Nörttikulttuurin pysäyttämätön nousu | Jarryd Bartle

Elon Muskin ehdotettu Twitterin osto on herättänyt kysymyksiä hänen mahdollisuuksistaan ​​muokata alustaa – ja kulttuuria – hänen kuvassaan. Miten asiat muuttuvat, kun me kaikki elämme virtuaalisessa Musk-sfäärissä? Nämä huolet ovat ainakin vuosikymmenen myöhässä.

Myski on kulttuurisen pahoinvoinnin oire, ei syy

Myski on kulttuurisen pahoinvoinnin oire, ei syy. Nuori miljardööri, jolla on suunnitelmia kolonisoida Mars ja ladata aivot kyberavaruuteen, hän on “nörtin” ruumiillistuma – hahmo, joka on käynyt läpi nopean pelastuskaaren lähihistoriassa.

Nörtti oli aikoinaan pilkattu hahmo, joka osoitti sosiaalista epäpätevyyttä, mutta nykyään olisi vaikea löytää ketään, joka ei olisi harrastanut vähintään yhtä “nörttiä” – olipa kyseessä sitten videopelien pelaaminen, “fandomeihin” osallistuminen tai pelkkä kuluttaminen. aivan liian paljon aikaa verkossa.

Nörtti rakastaa teknologiaa, fantasiaa ja lupausta vapautua kauheasta inhimillisestä todellisuudesta (“lihatila”). Nörtti on antisensualisti, joka arvostaa virtualisoitua spektaakkelia ruman, raa’an fyysisyyden sijaan. Ei ole yllätys, että Mark Zuckerbergin uusin keikka on “metaverssin” kanssa.

Pelaamisen nousu, joka oli aikoinaan niille, jotka eivät päässeet treffeille, on osoitus nörttisen eskapismin normalisoitumisesta. On arvioitu, että lähes 40 prosenttia maailman väestöstä pelaa säännöllisesti videopelejä. Yhdysvalloissa tämä luku on 65 prosenttia, ja itsensä “pelaajan” keski-ikä on 33 vuotta.

Nörttifantasian sankari on “hakkeri”, 90-luvun ja 2000-luvun alun elokuvan suosikki: tekniikan nero, joka rikkoo konventioita ja kumoaa auktoriteettinsa.

“En nähnyt enää kovaa rajaa nörttien ja normaalien välillä”, valitti koomikko Patton Oswald Wiredissä vuonna 2010. Hän ei tiennyt, kuinka valtavirran nörttikulttuurista tulee.

Elämme aikaa, jolloin aikuiset aikuiset keskustelevat avoimesti uusimman sarjakuvaelokuvan tarinasta, puhuvat Tylypahkan talostaan ​​ja viettävät iltansa toteuttaen suurenmoisia fantasioita ensimmäisen persoonan ammuntapelien avulla.

“Kaikki pyrkii rohkaisemaan eskapistisia ratkaisuja psykologisiin ongelmiin”, kirjoitti yhteiskuntakriitikko Christopher Lasch kuvaillessaan niin kutsuttua “narsismin kulttuuriamme”. 2000-luvulla vetäytyminen fantasiaan ei ole koskaan ollut helpompaa – eskapistisista tarinoista on tulossa kukoistava toimiala ja itsebrändäyksen keino.

Viisikymmenvuotiaan Muskin käytös heijastaa teini-ikäisen nörtin kypsyyttä, kun hän on nokkelien meemien, poliittisen ärtyisyyden ja transhumanististen utopioiden fani. Hän on sekä uhri että keskeinen levittäjä nörtin nousulle, jota Georgian yliopiston tutkijat ovat kutsuneet “suureksi fantasiamuutoksiksi”.

“Paisunut itsetunto ja narsismi – jotka ovat lisääntyneet tasaisesti viimeisten sukupolvien aikana – kohtaavat ankaran todellisuuden”, kirjoittivat tutkijat nörtin noususta vuonna 2015. tyylikäs. “Yksi ratkaisu tämän dissonanssin ratkaisemiseksi on siirtyä fantasiamaailmaan roolipelien, fandomien ja fantasiamedian kautta.” Olemme kaikki nyt muskeja, eikä ole ollenkaan yllättävää, että useimmilla meistä on vaikeuksia todellisuuden kanssa.

Nörttien nousu on elämisen arvoisen maailman kieltämistä

Ennen liikemenestystään Musk oli kömpelö lapsi, joka joutui usein kiusatuksi ikätovereidensa taholta, ja hän kasvoi sosiaalisesti sopimattomaksi aikuiseksi, jolla oli ohenevia hiuksia. Ei ihme, että hän on viljellyt brändiä, joka on täynnä eskapistisia fantasioita.

Filosofi Byung-Chul Han luonnehtii aikaamme “saavutus-aiheen” nousuksi – jossa yksilöt ovat kuormitettuja impulssilla osoittaakseen ainutlaatuisuutensa laumasta, mikä asettaa heidät psyykkisen palamisen ja itsensä hyväksikäytön vaaraan.

Nykyaikaiset julkkikset ja alan sankarit, kuten Musk, heijastavat eräänlaista nuorten intoa olla luopioisia ja häiritseviä. He houkuttelevat seuraajia lupauksella, että pienellä aivolla ja visiolla sinäkin voit “hakkeroida” järjestelmän ja tulla erikoiseksi.

Kuten Peter Cullen Bryan dokumentoi, suuret nörttilähtöiset mediayritykset viljelevät strategisesti “kulttia” laajasta suosiosta huolimatta tarjoamalla “pääsiäismunia” hardcore-faneille ja palkitsemalla syvällistä tietämystä median ominaisuuksista. Tämä on suunniteltu saamaan mediakuluttajat tuntemaan itsensä “ainutlaatuisiksi” ja uppoutuneiksi luotavaan fantasiamaailmaan.

Samanlainen malli löytyy Muskin kultista, jossa fanit uskovat kartoittavansa uutta tulevaisuutta, joka on vapaa menneisyyden tukkoisista instituutioista ja ylittämään fyysiset ja aineelliset rajoitukset.

Muskin imago hyödyntää kulttuurihaavaa, uskonnon taantuman jälkeistä maailman pettymystä. Vanhat myytit, jotka tarjosivat merkityksen todellisen maailman päälle, eivät enää resonoi, joten ainoa ratkaisu on teknologiavälitteinen teeskentely.

Nörttien nousu on elämisen arvoisen maailman kieltäminen ilman teknologiaa, virtualisaatiota ja ironista ironisuutta. Eskapismi, joka kieltää fyysisen egon hyväksi, vetäytyy tosielämän ahdistuksista ja pettymyksistä. Näin tehdessään se estää meiltä kyvystä ylittää itsensä imartelun.

Se On mahdollista käsitellä 2000-luvun elossa olemisen vaikeita totuuksia, sublimoida eksistentiaalista kipua jonkin korkeamman palveluksessa. Mutta ensin on oltava täysin todellisessa maailmassa, eikä häntä saa häiritä Muskin ja hänen nörttieliittitovereidensa eskapistinen spektaakkeli.

Leave a Comment