Suunnitelma burkinien sallimisesta Grenoblen uima-altaissa sytyttää uudelleen ranskalaiset kulttuurisodat

Burkinit ovat olleet pitkään kiistan katalysaattori Ranskassa ja kyseenalaistaneet yhteiskunnan asenteet islamia ja feminismiä kohtaan. Grenoblen uima-altaiden sääntömuutokset viittaavat siihen, että vaatteen vastustus saattaa olla väistymässä.

Kunnallisten uima-altaiden kesäaukioloajat tulevat pian, Grenoblen kaupungintalo äänestää 16. toukokuuta mahdollisista muutoksista uimapukusäännöksiin.

Toistaiseksi niin tavallista. Ei ole epätavallista, että ranskalaiset uima-altaat antavat tiukkoja uimapukumääräyksiä. useimmissa uimalakit ja vartaloa halaavat lycra-asut ovat pakollisia. Mutta Grenoblen pormestari Éric Piolle haluaa tehdä säännöistä sallivampia erityisesti naisuimareita varten.

“Toiveemme on päästä eroon absurdeista rajoituksista”, hän sanoi. “Tämä sisältää [allowing] paljaat rinnat ja uima-asut, jotka antavat lisäsuojaa aurinkosuojalle tai uskomuksille. Kyse ei ole erityisesti burkinien puolesta tai vastaan ​​ottamisesta, hän sanoi.

Burkini on uimapuku, joka peittää koko vartalon pään mukaan lukien jättäen vain kasvot, kädet ja jalat näkyville. Grenoblessa suunniteltu muutos tulee vuonna 2018 alkaneiden mielenosoitusten jälkeen. Vuosina 2020 ja 2021 ryhmä aktivisteja Alliance Citoyennen yhteisöstä protestoi käyttämällä burkineja Grenoblen uima-altaissa.

Yksi heistä oli Taous, muslimi, joka asuu Grenoblessa ja käyttää hijabia. “Rakastan vedessä olemisen tunnetta, mutta nuo mielenosoitukset olivat ensimmäinen kerta, kun olen voinut laittaa jalkani uima-altaaseen Ranskassa”, hän sanoi. Kun hänen lapsensa menevät uima-altaaseen, Taous katselee heidän kanssaan uimansa sijaan.

Hän on vakaasti sitä mieltä, että sääntöjä ei pitäisi muuttaa vain burkinien sallimiseksi, vaan myös enemmän valinnanvaraa kaikille naisille. “Säännöt eivät koske erityisesti burkineja”, hän sanoi. “He aikovat myös antaa naisten näyttää rintansa, jos he haluavat. Kyse on todellakin feminismistä ja siitä, että naiset saavat pukeutua mitä haluavat. Uskon jokaisen naisen oikeuteen valita.”

“Alistuminen islamille”

Siitä huolimatta juuri burkinien mahdollisuus päästä uima-altaisiin on herättänyt keskustelua Ranskassa.

Burkinin keksi australialainen Aheda Zanetti, joka toi suunnittelunsa markkinoille vuonna 2004. “Ajatuksena oli tehdä uimapuku musliminaisille ja -tytöille tai jollekin, joka halusi pukeutua vaatimattomasti”, hän kertoi FRANCE 24:lle. Näin, että siellä oli markkinat. Mikään ei ollut tyydyttävää naisille ja tytöille, jotka halusivat harrastaa vesiurheilua.

Hän toivoi, että hänen suunnittelunsa johtaisi musliminaisten ja muiden, jotka eivät tunteneet oloaan mukavaksi pienemmissä uima-asuissa, integroitumiseen, mutta Ranskassa vaatteesta on tullut pitkäaikainen kiistan katalysaattori.

Grenoblessa paikalliset poliitikot vastustivat nopeasti pormestarin suunnitelmia sallia burkinit uima-altaissa. Toukokuussa Auvergne-Rhône-Alpesin alueen presidentti Laurent Wauquiez syytti pormestaria “alistumista islamismiin” ja uhkasi leikata kaupungin avustuksia, jos toimenpide hyväksytään.

Kymmeniä paikallisia virkamiehiä ovat myös allekirjoittaneet vetoomuksia kaupungintalon äänestyksen peruuttamisesta toimenpiteestä, jonka he sanovat olevan “vähemmistöryhmien määräämiä, joiden ainoana tavoitteena on testata pysyvästi instituutioidemme herkkyyttä uskonnollisille symboleille”.

Keskustelun ytimessä on Ranska sekularismia (tai sekularismin) lait, jotka erottavat kirkon tiukasti valtiosta ja antavat Ranskan viranomaisille valtuudet kieltää uskonnolliset symbolit julkisilla paikoilla.

Tällaiset lait ovat yleisiä: vuonna 2004 laki kielsi uskonnollisten tunnusten käytön kouluissa ja korkeakouluissa. Mutta viime vuosina syytökset ovat lisääntyneet siitä, että Ranska käyttää lakia kohdistaakseen suhteettomasti muslimiväestään.

Vuonna 2010 Ranskasta tuli ensimmäinen Euroopan maa, joka kielsi koko kasvot peittävän huntun julkisilla paikoilla. Nykyään Ranskan jalkapalloliitto kieltää naispelaajia käyttämästä hijabeja (hiukset peittäviä huiveja), vaikka kansainvälinen jalkapallon hallintoelin FIFA ei sitä tee.

