Venezuela suunnittelee valtionyhtiöiden osakemyyntiä | Talousuutiset

Kirjailija: REGINA GARCIA CANO, Associated Press

CARACAS, Venezuela (AP) – Sosialistisesta mallistaan ​​tauolla Venezuelan hallitus aikoo avata yksityisille investoinneille useita valtion omistamia yrityksiä elintärkeillä aloilla, koska se pyrkii vastaamaan vakavasti aliinvestoitujen yritysten pääomatarpeeseen. Yksityiskohtien skannaus liikkeellä herättää epäilyksiä.

Hallitus aikoo myydä 5–10 prosenttia eri yritysten osakkeista, joista osan edesmennyt presidentti Hugo Chávez kansallisti pyrkiessään muuttamaan Etelä-Amerikan maasta sosialistisen valtion. Mutta yleisöannin perustiedot, mukaan lukien osakkeiden lukumäärä, osakekurssi ja pörssi, jossa yritys listataan, jäävät epäselväksi ennen suunniteltua maanantain myyntiä.

Chávezin seuraaja, presidentti Nicolás Maduro, sanoi tällä viikolla, että myynnit suunnataan “pohjimmiltaan” paikallisille sijoittajille, mutta myös ulkomaista rahaa voi virrata yrityksiin, mukaan lukien puhelin- ja internetpalveluntarjoaja CANTV, jonka hallitus kansallisti vuonna 2007 ostettuaan Verizonin osuuden.

“Tarvitsemme pääomaa kaikkien julkisten yritysten kehittämiseen”, Maduro sanoi keskiviikkona televisioidussa tapahtumassa. “Tarvitsemme teknologiaa. Tarvitsemme uusia markkinoita ja aiomme mennä eteenpäin.

Poliittisia sarjakuvia maailman johtajista

Poliittiset sarjakuvat

Korko voi kuitenkin rajoittua sijoittajiin, joilla on siteitä valtioon tai niille, jotka haluavat ottaa riskejä.

Maa on edelleen Yhdysvaltojen ja muiden maiden asettamien taloudellisten pakotteiden alla, jotka estävät sijoittajia ohjaamasta rahaa Venezuelan valtionyhtiöihin. Ja Maduron ilmoittamat prosenttiosuudet eivät antaisi yksityisille sijoittajille päätösvaltaa tehdä kipeästi kaivattuja muutoksia yrityksissä.

Maduron mainitsemien yritysten joukossa ovat CANTV ja sen tytäryhtiö Movilnet, petrokemian tuottaja Petroquimica de Venezuela ja kaivosalalle keskittynyt monialayritys. Jotkut CANTV:n osakkeista käydään jo kauppaa Caracasin pörssissä, maan vanhimmassa pörssissä.

Vuosisadan vaihteessa Chávez toteutti joukon yritysostoja sähkö-, televiestintä-, maakaasu- ja öljysektoreilla. Mutta hallitus teki minimiinvestointeja joihinkin näistä yrityksistä, mikä on jättänyt ne tarjoamaan huonolaatuisia palveluita.

Päivien mittaiset sähkökatkot ovat yleisiä koko maassa. Miljoonilla kotitalouksilla joko ei ole vettä tai palvelu on katkonaista. Internet- ja puhelinpalvelut ovat puutteellisia.

Hallituksen kannattajat ja vastustajat valittavat huonoista peruspalveluista eri puolilla maata, vaikka vaalit eivät lähestyisikään. Mutta taloustieteilijät huomauttavat, että Venezuelan hallituksen on parannettava joitain näistä palveluista, vaikka se on hieman ennen vuoden 2024 presidentinvaaleja.

