Olin sijaisnuori, ja lukioni ei valmistanut minua korkea-asteen koulutukseen

Toimittajan huomautus: Tämä artikkeli julkaistiin yhteistyössä Youth Voice -ohjelman kanssa, joka tarjoaa kirjoitusmahdollisuuksia lastensuojelu- ja nuorisooikeusjärjestelmistä kokeneille nuorille ympäri maan.

Kuvittele, että sinulla on vakaa kotiympäristö, johdonmukaiset koulurutiinit ja tietäisit, että sinulla on tukea jokaisessa vaiheessa matkalla kohti korkeakoulutusta. Nyt kuva, jossa tämä kaikki muuttui äkillisesti. Sekä sijaishoidon että kodittomuuden kokeneena nuorena koulunkäynti on aina ollut asia, josta olen tykännyt tehdä. Mutta koulun johtaminen järjestelmässä ollessani oli este, jonka voittaminen vei minulta vuosia.

Koulussa olen aina menestynyt erinomaisesti akateemisissa asioissa. Kahdeksannella luokalla voitin ”Vuoden tyttö” -palkinnon kaikesta sinnikkyydestäni ja leimautumisestani, koska olen sijaisnuorten asemassa. Lukioon mennessäni olin tehnyt paljon työtä kaikilla luokillani. Kun toinen vuosi vierähti, olin kirjoilla juniori- ja vanhemmille luokille kirjoittamista varten ja useille kunniakursseille. Olin jopa ohittanut arvosanan eteenpäin.

Koulu on aina ollut minulle normaali paikka. Tiesin työni, joka minun oli tehtävä, ja yritin aina nostaa kotitehtäviäni ja esityksiäni. Yrityksistäni huolimatta koulu, johon kävin, petti minut sijaisnuorena. Kun yritin ilmoittautua Running Start -ohjelmaan, ohjelmaan, jonka avulla lukiolaiset voivat suorittaa joitakin korkeakoulukursseja, minua evättiin iäni perusteella luokkatasoni sijaan. Tämän seurauksena tunsin tyytymättömyyttä kyvyistäni koulutehtävissä ja minulla ei ollut luottamusta nähdä korkeakoulututkinto tulevaisuudessa.

Kun minulle kerrottiin, etten voi tehdä Running Startia, päätin lopettaa kokonaan ja tehdä toisen ohjelman, jonka avulla voisin suorittaa molemmat. Tämä uusi ohjelma oli melko iso askel, eikä siinä ollut oikeaa tukijoukkoa valmistelemaan minua siirtymään aikuisuuteen, mutta myös korkea-asteen koulutukseen.

Mitä kouluni olisi voinut tehdä auttaakseen minua valmistautumaan? Lukion ohjaajien on tarkoitus opastaa nuorta hänen luokkavaihtoehtojensa ja mahdollisten urakohteidensa läpi. He olisivat voineet arvioida luokkatasoani ja hyväksyä kiinnostukseni yliopistoon jo varhain, kun olin vielä lukiossa. Koska he eivät tavanneet minua siellä, missä olin, päätin, että oli parempi tehdä kaikki yksin. Pyysin apua rajallisilta ohjaajilta lukion valmistumisohjelman kautta. Näille tunneille osallistuminen johdatti minut korkeakoulutason kursseille, mutta olin valmistautumaton ja kamppailin tasapainottaakseni korkeakoulutason elämää.

Kietouduin ylläpitämään sosiaalista elämää uusien kampuksella saamieni ystävien kanssa ja aloin löysätä, koska ympäristö oli niin rakenteeton. Näin, millaista tukea ystäväni olivat saaneet ollessaan Juoksulähtö-ohjelmassa, ja nyt taaksepäin katsoessani toivon, että minulla olisi ollut samat mahdollisuudet kuin ikätovereillani. Heillä oli viikoittain check-in, edistymisraportteja ja keskusteluja opiskelijan emotionaalisesta hyvinvoinnista, kun he hoitivat samanaikaisesti sekä lukion että yliopiston kursseja. Näitä tukityyppejä kaipasin. Instituutionaalisen tuen puute sai minut keskittymään vähemmän akateemisiin tavoitteisiini ja keskittymään enemmän epävakaaseen sosiaaliseen elämään.

Lopulta lukion valmistuminen kesti paljon kauemmin, enkä ole vieläkään käynyt yliopistoa loppuun. Vaikka matkani korkea-asteen koulutukseen lykkääntyi, en ole luopunut tutkinnon suorittamisesta.

Jos voin antaa neuvoja, se olisi se, että älä anna esteiden estää sinua saavuttamasta potentiaaliasi, ja luoda tukijärjestelmä, joka toimii sinulle missä tahansa korkeakoulupäätöksessä, jonka noudatat. Joskus se voi tarkoittaa, että se kestää kauemmin – sekin on kunnossa. Tielläni jouduin kohtaamaan perheongelmia, vanhemman kuoleman ja traumat, jotka jouduin kohtaamaan suoraan, ennen kuin pystyin palaamaan ja työskennellä saadakseni päätökseen korkeakoulututkinnon. Sinä aikana opin, että intohimoista voi tulla uraa. Nyt kirjoittaminen on jotain, jota aion saada valmiiksi yhteisöopistossa tänä vuonna.

Jos voisin kertoa yhden asian nuoremmalle itselleni, se olisi vähemmän stressiä asioista, jotka eivät ole kontrollissani, ja keskittyä löytämään vakauden ja sen, mikä täyttää tulevaisuuteni.

Leave a Comment