Opetusministeri julkisti ylioppilastutkinnon uudistuksen, joka ärsyttää opettajia

Opetusministeri Yifat Shasha-Biton esitteli tiistaina suunnitellun lukion ylioppilastutkinnon uudistuksen, jonka mukaan osa testaamisesta korvataan uusilla opiskelu-, työ- ja arviointimenetelmillä.

Muutosten myötä historian, kirjallisuuden, kansalaisopin ja raamatuntutkinnon kirjalliset kokeet perutaan ja korvataan luokkaprojekteilla ja monitieteisillä töillä, jotka kukin koulu arvostelee sisäisesti ulkoisen arvioinnin ohella.

Jokaisessa näistä aineista opettajat valitsevat projekteja 10. ja 11. luokan oppilaille. Työ ylioppilaaksi, tunnetaan nimellä huutaasisältää joukon uusia materiaaleja ja formaatteja, ja opiskelijat valmistelevat yksittäisiä projekteja ja suullisia esityksiä.

Kahdennentoista luokan ylioppilastutkinnon arvioi ulkopuolinen tarkastaja, jonka loppuarvosana muodostuu koulun omasta arvosanasta ja ulkoisesta arvioinnista tasa-arvoisesti. Ulkoinen pistemäärä arvostetaan kirjallisesta työstä ja projektin esittelystä.

Matematiikan, englannin, kielen ja luonnontieteiden kokeet jatkuvat entiseen tapaan ulkopuolisilla kirjallisilla kokeilla.

Uusi ohjelma otetaan käyttöön ensi vuonna 10. luokkalaisille.

Yehud Comprehensive High Schoolin opiskelijat suorittavat ylioppilastutkinnon Yehudissa 8. heinäkuuta 2020. (Yossi Zeliger/ Flash90)

“Tämän päivän maailma muuttuu kovaa vauhtia ja opiskelutavan on mukauduttava myös ylioppilaaksi”, Shasha-Biton sanoi. ”Tavoitteenamme on tarjota opiskelijoille työkaluja, jotka palvelevat heitä heidän henkilökohtaisessa tulevaisuudessaan, niin ammatillisessa kuin akateemisessakin. Se antaa heille merkityksellisen, syvällisen oppimiskokemuksen, joka säilyy heidän mielessään tulevina vuosina.”

Israelin opettajien liitto kuitenkin väitti, ettei se ole vielä päässyt sopimukseen muutoksista opetusministeriön kanssa valtiovarainministeriön vastalauseiden vuoksi.

Liiton mukaan valtiovarainministeriön muutosvastarinta todistaa uudistuksen “haitoista humanistisille aineille ja opetusyleisölle”.

Shasha-Biton vastasi sanomalla, että hän ymmärtää opettajien huolen siitä, miten uudistus voi vaikuttaa heidän palkkoihinsa, mutta korosti, ettei se vaikuttaisi kielteisesti heidän työehtoihinsa tai ansioihinsa.

Ministeri sanoi lausunnossaan luottavansa siihen, että kun liitto on saanut kirjallisen vahvistuksen, se antaa myös tukensa muutoksille.

Ylioppilaskokeilla voi olla merkittävä vaikutus opiskelijan tulevaisuuteen. Pisteet ovat tärkeä kriteeri, jota tutkitaan sotilasyksiköiden ja korkeakoulujen hakemuksissa. Teetä huutaa todistus myönnetään opiskelijoille, jotka läpäisevät vaaditut kokeet arvosanalla 56% tai korkeammalla kullakin opintoalalla.

Teetä bagruyot Uudistus on viimeisin sarjassa systeemisiä muutoksia, joita Shasha-Biton on johtanut sen jälkeen, kun hänet nimitettiin opetusministeriksi kesäkuussa 2021.

Tammikuussa ministeri julkisti suunnitelman koulujen rehtoreille lisää taloudellista autonomiaa. Suunnitelman mukaan jokainen rehtori saa 250 000 ja 1 miljoonan NIS:n budjetin koulun koon ja sosioekonomisen aseman perusteella, jotta heillä on enemmän vapautta harjoittaa koulutustavoitteitaan.

Israelia pidetään poikkeuksellisen keskitetynä järjestelmänä koulutuksen päätöksentekoprosesseissa, mikä jättää koulujen rehtorit käytännössä voimattomiksi liikkua järjestelmän sisällä. Ensi vuonna alkavan suunnitelman mukaan heillä on enemmän joustavuutta vastata opiskelijoidensa erityistarpeisiin.

Olet omistautunut lukija

Siksi aloitimme Times of Israel -lehden kymmenen vuotta sitten – tarjotaksemme sinun kaltaisillesi vaativille lukijoille pakolliset tiedot Israelista ja juutalaisesta maailmasta.

Joten nyt meillä on pyyntö. Toisin kuin muut uutiskanavat, emme ole pystyttäneet maksumuuria. Mutta koska tekemämme journalismi on kallista, kutsumme lukijoita, joille The Times of Israel on tullut tärkeäksi, tukemaan työtämme liittymällä The Times of Israel -yhteisö.

Vain 6 dollarilla kuukaudessa voit tukea laadukasta journalismiamme samalla kun nautit The Times of Israelista MAINOSVAPAAsekä pääsy eksklusiivista sisältöä saatavilla vain Times of Israel -yhteisön jäsenille.

Kiitos,
David Horovitz, The Times of Israelin perustajatoimittaja

Liity yhteisöömme Liity yhteisöömme Oletko jo jäsen? Kirjaudu sisään, jos haluat lopettaa tämän näkemisen

Leave a Comment