Äänten laskeminen metalliaitojen sisällä heijastaa halventavaa poliittista kulttuuria

Että kunnallisvaalien äänestäminen on ohi, kaikki katseet ovat nyt laskennassa. Aidoista CCTV-kameroihin viranomaiset ovat yrittäneet tehdä laskentakeskuksista mahdollisimman turvallisia, ilmeisesti Bharatpurin vuonna 2017 tapahtuneen laskutusfiaskon johdosta.

Vaalilautakunta oli ääntenlaskentakeskusten turvallisuutta koskevissa ohjeissaan määrännyt paikalliset yksiköt asentamaan valvontakameroita reilun ääntenlaskennan varmistamiseksi.

Joissakin laskentakeskuksissa, mukaan lukien Katmandussa, on pystytetty metalliaidat pitämään puolueiden edustajat poissa päälaskenta-alueelta.

Ääntenlaskun suorittavat vaalilautakunnan lähettämät virkamiehet vaaleissa kilpailevien puolueiden valtuutettujen edustajien läsnä ollessa.

Jokaisesta puolueesta on enemmän kuin yksi edustaja. Aita estää muiden puolueiden edustajien kuin äänestykseen valtuutettujen pääsyn äänestyslippuihin.

“Meillä on tietoa, että lähes kaikissa ääntenlaskentakeskuksissa on lanka-aidat turvallisuuden takaamiseksi ääntenlaskennan aikana, vaikka komissiolta ei ole sellaista ohjetta”, lautakunnan yhteinen sihteeri Tulasi Shrestha kertoi Postille. “Palaavat upseerit ja turvallisuusviranomaiset olisivat voineet päättää pystyttää aidat.”

Ei vain maaseudulla ja syrjäisillä alueilla, metalli-aidat on pystytetty jopa pääkaupungin Rastriya Sabha Grihaan, jossa tehdään Katmandu Metropolitan Cityn ääntenlaskenta.

Katmandun paluupäällikkö Raju Khatiwada sanoi, että he ovat järjestäneet aidat niin, että laskenta voidaan suorittaa ilman häiriöitä.

“On aina parempi ryhtyä varotoimiin käsitellessään arkaluonteisia asioita”, hän sanoi Postille.

Nepalissa vaalit ovat kuin festivaaleja ja ihmiset osallistuvat innokkaasti äänestämiseen. Aiemmat kokemukset osoittavat kuitenkin, että jotkut puolueet, kun he kokevat häviävänsä, muuttuvat väkivaltaisiksi ja turvautuvat ryöstämään äänestysurnia ja repimään äänestyslippuja.

Asiantuntijoiden mukaan aitojen pystyttäminen alkoi joidenkin äänestyslippujen repimisen jälkeen paikallisvaalien ensimmäisessä vaiheessa toukokuussa 2017. CPN:n (Maolaisen keskustan) kaaderit Bharatpur Metropolitan Citystä Chitwanista repivät osaksi ainakin 90 äänestyslippua 1. kesäkuuta 2017, kun puolueen pormestariehdokas Renu Dahal oli perässä kilpailijansa Devi Gyawali CPN-UML:sta.

Dahal voitti uudelleenäänestyksen.

Paikallisvaalien ensimmäinen vaihe pidettiin 14. toukokuuta 2017 Bagmatin, Gandakin ja Karnalin maakunnissa, joihin Chitwan kuuluu. Provinssi 1, Lumbinin ja Sudurpaschimin maakunnat äänestivät toisessa vaiheessa 28. kesäkuuta ja Madhesin maakunta kolmannessa vaiheessa 18. syyskuuta.

Entinen vaalivaltuutettu Narendra Dahal sanoi, että aidat pystytettiin joihinkin paikallisiin yksiköihin kunnallisvaalien toisen ja kolmannen vaiheen jälkeisten ääntenlaskujen aikana.

“Aidat on tarkoitettu suojaamaan poliittisten puolueiden edustajien mahdollisilta häiriöiltä laskennassa”, Dahal sanoi Postille. “Tämä on valitettava tilanne. Se osoittaa poliittisen kulttuurin murenevan puolueiden keskuudessa.”

Tarkkailijat sanovat, että puolueiden ja niiden kaaderien välinen kurittomuus on johtanut tekoihin, kuten laskentakeskusten aitaukseen. He sanovat, että puolueen kaaderit eivät uskalla repiä ja pureskella äänestyslippuja tai häiritä laskentaa ennen kuin he saavat ohjeita ja tukea johtajiltaan.

Tarkkailijoiden mukaan poliittisen luokan ajattelutapa, jonka mukaan vaalit on voitettava koukulla tai huijauksella, johtaa vaalilippujen tuhoamisen kaltaisiin tekoihin.

Kapil Shrestha, kansallisen vaalitarkkailukomitean puheenjohtaja, joka on myös valtiotieteen professori Tribhuvanin yliopistossa, sanoi, että aitojen asettaminen ääntenlaskentakeskuksiin ei ole sivistynyt käytäntö.

“Tämä on häpeä poliittiselle järjestelmällemme ja koko yhteiskunnallemme”, hän sanoi Postille. “Miekkailu tehdään yleensä eläimiltä suojelemiseksi. Mutta asetamme ne suojelemaan nippupapereitamme ihmisiltä.”

Hän sanoo, että kansaa kunnioittavat puolueet ja johtajat eivät koskaan tuhoa äänestyslippuja, mikä on valtava epäkunnioitus suvereenia kansaa kohtaan.

Shrestha sanoi, että nykytilanteen syynä on se, että viranomaiset eivät ole ryhtyneet ankarasti ääntenlaskentaa häiritseviä vastaan.

“Kukaan ei uskaltaisi tuhota äänestyslippuja, jos niihin aiemmin syyllistyneet rangaistaan”, hän sanoi. “Valtion virastomme valitettavasti pelkäävät puolueita.”

Leave a Comment