“Suuri menetys… koulutuksessa”

Tekijänoikeus © 2022 Albuquerque Journal

Cody Rivera, New Mexico Highlandsin yliopiston fuksi, ei ottanut Hermits Peakin ja Calf Canyonin tulipalot aluksi vakavasti.

Huhtikuun 11. päivänä hän ja hänen serkkunsa vaelsivat perheensä koko 100 hehtaarin karjatilalla muutaman kilometrin päässä Pendaries Villagesta tutkien Hermits Peak Fireä. Rivera sanoi, etteivät he nähneet sitä ja päättelivät, että se ei pääse heidän omaisuuteensa. Hän palasi kotiinsa Las Vegasiin, missä hän opiskelee liiketaloutta Highlandsissa.

Mutta noin puolitoista viikkoa myöhemmin tulipalot saavuttivat kiinteistön, nielaisivat suurimman osan siitä ja jättivät jälkeensä hiiltynyttä maata ja puiden luurankoja, jotka hän sanoi, että ne työntyivät ulos maasta “kuin hammastikkuja”.

“Siellä ei ole enää mitään”, hän kertoi Journalille, lukuun ottamatta noin 15 puuta, jotka saattavat selviytyä. “Kaikki muu oli mustaa, tuhkaa ja kuollutta… se näyttää kuulta.”

Hänen perheensä vanhasta karjatilakodista jäi jäljelle vähän, lukuun ottamatta rypistynyttä aallotettua metallikattoa, tiilipiippua ja savusta mustuneita paksuja kudosseiniä. Kaikki Riveran sinne jättämä oli menetetty, hän sanoi, mukaan lukien vauvakuvat sekä hänen lukiolakkinsa ja -pukunsa.

Kuva tulipalosta hänen perheensä karjatilalla ja hänet evakuoitiin kotoaan Las Vegasissa 2. toukokuuta on häirinnyt häntä hänen päättäessään ensimmäistä vuottaan yliopistossa.

“On surullista sanoa, mutta se oli viimeinen prioriteetti mielessäni. En ollut huolissani tehtävistä. Tiedän, että finaalit ovat tällä viikolla – en ollut edes huolissani siitä”, hän sanoi. ”Olin enemmän huolissani perheeni ja omaisuutemme turvallisuudesta…. Se oli minulle enemmän pääpaino.”

henkinen vaikutus

Keskellä Las Vegasia sijaitseva NMHU on kehottanut opettajiaan tukemaan opiskelijoita kaikin tarvitsemallaan tavalla, sanoi Denise Montoya, Highlands Emergency Operation Command Team -ryhmän onnettomuuskomentaja.

“Tämän suoraan kokevien henkilöiden henkiseen psyykeen on varmasti vaikutusta, ja olemme siitä huolissamme”, hän sanoi. “Siksi yritämme tehdä kaikkemme tukeaksemme opiskelijoitamme ja kertoaksemme heille, että he ovat osa Highlandsin perhettä, ja olemme täällä huolehtimassa heistä.”

Rivera sanoi, että hän on käyttänyt hyväkseen professorien hänelle antamaa armoa ja päättänyt hyväksyä osan heidän tarjouksistaan ​​antaa arvosanansa sellaisina kuin ne ovat sen sijaan, että hänen olisi “huolehdittava kaikesta muusta”.

Mutta suuri huolenaihe, joka edelleen viipyy joillakin NMHU:n tulevilla valmistuneilla, opiskelijakunnan puheenjohtaja Karla Espinoza sanoi, on se, että kampuksella järjestettävää aloitusseremoniaa on lykätty. Montoya sanoi, että suurin syy lykkäykseen on tulipalot, ja niiden arvaamattomuus tarkoittaa, että yliopisto ei ole vielä asettanut uutta päivämäärää pääkampuksen alkamiselle.

(Luna Community College, myös Las Vegasissa, on lykännyt alkamistaan ​​30. heinäkuuta.)

Opiskelijoille, jotka eivät halua odottaa, NMHU on suunnitellut useita vaihtoehtoja, kuten Rio Ranchossa torstaina ja Farmingtonissa lauantaina toisen.

Mutta Espinoza sanoi, että monet valmistuneet ovat edelleen repeytyneitä siitä, etteivät voi “kävellä siellä, missä kaikki (heidän) kyyneleensä vuodatettiin”.

“On olemassa se ymmärrys siitä, että se ei voi olla täällä, mutta mielestäni siellä on myös pientä vihaa ja turhautumista”, hän sanoi.

NMHU:n vanhempi Carmelita Sanchez sanoi olevansa yksi niistä opiskelijoista, jotka odottavat, että yliopisto ilmoittaa uuden aloituspäivän. Tämä johtuu siitä, että hänellä on ihmisiä, jotka hän haluaa sinne ja jotka eivät pääse muihin seremonioihin.

