Haluatko tehdä taidetta? Sinun on parempi olla rikas: kuinka australialainen kulttuuri sulki työväenluokan | Taiteen rahoitus

GSoutuessaan Keski-Queenslandissa 1980-luvulla Ruth Clare ei edes tiennyt, että taiteen ura oli mahdollista. Rockhampton oli “naudanlihakaupunki”, hän sanoo, täynnä cowboeja ja kaivostyöläisiä, jossa ei ollut muuta tekemistä kuin juoda. Hänen kotiäitinsä masentui, kun hänen isänsä, Vietnamin sodan veteraani, lähti. Jopa työskentelyn jälkeen suuressa tv-saippuassa ja julkaistessaan nimeään muistelman, Clare sanoo kamppailevansa edelleen sen tunteen kanssa, ettei hän kuulu alalle.

“Kukaan ei halua kuulla tätä tarinaa”, hän kertoo minulle. “Se ei ole kiva tarina.”

”Olin älykäs lapsi, jolla oli paljon lahjakkuutta, mutta kukaan perheestäni ei ollut käynyt yliopistossa ennen minua. Minua ajettiin menestymään, jotta pääsisin pois Rockhamptonista, mutta menin surkeaan kouluun, jossa oli yli 2 000 oppilasta eikä minulla ollut kulttuuri- tai taiteellisia mahdollisuuksia. Siellä ei ollut ketään ohjaamassa minua. Tunnen silti olevani työväenluokkainen asuinpaikastani riippumatta. Olen edelleenkin navigoimassa taidemaailmassa kuin täydellinen ulkopuolinen.”

Ruth Clare
“Seuraan edelleen taidemaailmaa kuin täydellinen ulkopuolinen”: australialainen näyttelijä Ruth Clare

Australia ei halua puhua luokasta. Mutta kun julkaisin sosiaaliseen mediaan huomiotekstin, jossa etsisin luovia henkilöitä kaltaisistani työväenluokan taustoista, heitä ilmestyi joukoittain: kirjailijoita, näyttelijöitä, teatterintekijöitä ja muusikoita, jotka halusivat keskustella monista esteistä, jotka peittävät heidän tiensä menestykseen.

Työväenluokan luovien ihmisten ja vauraiden, verkottuneiden ja enimmäkseen yksityiskouluissa koulutettujen Australian taiteen ja kulttuurin portinvartijoiden välillä on kulttuurisia, taloudellisia ja emotionaalisia kuiluja. Eri sukupuolta, seksuaalisuutta, kykyjä ja rotua edustavat ihmiset sekä suurten kaupunkien ulkopuolella asuvat ihmiset kohtaavat ylimääräisiä esteitä – mikä johtaa kokonaiseen luovaan kulttuuriin, joka ulkopuolisen silmissä näyttää suurelta osin monoliittiselta: paljon valkoisia, varakkaita ihmisiä, jotka näyttävät jo tuntevan toisensa.

Claren tapauksessa vuosien kumulatiivinen vaikutus on saanut hänet tuntemaan, ettei hänellä ole paikkaa pöydässä. Ja haasteet kasaantuvat. Vuokrakriisin ja elinkustannuskriisin keskellä useimmat työväenluokan taiteilijat eivät voi luottaa siihen, että äidin ja isän pankki tai kumppani tukee uraansa. Monilla toiveikkailla luovilla toimijoilla ei ole taloudellisia resursseja päästäkseen verkottumis- ja koulutusmahdollisuuksiin, ja heillä ei ole keinoja pysyä siinä tarpeeksi kauan taukoa varten. Kun he tekevät niin, sosiaalista tai taloudellista pääomaa ei tarvitse jatkaa – ja pandemian tuhoisa vaikutus taideteollisuuteen Australiassa on vain vaikeuttanut tilannetta.