“Epäilemättä näemme paradigman muutoksen, joka on suurelta osin olosuhteiden pakottama, mutta myös suurelta osin poliittisen selviytymisen ruokkima”, Torino Capitalin vanhempi ekonomisti Luis Prato. ”Kesäkuusta 2014 lähtien tämän öljyn hinnan merkittävän laskun myötä Maduron hallinto alkoi nähdä öljytulojen laskua. Sitten kävimme läpi ajanjakson 2014–2019 hintavalvontajaksolla, jossa oli enemmän väliintuloa. Mutta siinä määrin kuin valtio alkoi menettää kykyään luoda vaurautta ja kasvua, se alkoi tehdä tilaa yksityisen sektorin osallistumiselle.”

Venezuela on edelleen pitkittyneessä sosiaalisessa, taloudellisessa ja humanitaarisessa kriisissä, joka johtuu öljyn hinnan romahtamisesta, taloudellisista pakotteista ja kaksi vuosikymmentä kestäneestä sosialististen hallitusten huonosta hallinnosta. Hallitus on kuitenkin ryhtynyt toimiin lievittääkseen joitakin taloudellisia paineita, muun muassa luopumalla pitkistä ja monimutkaisista ponnisteluistaan ​​rajoittaa Yhdysvaltain dollareissa tapahtuvia liiketoimia paikallisen bolivarin hyväksi, jonka arvon inflaatio on tuhonnut.

Maduro sanoi tämän viikon ilmoituksessaan, että valtionyhtiöt listataan maan “eri pörsseihin” tarkentamatta.

Mutta perjantaihin mennessä Caracasin pörssin puheenjohtaja Gustavo Pulido ei ollut saanut mitään tietoa suunnitelluista osakemyynnistä. Hän sanoi, että prosessi muiden yritysten rekisteröimiseksi ja lopulta luetteloimiseksi on pitkä ja vaatii taloudellisten asiakirjojen julkistamista.

“Sijoittelun onnistuminen vie niin kauan kuin haluat. En voinut kertoa sinulle tiettyä aikaa”, Pulido sanoi ja lisäsi, että tarjousta Caracasin pörssissä ei voitu järjestää maanantaihin mennessä.

Hallitus perusti oman pörssin vuonna 2010. Hallituksen tiedottaja ei vastannut Associated Pressin kommenttipyyntöön koskien sen käyttämiä vaihtoja.

Prato sanoi, että hallitus todennäköisesti käyttää toistaiseksi omaa keskustaan ​​tai erillistä digitaalista järjestelmää, mutta sillä olisi rajallisia tuloksia.

Caracasissa toimivan Econometrica-yrityksen johtaja Henkel Garcia sanoi, että yritykset tarvitsevat merkittäviä investointeja parantaakseen palveluidensa laatua, jotka olivat paljon parempia ennen niiden kansallistamista. Hän kuitenkin varoitti, että maalla ei ole mekanismia valvoa yritysten kirjanpito- ja talousraportointimenettelyjä, mikä tekee mahdottomaksi taata, että yksityiset investoinnit valtion yhtiöihin käytettäisiin asianmukaisesti.

Hän sanoi, että tämä puuttuva komponentti luo skenaarion, joka muistuttaa Neuvostoliiton jälkeisiä uudistuksia, joissa suuri määrä valtion omistamia yrityksiä yksityistettiin.

“Jos tämä todella on näiden yritysten kokonaismyynnin tai täydellisen luovutuksen alku, mikä on minusta todennäköinen skenaario, ja pitäisi kysyä, kenelle ne luovutetaan, koska meillä on Venäjän kaltaisia ​​jaksoja, jossa nämä aikoinaan valtiolle kuuluneet yritykset päätyivät hallitusta lähellä olevien ihmisten käsiin”, Henkel sanoi. “Se on siis monimutkainen ilmiö, jonka voisi sanoa avaavan oven jollekin positiiviselle, mutta meillä on institutionaalista heikkoutta ja uskottavien erotuomarien puutetta, no, se ei ehkä pääty parhaalla tavalla.”

Tekijänoikeus 2022 The Associated Press. Kaikki oikeudet pidätetään. Tätä materiaalia ei saa julkaista, lähettää, kirjoittaa uudelleen tai jakaa uudelleen.

.

Leave a Comment