Hallitus tarvitsee strategisen näkemyksen taiteesta ja kulttuurista

Hallituksen mahdollisen vaihdon lähestyessä on aika keskittyä taidepolitiikan tärkeyteen Australiassa, kirjoittavat Leya Reid ja Georgie Cyrillo.

KOLME NELJÄSTÄ australialaisista etsi taidetta ja kulttuuria pandemian aikana parantaakseen mielialaansa ja elämänlaatuaan. Nyt enemmän kuin koskaan taide ja kulttuuri ovat olennainen osa jokapäiväistä elämäämme.

Silti pandemia paljasti myös, että ilman selkeitä politiikkoja politiikan ulkopuolelle jääneistä toimialoista, mukaan lukien taide, tulee nopeasti ensimmäisiä ja pahiten kärsiviä sektoreita, mikä jättää tuhansien taiteilijoiden ja taidetyöntekijöiden käytännöt ja toimeentulon vaaraan.

Taide- ja kulttuuripolitiikka eli kansallinen kulttuurisuunnitelma on välttämätön, jos haluamme ottaa taiteen ja kulttuurin vakavasti. Kansallisen taidepolitiikan tai -suunnitelman tarve on sisällytetty yhdeksi National Association for the Visual Arts -yhdistyksen (NAVA) #VoteForArt-politiikan tärkeimmistä painopisteistä, ja se on yhdistänyt 15 kansallista taiteen ja kulttuurin huippuelintä ennen liittovaltion vaaleja.

Strateginen visio taiteesta ja kulttuurista kolmella hallintotasolla voisi edistää taiteen ja kulttuurin pitkän aikavälin kestävyyttä työskentelemällä kohti asetettua tavoitetta.

Liittovaltion vakuutusjärjestelmä tarvitaan taidealan elvyttämiseksi

Australialla ei ole ollut virallisesti määriteltyä taide- ja kulttuuripolitiikkaa tai suunnitelmaa liittovaltion tasolla sen perustamisen jälkeen Creative Australia: kansallinen kulttuuripolitiikka vuonna 2013, joka hylättiin samana vuonna hallituksen vaihtuessa.

Viimeiset 20 vuotta hallitukset ovat johtaneet taidetta ja kulttuuria ensisijaisesti kautta ad hoc ja reaktiiviset budjettipäätökset, jotka perustuvat olemassa olevaan infrastruktuuriin rahoituksen ja tuen ohjaamiseksi. Kansallinen kulttuurisuunnitelma tarjoaisi käytännöllisen mekanismin liittovaltion hallitukselle koordinoida johdonmukaisempia ja tehokkaampia investointeja taiteeseen ja kulttuuriin yhdistämällä organisaatiot, yhteisöt ja sektorit muutoksen puitteisiin.

Ennakoiva, ei reaktiivinen

Vaikka taiteen ja kulttuuriteollisuuden taloudellista tukea on tilapäisesti lisätty COVID-19:n seurauksena Restart Investment to Support and Expand (RISE) -rahaston ja Arts Sustainability Fundin muodossa, liian monet kuvataiteilijat ja käsityöläiset. ammatinharjoittajat, galleriat ja käsityökeskukset ovat epäonnistuneet tai eivät ole oikeutettuja valtion apuun.

Niille, jotka ovat saaneet kipeästi kaivattua rahoitusta erilaisten yleisten toimeentulotukitoimenpiteiden kautta, näiden maksujen ennenaikainen päättäminen tai vähentäminen on aiheuttanut taiteilijoille ja organisaatioille paljon taloudellisia paineita. Paljon enemmän on tehtävä, jos haluamme nähdä minkäänlaista elpymistä. Lisäksi hätäisesti laaditut hätätoimet voivat varmasti olla hyödyllisiä, mutta ne eivät juurikaan edistä alan pitkän aikavälin kestävyyden rakentamista.

Nyt vuosien peräkkäin kestäneiden metsäpalojen, pandemian, talouden taantuman ja viimeisimpien tulvien ja äärimmäisten sääilmiöiden jälkeen hallituksen on aika siirtyä reaktiivisen päätöksenteon jälkeen keskittymään taiteen kasvun tukemiseen osana kunnianhimoinen poliittinen ohjelma.