“Tämä ei ole kestävää”

Viime kuussa Evelyn Araluen kertoi Guardian Australialle, että hän oli “yhden palkan päässä köyhyydestä” kirjoittaessaan runokokoelmaansa Dropbear, joka voitti 60 000 dollarin Stella-palkinnon. Puheessaan hän sanoi: “Taiteen ylläpitäminen, tuskin, vain palkattomalla työllä. Taiteilijoiden ja taidetyöntekijöiden kamppailulla ja uhrauksella, jotka hyväksyvät rankaisevat ja lopulta kestämättömät työolosuhteet rakkauden ja intohimon vuoksi… Tämä ei ole kestävää, eikä ole koskaan ollutkaan. Tämä rakenne tuottaa massojen eriarvoisuutta edustuksissa ja rajoittaa edelleen työväenluokan ja syrjäytyneiden kontekstien luovien ihmisten pääsyä.”

Stella-palkinnon voittaja Evelyn Araluen (vas.) ja Melissa Lucashenko.
Stella-palkinnon voittaja Evelyn Araluen (vas.) ja Melissa Lucashenko. Valokuvaaja: Marie-Luise Skibbe

Ja se näyttää olevan suunnittelua. Kokoomushallituksen jatkuvasta taiteen rahoituksen leikkauksesta julkisten koulujen ja korkeakoulujen leikkauksiin, työväenluokka ja muut syrjäytyneet ihmiset on pidetty poissa kansakunnan kulttuurikeskustelusta. Kuten Alison Croggon totesi äskettäisessä esseessään The Campaign to Destroy the Arts, julkinen rahoitus asettaa edelleen etusijalle ne “korkeat” ja valtavirran taiteet, joita harvalla on varaa kokea, saati sitten luoda, “vetämällä rajan “laillisen” taiteen välille kunnioitettaville. luokat vastaan ​​kuriton, kokeellinen, erilainen ja uusi”.

“Epätasa-arvo on leivottu rakenteeseen”, sanoo Ben Eltham, taiteen akateemikko Monashin yliopistosta ja Australia Instituten Creativity in Crisis -raportin toinen kirjoittaja. ”Suurin osa käytettävissä olevasta rahoituksesta menee taideorganisaatioille, erityisesti 28 suurelle esittävän taiteen yritykselle, mutta tavallisille, riippumattomille taiteilijoille jää hyvin vähän rahoitusta. Nousevan taiteilijan on erittäin vaikea saada taukoja, ja vaikka he tekisivät, he eivät saa paljon tukea jatkaa työntekoa. Ne ovat voittaja-take all -markkinat, tuottoisat harvoille onnekkaille, mutta suurin osa toimeentulosta on köyhyysrajan alapuolella.

Palkat ovat alhaiset ja työ on epävarmaa. ”Jos kuulut työväenluokkaan, kuinka todennäköisesti sinulla on varaa työskennellä epävarmoissa olosuhteissa? Kestävää urapolkua ei ole, joten he jättävät kulttuurialan töihin aloille, jotka maksavat heille toimeentulon.”

Ei mestariteosta köyhyydessä

Vuonna 2017 viimeisimmässä aiheesta tehdyssä suuressa tutkimuksessa Australian neuvosto havaitsi, että taiteilijat tienasivat luovalla työllään keskimäärin 18 800 dollaria vuodessa. Kirjoittajilla se on paljon alhaisempi, sillä lähes 50 % tienaa alle 2 000 dollaria vuodessa Australian Society of Authors -järjestön vuonna 2020 tekemän tutkimuksen mukaan. Se oli ennen kuin se, mitä Eltham kutsuu “kerran vuosisadassa meteoriitiksi” murskasi alalla vuonna 2020 maailmanlaajuisen pandemian muodossa. Lähes 40 prosenttia työpaikoista irtisanoutui kolmen ensimmäisen kuukauden aikana. Helmikuusta 2020 marraskuuhun 2021 esittävien taiteiden ja live-tapahtumien työntekijät ilmoittivat menettäneensä tuloja yhteensä 417,2 miljoonalla dollarilla ja yli 374 000 peruttua keikkaa. Tämä on keskimäärin 25 000 dollarin vuositulon menetys kullekin taiteilijalle, ja se nousee 38 700 dollariin vuonna 2021.

