Hyväntekevän vastakulttuurin virikkeitä – The New Indian Express

Korkeimman oikeuden väliaikainen määräys rikosoikeudenkäynnin keskeyttämisestä Svk:n 124 A §:n nojalla kirjatuissa asioissa ei ole tullut päivää etuajassa. Tämän kansalaisvapauksiin ja perusoikeuksiin suoraan vaikuttavan tiukan määräyksen käyttäminen on ollut huolestuttavaa ja hämmentävää, koska se loukkaa suoraan oikeutta arvostella vallassa olevia hallituksia.

Kritiikki ja erimielisyys ovat demokratian henki. Kun kritiikkiä ja näkemyseroja pidetään jumalanpilkkana ja tarkoitukseltaan kapinallisena, kritiikin korjaava arvo jätetään täysin huomiotta ja jätetään huomiotta. Lisäksi vedoten jyrkimpään IPC-määräykseen kaikkia eri mieltä esittäviä vastaan, viesti on äänekäs ja selkeä: erimielisyys ei ole tervetullutta ja sillä on vaarallisia seurauksia, mukaan lukien vangitseminen ilman takuita. Kun eriävät äänet vaiennetaan ja valta jätetään kyseenalaistamatta, demokratia kuihtuu; se mutatoituu. Kauan odotetulla korkeimman oikeuden väliintulolla on suurempia seurauksia ja lunastava arvo. Se voisi palvella demokratiamme taipumusta eristäytymiseen ja itsensä ihailun patologiaan.

Miksi kapinalain pitäisi olla kätevä työkalu valtiolle? Se on ollut lakikirjassa yli vuosisadan, mutta vielä vuosikymmen sitten sitä sovellettiin vain säästeliäästi. Mutta viime aikoina opiskelijat, jotka puolustavat perustuslaillisia vapauksia, aktivistit, jotka vaativat aktiivista politiikkaa ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, toimittajat, jotka yrittävät kerätä näkemyksiä daliteihin kohdistuvista julmuuksista, humanitaariset työntekijät, jotka kapinoivat välinpitämättömyyttä, toimimattomuutta ja hallintokoneiston hyväksikäyttöä vastaan, kirjailijat ja taiteilijat, jotka pioneerit ilmaisunvapautta ja kritisoivat hallituksen politiikkaa, ihmisoikeusaktivistit, jotka kamppailevat saadakseen oikeutta sorretuille, on kaikki jyrkästi kirjattu numeroon 124A, pidätetty ja annettu vankiloissa takuita vastaan.

Se ei ole vain IPC:n vakavan säännöksen väärinkäyttö, vaan tämän osan mekaaninen ja likinäköinen vetoaminen vie sen vakavuuden, koska se hämärtää olennaisen eron todellisten kapinallisten tekojen ja aidon näkemysten ja hallituksen kritiikin välillä. Kapina on erimielisyyden teko, mutta kaikki erimielisyydet eivät ole kapinoita. Siirtomaahallitsijoilla oli aihetta vedota tähän säännökseen, kun tyytymättömyys Brittiläiseen imperiumiin levisi kulovalkean tavoin. Suvereeni demokraattinen valtio ei kuitenkaan voi oikeuttaa yliherkkyyttä kritiikille ja pakkoa vedota UAPA- tai kapinalakiin kaukaa haettuihin päätelmiin ja mielikuvituksellisiin epäilyihin perustuen.

On olemassa sosiaalinen konteksti, joka on mahdollistanut 124A:n rennosti vetoamisen. Uskonnolliseen identiteettiin ja poliittisiin eroihin perustuvat kuvitteelliset huolenaiheet ja fobiat ovat luoneet etäisyyksiä ja toiseutta huolellisesti laadittujen poliittisten ja viestintästrategioiden kautta. Sosiaalisen median alustoja ja sähköistä mediaa on käytetty vaarallisin seurauksin. Johdonmukaisesti “toiseuden” sanoman avulla kuviteltuja pelkoja ja haitallista väärää tietoa, epäluottamusta ja tyytymättömyyttä uskonnollisten yhteisöjen välillä on tullut tappava läsnäolo sosiaalisessa psyykessä. Muutos on ollut asteittainen ja johdonmukainen. Ymmärtääksemme, missä määrin tämä eetos on muuttanut havaintojamme ja reaktioitamme, meidän pitäisi visualisoida mielemme luonnollinen viattomuus muutama vuosi sitten. Muutoksen laajuus olisi järkyttynyt. Emme esimerkiksi huomanneet, että kerran pyhä sana maallinen on menettänyt ensisijaisuutensa, kiiltonsa, kauneutensa ja väistämättömyytensä.

Juuri tämä muuttunut mielentila pitää naudanlihan syömistä vastenmielisenä, hijabin käyttämistä epäsopivana, kaiuttimien käyttöä ärsyttävänä ja uskonnollisten kulkueiden ottamista provosoivana. Juuri tämä hallitusten kritiikkiä kohtaan suvaitsevaisuuden alennettu kynnys demonisoi opiskelijat eri sävelten soittamisesta. Tällaiset teot luovat uusia skismoja yhteiskunnassa ja häiritsevät hyväksyttyä yhteiskuntarakennetta. Valtion suvaitsemattomuus kuunnella toisinajattelua tai eriäviä näkemyksiä mitätöi demokratian tunnusomaisen vuoropuhelun. Yhteiskunta alkaa tukehtua kyvyttömyydestään ilmaista vaihtoehtoisia näkemyksiä ja ahdistuu nähdessään todellisia ja kuviteltuja etäisyyksiä, jotka rajoittavat sosiaalisia naapurustoja.

Ihminen on sosiaalinen eläin. Keinotekoiset tilat, jotka estävät tutun ja hyväntahtoisen sosiaalisen keskustelun, eivät voi kestää kauan, koska luonnollinen yhdessäolemisen vaisto valtaa jakautumisen voimat. Tästä tulee entistä vakuuttavampaa, kun yhteiskunta kohtaa yhteisiä onnettomuuksia. Pandemia aiheutti 30 kuukautta köyhyyttä ja taloudellista kurjuutta, jota kaikki osa-alueet (paitsi varakkaat ja palkansaajia) kärsivät, siitä johtuvan elämänlaadun heikkenemisen, elinkustannusten nousun ja reaalitulojen laskun, laajan työpaikkojen menetyksen, maatalouden ahdinkoa. , hintojen nousu ja muu kollektiivinen kärsimys on luonnollisesti tuonut ihmiset yhteen ja irtautuneet valmistetuista osastoista.

Maassa näyttää olevan syntymässä uusi mukautuva eetos. Muutamia tapauksia temppeleistä, joissa on järjestetty iftaria, moskeijoista erityisjärjestelyjä temppelijuhlia varten, ja tällaisia ​​erehtymättömiä keskinäisen ymmärryksen tekoja on raportoitu. Ne voivat olla luonteeltaan episodisia, mutta taustalla oleva halu katkaista ahdasmielisyyden ja syrjäytymisen ketjut on erehtymätön. Se voi olla sosiaalisen itsensä korjaamisen prosessin alku, joka ennustaa intialaiselle mielelle endeemisen maallisen veljeyden kevään saapumista. Korkeimman oikeuden määräys kapinalain jäädyttämisestä, vaikkakin väliaikaisesti, on tervetullut ja oikea-aikainen kastelu tälle sosiaalisen ystävyyden vastakulttuurin uudelle taimelle.

K Jayakumar
Keralan entinen pääsihteeri k.jayakumar123@gmail.com

Leave a Comment