Taidesektori hyötyy vuoden 2021 liittovaltion budjetista

Kansallisen kulttuurisuunnitelman tulisi sisältää harkittu strateginen lähestymistapa investointeihin ja taiteen rahoitukseen sekä kipeästi kaivattu teollinen uudistus ja lainsäädäntömuutos taiteilijoiden aseman parantamiseksi Australiassa. Nämä voivat olla vaatimattomia, mutta vaikuttavia, kuten Centrelinkin myöntämä taide ammattiksi, taidepalkintojen verovapautukset, kuvataiteilijoiden sisällyttäminen kilpailuun. Eläketakauslaki ja taideteossijoitusten palauttaminen itsehallinnolle super.

Suunnitelma osallistumisesta ja monimuotoisuudesta

Australian neuvoston koko elinkaaren aikana – ennen vuoden 2013 rahoitusleikkauksia – tehtiin kriittisiä strategisia päätöksiä, joilla varmistettiin resurssien tasapuolinen jakautuminen organisaatioille ympäri maata, mukaan lukien alueelliset alueet, ja tuki taiteilijoille heidän uransa kaikissa vaiheissa.

Toisin kuin RISE-aloite, Australian neuvosto tekee rahoituksesta päätökset käsivarren, vertaisarviointiprosessien kautta ja yhteistyössä osavaltioiden ja alueellisten rahoituselinten kanssa siinä yhteydessä, mitä tarvitaan monimuotoisten käytäntöjen ylläpitämiseksi.

Kuvataide- ja käsityöalan ekologinen terveys riippuu tästä monimuotoisuudesta. Tuki on perustunut yhteenkytkennän edistämiseen taiteen infrastruktuurin kaikkien tasojen välillä, mukaan lukien taiteilijat uransa kaikissa vaiheissa. Australian neuvoston harkinnanvaraisen rahoituksen dramaattisen supistuessa S2M-taideorganisaatioiden ja riippumattomien taiteilijoiden ydintoimintojen tukemiseen, nykykäytännön konehuone on tällä hetkellä hallitsemattomassa, epäterveellisessä ja kestämättömässä tilassa.

Kansallisen kulttuurisuunnitelman laatiminen laajassa yhteistyössä alan kanssa tarjoaa mahdollisuuden investoida uudelleen strategioihin, jotka edistävät vankkaa taideekologiaa, joka voi ylläpitää ja tukea taiteilijoiden uraa kaikkialla maassa sekä erilaisista näkökulmista ja kokemistaan ​​kokemuksista.

Katharine Brisbanen perintö: kritiikki vanhentuneelle taidesektorillemme

Kahden puolueen sitoutuminen taidepolitiikkaan

Tämä on ratkaisevan tärkeä hetki tulevalle hallitukselle toteuttaa suositukset Kansallisen kulttuurisuunnitelman veistäminenviimeaikainen kulttuuri- ja luovia toimialoja ja instituutioita koskevan parlamentaarisen tutkimuksen loppuraportti.

Tärkeää on, että tämän selvitystyön valiokunta ymmärsi molempien suurten puolueiden kansanedustajia. Tämä ei ainoastaan ​​osoita molemminpuolista tukea sen suosituksille, vaan se lupaa myös paremmat mahdollisuudet suositusten täytäntöönpanolle selviytyä hallituksen muutoksesta.

NAVA kiittää raportin ensimmäistä suositusta kehittää kansallinen kulttuurisuunnitelma yhteistyössä taideteollisuuden kanssa. Tämä on niiden suositusten ohella, joissa tunnustetaan taidekoulutuksen arvo, paikalliset sisältökiintiöt, taloudellinen vaikutusvalta, yritys- ja taloushallinnon kehitysinvestointi, ammattimaisen teollisuuden rakentaminen ja kipeä tarve kattavalle tiedonkeruulle Australian tilastoviraston kautta.

Vaikka kansallinen kulttuurisuunnitelma ei välttämättä ole täydellinen ratkaisu alallemme tärkeisiin kysymyksiin, politiikan molempien osapuolten kehittämä politiikka on hyödyllinen alku. Australialaiset taiteilijat ja yleisö ovat hyvin tietoisia kunnianhimoisen taiteen ja kulttuurikokemuksen tuomista mittaamattomista eduista. Nyt tarvitaan liittohallituksen ottamaan positiivinen johto.

Leya Reid on NAVA:n (National Association for the Visual Arts) viestintä- ja edunvalvontapäällikkö.

Georgie Cyrillo työskentelee parhaillaan ohjelmissa ja jäsenyydessä NAVAssa, jossa hän ajaa parhaita käytäntöjä ja parempia olosuhteita taiteilijoille Australiassa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tue riippumatonta journalismia Tilaa IA.

.

Leave a Comment