Kustannukset ylittävät taloudelliset. Support Act -neuvontapuhelin ilmoitti puheluiden lisääntyneen 300 %, ja asiakkaille annettiin yli 2 700 tuntia neuvontaa eri taiteen alalla. I Lost My Gig:n viime vuonna keräämien tietojen mukaan yli puolet (57 %) esittävien taiteiden ja live-tapahtumien työntekijöistä on etsinyt työtä alan ulkopuolelta.

Ala ei ole vieläkään toipunut, mutta liittovaltion hallitus lopettaa taiteen elvytyspakettejaan, mikä johtaa 19 prosentin vähennykseen liittovaltion taiderahoituksessa sen viimeisimmässä budjetissa, mikä on 190 miljoonan dollarin tappio. Tämä sisältää alueellisen taiteen rahoituksen 10,5 miljoonan dollarin leikkauksen sekä elokuvien ja television rahoituksen 45 miljoonan dollarin leikkaukset. Se syntyy, kun vaaditaan universaalia perustuloa ja vaihtoehtoisia rahoitusmalleja, ja pilottiohjelmat Irlannissa ja Yhdysvalloissa ovat osoittaneet, mikä on mahdollista.

Maan päällä leipä tuntuu voimakkaasti. Kirjailija Travis Hunter sanoo, että vaikka sukupuolten välinen monimuotoisuus esitti esteitä, kun he aloittivat alalla, työväenluokka on tehnyt siitä jatkuvan kamppailun.

“Meidän on tunnustettava, että jopa taiteen pariin murtautuminen nykyään edellyttää työskentelyä palkatta niin kauan kuin huomaamme tullakseen – ja että tämä ei ole liiketoimintamalli, joka voisi koskaan toimia työnteon vuoksi. luokka ja muut syrjäytyneet ihmiset”, he sanovat. “Luokkien ja muiden syrjäytymisen muotojen välillä on valtava päällekkäisyyttä, erityisesti trans- ja sukupuolten välisessä monimuotoisessa yhteisössä, joka kokee korkeaa köyhyyttä ja työttömyyttä syrjinnän vuoksi.

”Taiteeseen osallistuminen voi olla suunnattomasti parantavaa ja voimaannuttavaa minun kaltaisilleni sukupuolittain erilaisille ihmisille, mutta kaikessa aidossa monimuotoisuuspyrkimyksessä on todella puututtava myös syrjäytymiseen liittyviin aineellisiin esteisiin, jotka liittyvät luokkaan ja taloudelliseen epäedulliseen asemaan. Tämä tarkoittaa, että sisällöntuottajille on maksettava heidän ajastaan ​​ja työstään.

“Et voi luoda mestariteosta eläessään köyhyydessä.”

Taistelu koulutuksen puolesta

Kirjailija, näytelmäkirjailija ja Guardian Australian kolumnisti Van Badham sanoo, että suuri osa ongelmasta on epäonnistuminen tunnustaa julkisen ja yksityisen koulun luokkajakoa kulttuuriteollisuudessa. “Kulttuuriteollisuudessa on toki valtion koululaisia”, hän sanoo. “Mutta ei – kokemukseni mukaan – luvuilla, jotka edustavat yleistä väestöä.”

Tiedot tästä asiasta ovat vaikeita. Vaikka taideyritykset arvioivat säännöllisesti itseään monimuotoisuuden vuoksi, luokkatausta ei ole kriteeri. Tiedämme, että yli 65 % australialaislapsista vuonna 2021 kävi valtion kouluissa, mutta julkisten koulujen rahoitusta leikattiin viimeisimmässä vaalibudjetissa puolella miljardilla dollarilla. Jos koalitio valitaan uudelleen, yksityiskoulujen rahoitus kasvaa yli 2 miljardilla dollarilla.