“En voinut edes todella vakavasti harkita Rio Ranchoa, vain koska… koko perheeni on tällä hetkellä hajallaan”, Sanchez sanoi. “On ollut melko vaikeaa hahmottaa, mitä askelia minun on otettava seuraavaksi elämäntavoitteiden, opiskelijatavoitteiden suhteen.”

Sanchez, psykologian pääaine ja kuvataiteen sivuaine, sanoi, että hänen perheensä on asunut Moran piirikunnassa sukupolvien ajan. Häntä jahtasi myös tulipalot useista paikoista. Hän pakeni ensin lapsuudenkodistaan ​​Rainsvillestä 22. huhtikuuta ja sitten tätinsä omaisuudesta Las Vegasissa viikkoa myöhemmin.

Toisen kerran, kun hänen täytyi evakuoida, hän kertoi näkevänsä liekit laskeutuvan tätinsä kotiin, joka on aivan kaupungin ulkopuolella. Hän ryntäsi pakkaamaan uudelleen tavaroita, jotka hän oli nappannut ensimmäistä kertaa, muun muassa vuokrattuja koulukirjoja, taidetarvikkeita sekä lakkia ja pukua, jotka hänen olisi tarvinnut valmistuakseen, sitten kauhitti pienen mäyräkoiransa autoonsa ja iski jälleen.

Samaan aikaan myös hänen perheensä pakkasi kiihkeästi, kun taas hänen setänsä ja serkkunsa kastelivat tätinsä kodin vedellä estääkseen helvetin.

“Se oli hullua, koska aluksi näimme vain savun, ja se on pelottavaa”, hän sanoi. “Mutta kun näet liekit, se on erilaista. Näet liekkejä ja ne näyttävät tulevan suoraan sinua kohti, ja joudut vain paniikkiin.”

Evakuointien, töiden ja finaalien jongleeraaminen on ollut haaste, jota hän sanoi, ettei hänen ole koskaan joutunut käsittelemään sitä ennen. Toisinaan Sanchez sanoi tuijottavansa koemateriaaleja, joita hän oli opiskellut koko lukukauden, eikä ymmärtänyt sanaakaan.

“Se on ehdottomasti ollut erittäin vaikeaa koulutyössä, olen joutunut lukitsemaan itseni huoneeseen ja pakottamaan itseni keskittymään tekemiseeni”, hän sanoi. ”Noin kolme neljäsosaa huomiostani on tulessa. Ja loput ovat kaikkea muuta, mitä minun täytyy tehdä.”

Opiskelijoiden lähettäminen kotiin

Kun tulipalot kasvoivat, ne lähestyivät osia Las Vegasista huhtikuun lopussa ja toukokuun alussa. Lauantaina 30. huhtikuuta Luna Community Collegen johto varoitti opiskelijoita ja henkilökuntaa pysymään poissa pääkampuksesta. He myös peruivat tunnit sinä maanantaina palovaaran vuoksi.

“Erittäin suuri osa väestöstämme on kärsinyt tulipalosta”, LCC:n presidentti Edward Martinez sanoi ja lisäsi, että noin 75 prosenttia opiskelijoista ja 87 prosenttia kokopäiväisistä työntekijöistä asuu Moran ja San Miguelin maakunnissa. Martinez itse on evakuoitu kahdesti tulipalojen takia, hän sanoi.

Kouluilla ja piireillä on ollut vaikeuksia arvioida evakuoitujen oppilaiden tai henkilökunnan tarkkaa määrää. Joissakin tapauksissa tämä johtuu siitä, että ihmisillä ei ole Internet-yhteyttä raportoidakseen tilanteestaan.

Opiskelijoita ja henkilökuntaa ei ole päästetty takaisin kampukselle, LCC:n opetus- ja opiskelijapalveluiden johtaja Dani Day sanoi. Hän sanoi, että ihmiset eivät voineet työskennellä normaalisti alueella leijuvan paksun savun vuoksi.

Kun he lopettivat lukukauden, tiedekuntaa pyydettiin antamaan opiskelijoille henkilökohtaista tukea, mukaan lukien apua paikkojen löytämisessä ja teknologian tarjoamisessa kokeiden suorittamiseen, Martinez sanoi.

Silti jotkut opiskelijat eivät olleet innoissaan etäopetukseen palaamisesta, mutta humanististen tieteiden opettaja Rick Baca sanoi, että he pystyivät vaihtamaan nopeasti.

“Jos opimme jotain COVIDista, opiskelijat ovat oppineet sopeutumaan”, Baca sanoi. “Näyttää siltä, ​​​​että he ovat sellaisia ​​veteraaneja, jotka pääsevät hätätilaan.”

