Tutkallani: Marwa al-Sabounin kulttuurikohokohdat | Kulttuuri

Marwa al-Sabouni on syyrialainen arkkitehti ja kirjailija. Hän syntyi Homsissa vuonna 1981, asui kaupungissa, kun sisällissota syttyi vuonna 2011, ja asui siellä nuoren perheensä kanssa koko pahimpien pommitusten ajan. Hänen muistokseen Taistelu kodistaVuonna 2016 julkaistussa al-Sabouni kirjoitti arkkitehtuurin elintärkeästä roolista yhteiskunnan toiminnassa ja siitä, kuinka Syyrian tulevaisuutta voisi muokata sen rakennettu ympäristö. Vuonna 2021 hän julkaisi toisen kirjan, Toivon rakentaminen: Kohti kuulumisen arkkitehtuuria. Al-Sabouni on vieraileva ohjaaja tämän vuoden Brighton-festivaaleilla, jotka jatkuvat 29. toukokuuta asti.

1.Elokuva

Belfast (ohjaaja Kenneth Branagh, 2021)

Caitriona Balfe, Jude Hill, Lewis McAskie ja Jamie Dornan Belfastissa.
Vasemmalta: Caitriona Balfe, Jude Hill, Lewis McAskie ja Jamie Dornan Belfastissa. Valokuva: Rob Youngson/Focus Features

Katsoin tämän äskettäin kotona – Homsissa ei ole elokuvateattereita. Se on elokuva sodasta, rakkaudesta ja ystävyydestä, vaikeista päätöksistä kriisin aikana. Pidin tarinasta ja siitä, kuinka todellisia näyttelijöitä sen teki, mutta myös tavasta, jolla se käsitteli kotiteemaa, johon itse kovasti liittyin – kuinka perhe repii jäämisen ja lähtemisen välillä. Koko dilemma siitä, mitä tehdä ja kuinka eri ihmiset käsittelevät samanlaisia ​​kysymyksiä ja päätyvät eri kysymyksiin, tutkittiin niin hyvin. Se on hieno elokuva.

Kazuo Ishiguron Haudattu jättiläinen.

2. Romaani

Kazuo Ishiguro Haudattu jättiläinen

Tämä on tarina, joka sijoittuu fiktiiviseen versioon Englannista vuosisatoja sitten. Kyse on kaunasta, ja Ishiguro kirjoittaa siitä nimeämättä tunnetta ja luo sille fiktiivisen olennon – haudatun jättiläisen – viitteeksi. Se kertoo myös perheen matkasta löytää tämä tunne ja löytää tie anteeksiantoon. Rakastin tässä tarinassa sen epäsuoraa ja mielikuvituksellista tapaa käsitellä piilotettuja tunteita, jotka hautaamme syvälle psyykeemme, ja kuinka päästä niihin käsiksi.

3. Urheilu

Homs Equestrian Club

Marwa al-Sabounin hevonen Salah al-Din, Syyrian arabi.
Marwa al-Sabounin hevonen Salah al-Din, Syyrian arabi.

En käy paljon kiireisissä paikoissa, ja sodan vuoksi meillä ei ole montaa paikkaa minne mennä. Mutta käyn ratsastamassa joka päivä Homsin ratsastusseuralla. Hevoseni on nimeltään Salah al-Din. Hän on erittäin vahva hevonen erityisestä rodusta – Syyrian arabihevoset ovat vahvuudeltaan, kestävyydeltä ja suorituskyvyltään maailman parhaita. Ne ovat todella älykkäitä eläimiä ja erittäin itsenäisiä ja innokkaita, mikä on nöyryyttävä kokemus päivittäin. Klubin sosiaalinen puoli on tuhoisa; kaikki on kiinni hevosista.

4. TV

Ptolemaios Grayn viimeiset päivät (Apple TV+)

Dominique Fishback ja Samuel L Jackson elokuvassa Ptolemaios Greyn viimeiset päivät.
Dominique Fishback ja Samuel L Jackson elokuvassa Ptolemaios Greyn viimeiset päivät. Valokuva: TCD/DB/Alamy

Samuel L Jackson esittää ilmiömäisen esityksen tässä tv-sarjassa. Hän näyttelee dementiasta kärsivää vanhaa miestä, joka ottaa kokeellista lääkettä, joka antaa hänelle muutaman päivän selkeyden. Hän käyttää näitä arvokkaita hetkiä päästäkseen käsiksi muistoihinsa ja selittääkseen itselleen painajaisia, joita hän näki ja jotka liittyvät rasismiin. Esitys käsittelee erilaisia ​​kysymyksiä erittäin herkästi, ja lopulta se kertoo aidosta ystävyydestä ja aidoista tunteista. Minulle se on tarina ihmismielestä ja siitä, kuinka arvokas tämä lahja on.

5. Musiikki

Georges Wassouf

Georges Wassouf on kotoisin maaseutualueelta lähellä Homsia, mutta hänen uransa lähti Beirutista. Rakastan vain hänen musiikkiaan – hänellä on koskettava tapa puhua rakkaudesta ja fantastinen tapa taivuttaa sanoitukset ilmaisemaan musiikkia. On myös ihanaa, kuinka hänen taiteellinen luonteensa liittyy niin läheisesti hänen tosielämään. Hän on hyvin tavoitettavissa oleva hahmo, joka asuu kansansa keskuudessa, eikä hän muuttanut elämäntapaansa tavalla, joka erottaisi hänet omasta pienestä kylästään. Ahla Ayam El Omr, joka tarkoittaa elämän kauneimpia päiviä, on yksi hänen suosikkikappaleistani.

6. Ravintola

Naranj, Damaskos

Naranj-ravintola Damaskoksessa.
Naranj-ravintola Damaskoksessa. Valokuva: Peter Horree/Alamy

Homsin ravintolat ovat roskaa, mutta Damaskoksessa on paljon hyviä. Yksi, josta pidän todella, on Naranj, kaupungin vanhassa osassa, jossa muslimien ja kristittyjen kaupunginosat sulautuvat yhteen. Ruoka on hienoa ja ruokalista perustuu hyvin pitkälti sesongin mukaan. Leivät tulevat heti uunista, lämpimiä ja herkullisia, ja linssiruokaa suosittelen harrak isbaojoka tarkoittaa “se, joka polttaa sormesi”, koska se on niin herkullista, että sukeltaa suoraan sisään.

Leave a Comment