Buddhalaisen keskuksen ansiosta Intia pyrkii vahvistamaan kulttuurisia siteitä Nepaliin

Pääministeri Narendra Modi matkustaa maanantaina Nepalin Lumbiniin osallistuakseen seremoniaan, jossa lasketaan perusta buddhalaiselle kulttuurikeskukselle Buddha Purniman kanssa.

Lähteet sanoivat PM Modi’sin lyhyt vierailu Lumbinissa — hänen odotetaan olevan täällä klo 10.30-15.30 — keskittyy tuomaan pehmeää valtaa Intian ja Nepalin suhteiden keskipisteeseen samalla kun se merkitsee Intian muodollista läsnäoloa pyhällä paikalla, joka on tuskin 10 kilometrin päässä rajasta.

Intian kansainvälisen buddhalaiskulttuurin ja -perinnön keskuksen rakentaminen, jonka toteuttaa Intian kansainvälinen buddhalainen konfederaatio (IBC) kulttuuriministeriön taloudellisella tuella, tulee vuosikymmeniä sen jälkeen, kun useimmat ulkomaiset valtiot, mukaan lukien Yhdysvallat, Kiina, Muun muassa Kanada, Ranska, Saksa ja Thaimaa rakensivat keskuksensa Lumbiniin buddhalaisen filosofian edistämisen välineeksi.

Intian kulttuuriministeriön virkamiehet sanoivat, että pääministeri pitää rukouksensa Mayadevin temppelissä Lumbinissa myös puheen Lumbini Development Trustin järjestämässä Buddha Jayanti -tapahtumassa.

Pääministerin kanslian sunnuntaina antaman lausunnon mukaan pääministeri vierailee Lumbinissa Nepalin pääministerin Sher Bahadur Deuban kutsusta. ”Minulla on kunnia seurata miljoonien intialaisten jalanjälkiä osoittaakseni kunnioitusta Lord Buddhan pyhässä syntymäpaikassa. Odotan myös innolla tapaavani pääministeri Deuban uudelleen hänen viime kuussa Intian-vierailunsa aikana käytyjen hedelmällisten keskustelujemme jälkeen. Jatkamme yhteisymmärryksemme rakentamista laajentaaksemme yhteistyötä useilla osa-alueilla, mukaan lukien vesivoima, kehitys ja yhteydet.

Pääministerin vierailu Lumbiniin tapahtuu keskellä Kiinan ilmeistä kiinnostusta Lumbinia kohtaan. Lähes vuosikymmen sitten Kiina tarjoutui rakentamaan Lumbinin maailman rauhankeskukseksi kolmen miljardin dollarin hinnalla, sen lisäksi, että se neuvotteli Kiinan rautatien tuomisesta Lumbiniin asti.

Modin vierailu ja hänen perustavan kiven laskeminen buddhalaiskulttuurikeskukselle – jonka arvioidaan maksavan miljardi INR ja kestää kolme vuotta – merkitsee Intian ensimmäistä yritystä kehittää vahvat yhteydet Nepalin buddhalaisperintökohteisiin.

Modin helikopterimatka Kushinagarista Uttar Pradeshissa, jossa Buddhan sanotaan saavuttaneen Nirvanan, päättyy Lumbinissa sijaitsevaan äskettäin rakennettuun helikopterilentopaikkaan, josta hänen odotetaan menevän Maya Devin temppeliin ennen buddhalaisen keskuksen peruskiven laskemista. .

Pääministeri Modin ja PM Deuban on myös tarkoitus puhua yhdessä ihmisseurakunnalle, mukaan lukien laamat.

Vaikka virallista sanaa ei vielä ole, viitteitä siitä, että “kehityskysymyksistä” keskustellaan todennäköisesti, kun kaksi pääministeriä, joiden kanssa on molempien osapuolten virkamiehiä, tapaavat ennen kuin Deuba isännöi lounaan Modin kunniaksi. Intian ulkoministeri Vinay Mohan Kwatra totesi äskettäin, että maat jatkavat Deuban kolmipäiväisen Intian-vierailun aikana lähtöpaikasta.

Osapuolet olivat keskustelleet tarpeesta selvittää rajakiistat, erityisesti vuosina 2018-19 syttynyt Lipulekh-kiista, mutta Deuban kolmipäiväinen vierailu oli päättynyt ilman yhteistä yhteydenpitoa.

Lähteet Katmandussa sanoivat, että Intian kulttuurisuhteiden neuvosto (ICCR) allekirjoittaa kaksi yhteisymmärryspöytäkirjaa Nepalin viranomaisten kanssa – yhden Dr BR Ambedkarin buddhalaisuuden tutkimustuolin perustamisesta Lumbinin yliopistoon ja toisen Kathmandun yliopiston professorin puheenjohtajan perustamisesta.

Intian matkailuministeriö on tehnyt yhteistyötä Nepalin kanssa rakentaakseen ylikansallisen buddhalaisen turistiradan, joka jäljittää Buddhan jalanjälkiä alkaen Lumbinista ja päättyen Kushinagariin. Kansainvälinen lentokenttä vihittiin hiljattain käyttöön Kushinagarissa.

Lähteet sanoivat, että kaksi pääministeriä keskustelevat ehdotetusta buddhalaisesta piiristä, joka yhdistää Lumbinin Kushinagariin, Bodhgayaan, Rajgiriin, Nalandaan ja Sarnathiin, muiden Buddhan perintöön liittyvien keskusten joukossa. Tämä on lisäys Ramayana-radan rakentamiseen, joka yhdistää eri kohteet näissä kahdessa maassa.

“On todennäköistä, että kaksi pääministeriä keskustelevat myös tavoista tutkia Länsi-Nepalin läpi virtaavan West Seti -joen hyödyntämistä”, sanoi Kathmandun korkea hallituksen virkamies.

.

Leave a Comment