>> Musliminaisjalkapalloilijat kamppailevat Ranskan hallituksen kanssa hijab-kiellosta urheilussa

“Häpeällistä ja absurdia”

Burkinien käyttämisen aiheuttaman ahdistuksen huippu Ranskassa tuli sen jälkeen, kun muslimiääriliikkeet tekivät kaksi laajaa Ranskan maaperän hyökkäystä. Marraskuussa 2015 Pariisissa baareihin, ravintoloihin ja konserttisaliin tehdyt koordinoidut hyökkäykset tappoivat 137 ihmistä. Seitsemän kuukautta myöhemmin heinäkuussa 2016 kuorma-autonkuljettaja ajoi tarkoituksella Bastille-päivää juhlivien ihmisten joukkoon Promenade des Anglais’lla Nizzassa ja tappoi 86 ihmistä.

Lisääntyneen pelon ja muslimiyhteisön epäluottamuksen ilmapiirissä noin 30 Ranskan kaupungin pormestarit mobilisoivat maallistumislainsäädäntöä burkinien käyttämisen kieltämiseksi rannoilla kesällä 2016 ja jopa 38 euron sakot sääntöjen rikkojille.

Ranskan silloinen pääministeri Manuel Valls tuki paikallisia pormestareita ja kutsui burkineja “poliittisen projektin ilmaisuksi, vastayhteiskunnaksi, joka perustuu erityisesti naisten orjuuttamiseen”.

Samaan aikaan Human Rights Watch julisti kiellon “häpeälliseksi ja absurdiksi”, ja elokuussa 2016 otetut kuvat, joissa poliisit Nizzassa ympäröivät naista rannalla lastensa kanssa ja vaativat häntä riisumaan burkininsa, herättivät kansainvälistä meteliä.

“Ainoat naiset, jotka on jätetty rantojen ulkopuolelle, ovat muslimit, jotka käyttävät huntua”, Strasbourgin yliopiston sosiologian tohtori ja feministi Hanane Karimi kertoi FRANCE 24 -lehdelle. “Se on uskonnollisiin uskomuksiin perustuvaa erottelua. Se luo identiteettiin perustuvia rajoja ja vahvistaa rasistista keskustelua.

“Pukekaa mitä haluatte!”

Myöhemmin elokuussa 2016 Ranskan valtion laillinen sääntelijä Valtioneuvosto hylkäsi paikallishallinnon oikeuden kieltää burkinit, ja syyskuussa Nizza ja muut rannat poistivat burkinikieltonsa.

Siitä huolimatta jotkut pitävät burkinia edelleen kiistanalaisena. Toukokuussa 2022 ranskalaisen oikeistolaisen uutiskanavan Cnewsin tekemän tutkimuksen mukaan 73 prosenttia ranskalaisista haluaisi, että burkinit kiellettäisiin uima-altaissa.

Tämä johtuu suurelta osin siitä, että niitä pidetään pikemminkin uskonnollisena symbolina kuin uimapuvuna. “Saan naiset, usein vanhemmat naiset, tulevat luokseni kysymään, voivatko hekin käyttää burkineja, koska he eivät halua näyttää vartaloaan”, Taous sanoo. “Minä sanon, että tietysti voit. Ne ovat kaikkien ostettavissa. Sinun ei tarvitse olla muslimi.”

Samaan aikaan burkinien käyttäjien tuki on hiljalleen kasvanut. Vuonna 2018 sääntömuutos Rennesin kunnallisissa uimahallissa salli burkinien käytön.

Grenoblen ehdottamien sääntömuutosten valossa yli 100 korkean profiilin feminististä järjestöä ja feministiä, mukaan lukien Caroline De Haas ja Alice Coffin, ovat julkisesti tukeneet Alliance Citoyennen kirjoittamaa avointa kirjettä, jonka otsikkona on “Toukokuussa pukeudu mitä haluat!”

Poliisi määräsi Citizen Alliancen mielenosoittajille sakkoja burkinien käyttämisestä uima-altaalla vuosina 2020 ja 2021, mutta he ovat tyytyväisiä nähdessään, että paikallisviranomaiset muuttivat kantaansa. “Meillä on toivoa, että asiat saattavat muuttua Grenoblessa maanantaina”, Taous sanoi. “Meillä on peukkuja. Ja jos he voivat muuttua Grenoblessa, he voivat muuttua myös muissa paikoissa Ranskassa.

Riippumatta maanantain äänestyksen tuloksesta, tulos näyttää aiheuttavan kohua. Mielenosoituksia burkinien puolesta ja niitä vastaan ​​suunnitellaan Grenoblen kunnanvaltuuston ulkopuolella.

Keskustelun kiihtyessä pormestari Piolle on yrittänyt rauhoittaa jännitteitä. “Grenoblessa suunnittelemme muutosta uima-altaan sääntöihin varmistaaksemme yhtäläisen pääsyn julkisiin palveluihin ja vapauden pukeutua tai riisuutua”, hän sanoi. twiitissä. “Burkini ei ole aihe.”

.

Leave a Comment