Creativity in Crisis -raportin mukaan musiikki- ja taidekasvatus on peruttu jatkuvan julkisten koulujen rahoituksen leikkausten seurauksena. “Ei uutta musiikkihuonetta, ei loppuvuoden näytelmää, ei vierailevia artisteja… tällä on valtava vaikutus työväenluokan lapsiin”, Badham sanoo.

Sydneyn eteläisillä esikaupunkialueilla kasvanut Badham on ylpeä työväenluokka. Opiskeltuaan luovia taiteita Wollongongin yliopistossa hän teki taiteen uraa Lontoossa 10 vuotta.

Badham uskoo, että Australiassa on “tahallinen luokkasokeus”. Hänen mukaansa etuna ulkomailla oli “kukaan ei voinut kuulla ylenpalttista aksenttiani”.

Jopa luokkatietoisten brittien keskuudessa Badham ”tutkittiin ja kehittyi taiteilijaksi, hän sai töitä ja solmi kontakteja. Australiassa vastaanotto oli useammin: “Miksi tarjoilija puhuu dramaturgiasta?” Työväenluokan lapset pelottuvat taidefoorumeilta. Kukaan ei todellakaan halua tulla kohdelluksi tyhmänä talonpoikana.”

Yliopistosektori on toinen pala palapeliä. Kokoomuksen päätös korottaa humanististen ja taiteiden tutkintojen maksuja – joissakin tapauksissa jopa yli kaksinkertaistaa – tekee työväenluokan taiteilijoiden korkeakoulutuksesta ovela sijoituksen. Yliopistot jäivät pandemian aikana työnantajatuen ulkopuolelle ja liittovaltion rahoitus on laskenut yli miljardilla dollarilla seuraavan neljän vuoden aikana, joten korkeakoulutussektori on painunut polvilleen.

Van Badhamin näytelmä Banging Denmark esitettiin Sydneyn teatteriryhmässä vuonna 2019.
Van Badhamin näytelmän Banging Denmark esitti Sydney Theatre Company vuonna 2019. Badham uskoo, että Australiassa on “tahallinen luokkasokeus”. Valokuva: Prudence Upton

Taloudellinen paine on johtanut useiden taidekoulujen ja tutkintojen sulkemiseen eri puolilla maata viimeisen kahden vuoden aikana. Näihin kuuluvat Monashin yliopiston maailman johtava teatteri- ja esityskeskus, Newcastlen yliopiston ja Latroben yliopiston draamaosastot sekä kuvataidekurssit Griffithin yliopistossa, Australian National Universityssä, University of NSW:ssä, Sydneyn yliopistossa ja Charles Sturtin yliopistossa. Tästä johtuva kohtuuhintaisen taidekoulutuksen puute on tehnyt uran alalla monien ulottumattomissa.

Vuosien 2017–2018 tietojen perusteella liittohallitus itse arvioi, että kulttuuri- ja luova toiminta vaikutti Australian talouteen vuosittain 115,2 miljardilla dollarilla ja työllistää noin 645 000 australialaista. Taide auttaa määrittelemään meidät kansakunnaksi ja muokkaamaan kulttuuriamme, mutta vaikka 32 prosenttia australialaisista kuuluu “pienituloisiin” ja “köyhiin” OECD:n tuoreiden tietojen mukaan, keskustelusta puuttuu työväenluokan näkökulma.

Ja koska vaalipäivät ovat takana eikä taidepolitiikkaa ole näköpiirissä kummaltakaan suurelta puolueelta, Australia on vaarassa menettää työväenluokan taiteilijoiden sukupolven – ja heidän näkemyksensä, äänensä ja tarinansa – hämärään. Kuten Araluen sanoi Stella-palkintopuheessaan: “Epäilen, että saamme koskaan tietää, kuinka paljon taide menetti näiden viime vuosien aikana.”

“Työväenluokan ihmisillä on kerrottavanaan tarinoita, jotka tuovat kaivattua tasapainoa yhteiskuntaan”, Clare sanoo. “Meidän on tunnistettava esteet, jotka estävät näiden tarinoiden kertomisen.”

Leave a Comment