellä kouluissa konekiväärin piipun alla.”

“venäläistäminen” miehitetyillä alueilla

Lisää esimerkkejä venäläisjoukoista, jotka yrittävät hävittää ukrainalaista identiteettiä äskettäin miehitetyiltä alueilta, on nähty Khersonin eteläosassa, kertoo alueneuvoston edustaja Serhii Khlan, joka on toistuvasti syyttänyt miehitysjoukkoja opettajien uhkaamisesta viime viikkoina.

Khlan sanoi torstaina, että venäläiset joukot ryntäsivät kyliin ja aloittivat intensiivisiä etsintöjä sekä suorittavat joillakin alueilla jääneiden väestönlaskentaa. Hän väitti myös, että venäläiset ovat ilmoittaneet, että “he tuovat opettajia Krimiltä, ​​koska opettajamme eivät suostu työskentelemään venäläisten ohjelmien parissa. Ne muutamat opettajat, jotka suostuvat työskentelemään, tunnemme heidät henkilökohtaisesti, ja he joutuvat rikosoikeudelliseen vastuuseen.” “

Khlan oli aiemmin varoittanut, että Kahhovkan kaupungin rehtoreita uhkailtiin huhtikuun lopulla.

Hänen viimeisimmät huomautuksensa tulivat ilmi raportin, jonka mukaan “miehittäjät” olivat asettaneet uuden rehtorin Kahhovkan kouluun sen jälkeen, kun edellinen rehtori siepattiin 11. toukokuuta, paikallisen toimittajan mukaan.

Pyrkimykset pakottaa Ukrainan koulutusjärjestelmä mukautumaan venäläisten kouluohjelmien kanssa heijastavat samanlaisia ​​venäläistämisponnisteluja alueilla, jotka Venäjän joukot ja Venäjän tukemat separatistit ovat ohittaneet aikaisempina vuosina. Venäjän presidentti Vladimir Putin – jonka perusteettomat väitteet Ukrainan venäjänkielisten laajalle levinneestä sorrosta olivat tekosyy Venäjän 24. helmikuuta tapahtuneelle hyökkäykselle – on tehnyt omissa julkisissa lausunnoissaan selväksi, ettei hän pidä Ukrainaa laillisena kansakuntana.

Oleh Okhredko on kokenut kouluttaja, jolla on yli kahden vuosikymmenen opetuskokemus ja analyytikko Almenda Center for Civic Educationissa, alun perin Krimille perustetussa organisaatiossa, joka valvoo koulutusta miehitetyillä alueilla. Hän kertoi CNN:lle, että se oli strategia, jonka hän näki sen jälkeen, kun Venäjä liitti Krimin vuonna 2014.

“Krimistä tuli sellainen koekenttä Venäjälle. Täällä aloitettiin koulutuksen militarisointi yleensä”, hän selitti.

Hän sanoi, että historiallisia tapahtumia muotoileva venäläinen propaganda liitettiin Krimin kouluohjelmaan – jollakin hänen mukaansa on ollut erittäin haitallisia vaikutuksia siellä oleviin lapsiin.

“Ukraina on kokonaan vedetty pois koulukirjoista ja kaikesta tulee “Venäjän historiaa”, Okhredko selitti. “Ammattilapset vaikuttavat todella paljon kouluttautumiseen [a] järjestelmä, jolla on jatkuvasti oltava vihollinen. Nyt vihollisia ovat Yhdysvallat ja Ukraina. Ja tämä vihamielisyys alkaa ilmaantua lasten keskuudessa aggressiivisuuden muodossa.”

Hän lisäsi: “Ne lapset, jotka opiskelivat koulussa kuudesta kahdeksaan vuotta sitten – ollessaan 11-13-vuotiaita – taistelevat nyt Ukrainaa vastaan. Ukrainan kansalaiset valitettavasti taistelevat maataan vastaan.”

Ukrainan oppositio

Toistaiseksi monet opettajat Ukrainan miehitetyillä alueilla yrittävät vastustaa Venäjän pyrkimyksiä mukauttaa koulunsa opetussuunnitelmaansa peläten mahdollisten muutosten vaikutusta heidän oppilaisiinsa pitkällä aikavälillä.

Luhanskin alueella matematiikan opettaja ja alueen kouluhallinnon jäsen Maria kertoi CNN:lle, että sen jäsenille annettiin uhkavaatimus opettaa venäläisellä ohjelmalla. Marialle on annettu salanimi suojellakseen identiteettiään.

“Tietenkin kerroimme heille, että emme tee sitä. He vastasivat: “Katsotaan. Meillä on tiedosto jokaiselle teistä.” Se on pelottavaa”, Maria sanoi ja lisäsi, että heille lähetettiin myöhemmin sähköpostitse venäläisiä koulukirjoja, joissa pyydettiin “ainakin lukemaan ja sitten päättämään, koska ohjelma on todella mukava”.

Kiovan alueelta siirtymään joutuneita ihmisiä majoitetaan paikallisen koulun kuntosalille Ivano-Frankivskin alueella Länsi-Ukrainassa.

“He yrittivät suostutella meitä. Mutta kerroimme heille, että meillä ei ole täällä Internetiä, emmekä saaneet mitään”, hän selitti.

“He jopa kysyivät “Mitä eroa on – miksi on tärkeää opiskella ukrainaksi tai venäjäksi? Opetat matematiikkaa – se on sama millä tahansa kielellä.” Paheksuin sitä… ja kerroin heille, että koulutustasi, papereitasi ei tunnisteta missään, lapset eivät pääse yliopistoon. Ja he vastasivat: “Mihin yliopistoihin? Mitä varten? Tarvitsemme työntekijöitä ja sotilaita.” ”

Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan jatkuessa Maria on peloissaan mutta toiveikas.

“Pelkäämme, että he vievät laitteet pois kouluista, meillä on koulussamme paljon uutta hyvää”, hän sanoi. “Odotamme epätoivoisesti armeijamme saapumista, uskomme sen tapahtuvan pian.”

CNN:n Ivana Kottasova, Tim Lister ja Julia Presniakova osallistuivat tähän raporttiin Ukrainan Lvivistä. Toimittajat Olga Voitovych ja Julia Kesa osallistuivat Ukrainan Kiovasta.

.

Leave a Comment