Voivatko pienyritykset mukauttaa toimitusketjunsa nykyisiin haasteisiin?

Vuosi 2021 toi nousevia toimitus- ja öljykustannuksia ja suuria toimitusongelmia, jotka johtuivat suurelta osin toimitushäiriöistä, konttipulasta, COVID-henkilöstöhaasteista ja Brexit-byrokratiasta.

Vuosi 2022 on tuonut mukanaan entistä enemmän haasteita, Ukrainan tuhoisa sota on pahentanut maailmanlaajuisia vähittäiskaupan ongelmia, sillä 86 % pk-yritysten toimitusketjuista on jo kärsinyt tai odottaa vaikuttavan konfliktiin ulkomailla.

Omicronin uudelleen nousun Kiinassa käynnistävien Covid-rajoitusten ennustetaan myös vaikuttavan toimitusketjuun pitkälle kesään.

Joten jatkuvat ja jatkuvasti muuttuvat toimitusketjuongelmat ovat jatkuva teema vähittäiskauppiaille – pienyritykset kokevat taakan. Software Advicen uudesta Small and Midsize Business Retail Supply Chain Survey -tutkimuksesta saadut näkemykset osoittavat, että “yhdeksän kymmenestä pienten ja keskisuurten yritysten (SMB) jälleenmyyjistä katsoo, että suuremmilla yrityksillä on etua niihin nähden varaston hankinnassa”.

Tutkimustulosten mukaan nykyinen toimitusketjun kriisi on vaikuttanut pieniin ja keskisuuriin vähittäiskaupan yrityksiin suhteettoman voimakkaammin kuin suuriin yrityksiin.

Suuri vähittäiskauppa pitää etunsa

“91 % pk-yrityksistä sanoo, että suuremmilla yrityksillä on etulyöntiasema varaston hankinnassa.” Miksi? Vaikka kukaan ei ole immuuni jatkuville häiriöille, suuremmilla yrityksillä on taipumus tehdä suurempia tilauksia ja ne ovat käytännössä vähemmän riskialttiita toimittajille kuin pienet yritykset.

Tutkimuksessa todettiin, että “42 prosenttia vastaajista sanoo, että heidän kyvyttömyys täyttää toimittajien asettamia vähimmäistilauskokoja on keskeinen haaste. Kun taas 41 % sanoo, että he eivät pysty maksamaan korkeampia hintoja, mikä voi joskus auttaa yritystä ansaitsemaan priorisoidun aseman ja vähentää tilausten peruuntumisten todennäköisyyttä.

puhua avoimesti

Keskustele mahdollisista haasteista nykyisten toimittojesi kanssa ja työskentele yhdessä niiden ratkaisemiseksi. Työskentele muiden lähellä olevien pienyritysten kanssa, jos ne käyttävät samaa toimittajaa tai saavat samoja tuotteita. Toimitusketju on käytännössä verkosto, joten pyri löytämään luovia ratkaisuja mahdollisimman monella eri tavalla.

Toimittajat luopuvat pk-yrityksistä – monipuolista

Tutkimus osoittaa, että “46 prosentilla vähittäiskaupan pk-yrityksistä ainakin yksi myyjä on luopunut niistä syistä, jotka liittyvät erityisesti pienyritykseen. Toiset 23 prosenttia odotetaan putoavan lähitulevaisuudessa.”

Jos sinulla ei ole vahvaa suhdetta tavarantoimittajiisi, saatat joutua etusijalle ja jotkut toimittajat voivat jopa jättää sinut asiakkaana kokonaan. Toimittajien monimuotoisuus tai ainakin varatoimittajat auttavat vähentämään toimitusketjun häiriöitä.

Korkeammat kustannukset iskevät kuluttajiin

50 % pk-yrityksistä on nostanut vähittäismyyntihintojaan kompensoidakseen toimitusketjun kohonneita kustannuksia. Heistä 35 % suunnittelee jälleen vähittäishintojen korottamista, jos kustannukset jatkavat nousuaan.

Vähittäiskauppasektorilla on kova paine omaksua nousevat kustannukset, ja pienten yritysten on työskenneltävä entistä kovemmin pysyäkseen mukana, koska toimitusketjun häiriöt eivät vaikuta niihin vain, vaan korkeammat hinnat syrjäyttävät ne kilpailemasta suurempien yritysten kanssa.

Ole selkeä

Kerro asiakkaille, että hinnat nousevat ja vältä muuta terminologiaa kommunikoidessasi tätä – aitoudella on väliä. Asiakkaat ostavat ja kuluttavat edelleen, mutta luottamus on alhainen, joten arvon välittäminen asiakkaille on ratkaisevan tärkeää – tee tämä usein ja johdonmukaisesti.

Ei ole olemassa kaikille sopivaa vastausta, mutta pienyritykset voivat ryhtyä toimiin ja strategioihinsa lieventääkseen tätä jatkuvasti muuttuvaa ja haastavaa alaa.

.

Leave a Comment