Etäoppiminen on myös ollut vaikeaa monille NMHU-opiskelijoille, Espinoza sanoi. Vaikka he ovat kohdanneet sen aiemmin COVID-19-pandemian aikana, hän sanoi, että verkkomuoto tuntuu “vain liikkeen käymiseltä” verrattuna henkilökohtaiseen oppimiseen.

“Olemme tavallaan tottuneet siihen”, hän sanoi. “Mutta mielestäni siinä koulutuksessa on suuri menetys, luulen, että et saa samanlaista käytännön oppimista.”

Vaihtoehtona etäopetukselle Mora Independent School District Superintendent Marvin MacAuley sanoi, että opiskelijat voivat myös ilmoittautua koulupiireille, joille he evakuoitiin.

Mutta tämä vaihtoehto ei ollut suosittu hänen alueellaan, hän sanoi, koska opiskelijat eivät tunteneet ihmisiä tai alueita, joilla he olivat. Suurin osa, joille hän oli puhunut, piti etäopiskelusta.

Day sanoi, että LCC-ohjaajat voivat tarvittaessa pidentää oppituntien päättymistä 30. toukokuuta asti. Opisto antaa myös opettajien antaa opiskelijoille “epätäydellisiä” arvosanoja, jotta he voivat myöhemmin palata suorittamaan luokan toimintaa ilman seuraamuksia, jos he tarvitsevat enemmän aikaa.

Martinez sanoi, että NMHU on koordinoinut LCC:n kanssa tilaa, jossa korkeakoulun henkilökunta voi työskennellä. Päivää ennen kuin LCC lähetti kampusvaroituksen, United World College-USA ilmoitti, että sen opiskelijat olivat evakuoituja Las Vegasiin. NMHU sanoi, että se isännöi ja ruokki “yli 200 evakuoitua” ennen kuin auttoi heitä siirtymään Glorietan konferenssikeskukseen seuraavana päivänä.

Traumaattinen kokemus

22. huhtikuuta olisi ollut tavallinen päivä koulussa, MacAuley sanoi. Mutta kun hän katsoi ylös, hän sanoi nähneensä pahaenteisen savupiirun piirikampuksen takana ja katsovansa tuhkaa putoavan taivaalta.

Sillä hetkellä hän tiesi, että oli aika lähettää opiskelijat kotiin.

“Se oli melko surrealistista, en ole koskaan kokenut sellaista urallani, jossa näet sen välittömän vaaran tulossa”, hän sanoi. “Se oli kuin” Minun täytyy saada lapset pois täältä. ”

Melkein kaikki MacAuleyn henkilökunta on evakuoitu. Hän sanoi, ettei tiedä, kuinka moni piirin yli 400 opiskelijasta on lähtenyt. He ovat hajallaan tuulen mukana ja oleskelleet eri evakuointikeskuksissa tai sukulaisten kodeissa, hän sanoi.

Piirillä on pelottava tehtävä heti, kun oppilaat voivat palata kouluun, MacAuley sanoi, koska se keskittyy sosiaalis-emotionaaliseen oppimiseen auttaakseen opiskelijoita käsittelemään tulipalojen jättämiä traumoja.

Ohjaajilla on tällä välin verkkoluokkahuoneita, joissa Mora Independent School Districtin opiskelijat voivat ilmaista huolensa tai mitä tahansa muuta mielessään.

NMHU on myös mobilisoinut ohjaajia ja sosiaalityöntekijöitä kampuksella tarjoamaan päivittäin tukea auttaakseen opiskelijoita selviytymään kriisistä, jota Espinoza kuvaili “erittäin tunteelliseksi”.

MacAuley sanoi, että MISD:n lukiolaiset voivat juhlia tanssiaisiaan Governor’s Mansionissa tänä vuonna. Hän oli pohtinut tämän vuoden tanssin kohtaloa olosuhteet huomioon ottaen ja esitti kysymyksen kuvernöörille. Michelle Lujan Grisham. Hän sanoi, että hän virnisti ja sanoi, että hänen pitäisi miettiä sitä. Hänen toimistonsa antoi hänelle myöhemmin vihreää valoa.

Mutta jopa tulipalojen sammumisen jälkeen, MacAuley sanoi, kestää kauan toipua. Alueen akateemiset johtajat korostivat, että heidän tehtävänsä on ohjata yhteisöjään eteenpäin ja auttaa kaikin mahdollisin tavoin.

“Meidän on oltava keihään kärjessä tarjotaksemme normaalia, tarjotaksemme opiskelijoillemme psyykkisten vammojen ensiapua ja (ja) … kohdentaaksemme resursseja niitä tarvitseville opiskelijoillemme”, MacAuley sanoi. ”Kun ihmiset tulevat takaisin, se ei ole sama. Ja he tarvitsevat paljon tukea – sekä opiskelijat että perheet.

Leave a Comment