Hollantilainen taidenäyttely toistaa muinaista kiinalaista kulttuuria

Delftin pormestari Marja van Bijsterveldt (2. L) ja Kiinan Alankomaiden suurlähettiläs Tan Jian (1. L) katselevat näyttelyä keramiikkateosnäyttelyssä Echoes of Majiayao Delftissä, Alankomaissa, 14. toukokuuta 2022. Kuva: Xinhua

Delftin pormestari Marja van Bijsterveldt (2. L) ja Kiinan Alankomaiden suurlähettiläs Tan Jian (1. L) katselevat näyttelyä keramiikkateosnäyttelyssä Echoes of Majiayao Delftissä, Alankomaissa, 14. toukokuuta 2022. Kuva: Xinhua


Mies katselee näyttelyä keramiikkataidenäyttelyssä Echoes of Majiayao Delftissä, Alankomaissa, 14. toukokuuta 2022. Kuva: Xinhua

Mies katselee näyttelyä keramiikkataidenäyttelyssä Echoes of Majiayao Delftissä, Alankomaissa, 14. toukokuuta 2022. Kuva: Xinhua

Sinisestä keramiikasta tunnettu hollantilainen Delft käynnisti lauantaina kansainvälisen keramiikkateosnäyttelyn, joka osoittaa kunnioitusta tuhansia vuosia vanhalle muinaiselle kiinalaiselle kulttuurille.

Näyttely nimeltä Echoes of Majiayao kokosi yhteen noin 60 keramiikkateosta, jotka on luotu 14 taiteilijan ryhmä yhdeksästä maasta palattuaan hollantilaisen taiteilija Simone Haakin johtamasta majiayao-kulttuurista Luoteis-Kiinassa.

Majiayao-kulttuuri on Keltaisen joen ja sen sivujokien yläjuoksulla. Yli 5000 vuoden historiansa ansiosta se on merkittävä osa kiinalaisen sivilisaation alkuperää.

Ruotsalainen arkeologi Johan Gunnar Andersson tutki näitä kulttuurisia raunioita ensimmäisen kerran vuonna 1924. 1940-luvulla tunnettu kiinalainen arkeologi Xia Nai nimesi rauniot Majiayao-kulttuuriksi, jonka silmiinpistävin piirre oli lumoava maalattu keramiikka. Delftin pormestari Marja van Bijsterveldt sanoi avajaisseremoniassa, että näyttely “vahvistaa Delftissä vallitsevan siteen Kiinan kanssa, erityisesti mitä tulee keramiikkaan”.

1600-luvulla, kun posliinia saapui Kiinasta, Delftin työntekijät alkoivat kokeilla sinivalkoisia kuvioita. Nykyään Delft Bluesta on tullut maailmankuulu keramiikka, jolla on erottuvia sinivalkoisia piirteitä.

Kiinan suurlähettiläs totesi omalta osaltaan, että näyttely avattiin Kiinan ja Alankomaiden diplomaattisten suhteiden solmimisen 50-vuotispäivän kunniaksi.

Näyttely tarjoaa meille mahdollisuuden arvostaa taiteilijoiden Majiayaon työmaalla luotuja töitä, Tan sanoi.

“Majiayao-kulttuurin inspiroimat teoksenne antavat meille upean tilaisuuden ymmärtää ja arvostaa esi-isiämme ja näyttävät hienon esimerkin ajassa matkustamisesta ja kulttuurienvälisestä vuoropuhelusta eri sivilisaatioiden välillä”, suurlähettiläs sanoi.

Näyttelyn kuraattori Haak kertoi Xinhualle haluavansa välittää positiivista ajatusta siitä, että taide voi yhdistää ihmisiä, joilla on erilainen kulttuuritausta.

“Meillä on erilaiset kulttuurit, mutta sisällämme olemme kaikki samanlaisia”, hän sanoi.

Hän muisteli vierailunsa Majiayaoon, jossa oli Kiinan ensimmäinen maalattu keramiikka, ja sanoi olevansa tunteellinen, kun hän tajusi, että myös ihmiset koskettivat savea, johon hän kosketti, yli 5 000 vuotta sitten.

Hollantilainen taidemaalari ja kuvanveistäjä Saskia Pfaeltzer, jonka teoksia oli esillä, kertoi Xinhualle, että kiinalaisen kulttuurin ja taiteen ystävänä hän oli käynyt Kiinassa monta kertaa viimeisen yli 10 vuoden aikana.

Majiayaon lisäksi Pfaeltzer oli vieraillut myös Jingdezhenissä, maailmankuulussa “posliinipääkaupungissa” Itä-Kiinan Jiangxin maakunnassa, missä hän oli saanut monia kiinalaisia ​​ystäviä ja parantanut omaa ammattitaitoaan.

Leave a Comment