Yhdistyneen kuningaskunnan Johnson kehottaa päättämään Pohjois-Irlannin umpikujasta, sparsaa EU:n kanssa | Talousuutiset

Kirjailija: JILL LAWLESS, Associated Press

LONDON (AP) – Britannian pääministeri Boris Johnson on matkalla Pohjois-Irlantiin maanantaina yrittääkseen päästä poliittiseen umpikujaan, joka estää aluehallinnon muodostumisen.

Matka tapahtuu keskellä Johnsonin hallituksen uhkauksia rikkoa brexit-sopimusta Euroopan unionin kanssa, jota se syyttää kriisistä.

Pohjois-Irlannin äänestäjät valitsivat tässä kuussa uuden edustajakokouksen vaaleissa, joissa irlantilainen nationalistinen puolue Sinn Fein voitti eniten paikkoja. Se oli ensimmäinen kerta, kun Irlannin tasavallan kanssa liittoa tavoitteleva puolue voitti vaalit protestanttisen unionistivallan linnakkeessa.

Demokraattinen unionistipuolue sijoittui toiseksi ja kieltäytyy muodostamasta hallitusta tai edes sallimasta edustajakokouksen istua, kunnes Johnsonin hallitus lopettaa brexitin jälkeiset tarkastukset muualta Yhdistyneestä kuningaskunnasta Pohjois-Irlantiin saapuville tavaroille.

Poliittisia sarjakuvia maailman johtajista

Poliittiset sarjakuvat

Osana Pohjois-Irlannin rauhanprosessia laadittujen vallanjakosääntöjen mukaan hallitusta ei voida muodostaa ilman sekä nationalististen että unionistipuolueiden yhteistyötä.

Johnson kehottaa Belfastin poliittisia johtajia palaamaan töihin ja käsittelemään “leipää ja voita” koskevia kysymyksiä, kuten elinkustannusten nousua, hänen toimistonsa sanoi sunnuntaina. Se sanoi, että hän myös syyttää EU:ta siitä, että se kieltäytyi antamasta periksi Brexitin jälkeisille rajatarkastuksille ja varoittaa, että Britannialla on “toimitarve”, ellei blokki muuta kantaansa.

Pohjois-Irlanti on ainoa Yhdistyneen kuningaskunnan osa, jolla on yhteinen raja EU:n kanssa. Kun Britannia erosi blokista vuonna 2020, sovittiin Irlannin maarajan pitämisestä vapaana tulliasemilta ja muista tarkastuksista, koska avoin raja on avainpilari rauhanprosessissa, joka päätti vuosikymmeniä kestäneen väkivallan Pohjois-Irlannissa. Sen sijaan muualta Yhdistyneestä kuningaskunnasta Pohjois-Irlantiin saapuvia tavaroita, kuten lihaa ja munia, tarkastetaan.

Järjestelyä vastustavat Pohjois-Irlannin unionistit, joiden mukaan uudet tarkastukset ovat rasittaneet yrityksiä ja rikkoneet Pohjois-Irlannin ja muun Britannian väliset siteet.

Britannian hallitus on samaa mieltä siitä, että määräykset horjuttavat Pohjois-Irlannin rauhansopimusta, joka perustuu sekä protestanttisten unionisti- että katolisten nationalististen yhteisöjen tukeen.

Pääministerin kanslia sanoi sunnuntaina, että kauppasopimus – jonka Johnsonin hallitus neuvotteli ja allekirjoitti – oli “johtanut unionistiyhteisön tunteeseen, että sen pyrkimykset ja identiteetti ovat uhattuna”.

Britannia on sanonut voivansa hyväksyä lain, joka sallii sen ohittaa osia brexit-sopimuksesta, jos EU ei suostu luopumaan tarkastuksesta. Jos näin tapahtuisi, EU ryhtyisi oikeudellisiin toimiin ja mahdollisesti kauppapakotteisiin. 27 maan blokki on Britannian suurin talouskumppani.

Ivan Rogers, entinen Britannian EU-suurlähettiläs, sanoi: “Uskon, että on olemassa vakava vaara, että olemme menossa kauppasotaan.”

Irlannin ulkoministeri Simon Coveney sanoi, että Britannian “miekkailu ja maineikkaus” heikensi Pohjois-Irlannin rauhaa “aikana, jolloin maailma tarvitsee läntisen maailman olevan yhtenäinen, toimivan yhdessä ongelmien ratkaisemiseksi yhdessä”.

“Viimeinen asia, jonka EU haluaa, viimeinen asia, jonka Irlanti haluaa, on jännitys Yhdistyneen kuningaskunnan kanssa, erityisesti tällä hetkellä ottaen huomioon, mitä Ukrainassa tapahtuu, Venäjän aggressio ja tarve tehdä yhteistyötä kansainvälisellä näyttämöllä”, hän sanoi Sky Newsille. .

Tekijänoikeus 2022 The Associated Press. Kaikki oikeudet pidätetään. Tätä materiaalia ei saa julkaista, lähettää, kirjoittaa uudelleen tai jakaa uudelleen.

.

Leave a Comment