Saamelaiset tanssijat rakentavat uudelleen alkuperäiskansojen tanssikulttuuriaan

Tanssiminen lumessa on ainutlaatuinen kokemus, sanoo saamelainen tanssija Liv Aira.

Se ei ole vain kylmä, vaan se on arvaamaton.

“Et koskaan tiedä, milloin kaatuu tai ei pysty kävelemään kunnolla”, Aira sanoo.

“Mutta kun olet tanssissa, mitään muuta ei ole olemassa. On vain hetki ja sopeudut luonnon kanssa, yhdessä. Ja sen jälkeen ymmärrät, että olet kylmä.”

Aira on ammattitanssija ja koreografi Saamelta, joka on alkuperäiskansojen alue arktisessa Skandinaviassa.

Hän matkusti äskettäin niin sanottuun Kanadaan yhtenä useista saamelaisartisteista, jotka esiintyivät lavalla 15. vuosittaisessa Coastal Dance Festivalissa New Westminsterissä, BC Saamen taiteilijat kutsuttiin esiintymään festivaaleilla osana Nordic Bridges -ohjelmaa, vuosi. -pitkä monialainen aloite, joka edistää pohjoisten maiden välistä kulttuurivaihtoa.

Videotallenne työstään ulkona Saamenella Aira liukuu ja rullaa vyötärölle asti ulottuvan lumen läpi, minkä jälkeen hän saa lujempaa jalansijaa, jossa hän tanssii määrätietoisesti ja kädet liikkuvat monimutkaisesti. Koko ajan soi hänen äänensä tallenne, joka kertoo tarinan siitä, miksi hänen kansansa vastustivat ehdotettua rautakaivosta.

Toisessa teoksessa hän piruettoi ja putoaa sitten maahan samalla kun hänen työtoverinsa laulaa saamelaista joikia. Sitten hän liikkuu lumen läpi polvillaan, päällään vain leggingsit ja pusero.

Ilmaista kulttuuria uusilla tavoilla

Aira sanoo kolonisaation vuoksi, ettei voi tietää tarkasti, kuinka hänen esi-isänsä tanssivat – mutta hän ja muut luovat uusia tanssikäytäntöjä, jotka pohjautuvat saamelaisten tapaan suhtautua kulttuuriinsa ja ympäristöönsä.

“Olen ollut todella lähellä lunta pienestä pitäen, joten ajattelin, että miksi en tanssiisi siinä?”, Aira kertoo.

“On sana, joka kuvaa emotionaalista ja fyysistä liikettä, ja on useita rituaaleja, jotka kuvaavat liikkumista ympyräliikkeellä ja itse asiassa paljon kaatumista, mutta ei ole selvää, miltä tämä olisi voinut näyttää tarkalleen.”

Saamen alue kattaa Norjan, Ruotsin, Suomen ja Koillis-Venäjän pohjoisosat. Aira on kotoisin Jokkmokk-nimisestä kaupungista.

Nykyään Aira on saamelaislähtöisen Invisible People Contemporary Dance Companyn taiteellinen johtaja, joka kiertää ympäri maailmaa. Noin vuonna 2018 Barcelonassa tanssin maisteriksi valmistuessaan hän aloitti saamelaiskulttuurin vahvan artikuloinnin liikkeen ja yhteistyön kautta.

Hänen kulttuurinsa ilmaiseminen uusilla tavoilla merkitsi jatkuvaa luomismenetelmien löytämistä – inspiraation saamista muilta luovilta tahoilta, kuten joik-laulajilta, duodji-taiteilijoilta ja perhekäsityötaiteilijoilta.

”(Yhdessä vaiheessa) oli kiellettyä… puhua kieltä. Se on ollut niin monia asioita, jotka on kielletty, niin monet perinteet on menetetty. Ja kysyn itseltäni usein: ‘Pitäisikö meidän olla edelleen surullisia siitä, mitä menetimme? Vai pitäisikö meidän jatkaa elämistä ja luomista?’”, hän sanoo.

”On helppoa juuttua historiaan, traumoihin, mutta mielestäni on niin tärkeää myös jatkaa eteenpäin ja nauttia siitä, mitä sinulla on ja jatkaa taistelemista saadaksesi takaisin menettämäsi, mutta myös löytääksesi ilon siitä, mitä sinulla on. luominen.”

Kolonisoinnin tunnustaminen

Aira saapui Vancouveriin muutama päivä ennen Coastal Dance Festivalin alkamista huhtikuun lopulla, ja hänellä oli aikaa vierailla paikallisissa nähtävyyksissä ja nähdä live-esitys. Kuten nykyään monissa Kanadan osissa, esiintyjät antoivat ohjelman alussa maatunnustuksen.

Kun juontaja ilmaisi kunnioituksensa paikallisia First Nations -järjestöjä kohtaan, joiden varastetulla ja luovuttamattomalla maalla tapahtuma tapahtui, Aira sanoo melkein itkeneensä.

“(Esityksellä) ei ollut mitään tekemistä alkuperäiskansojen kulttuurin kanssa, mutta he kiittivät alkuperäiskansoja, jotka ovat täällä”, hän sanoi.

”Ruotsin alkuperäiskansojen tunnustaminen ei tapahdu sillä tavalla, koskaan. En ole koskaan kuullut kotikaupungissani, että joku ei-saamelainen olisi tutustuttanut ihmisiä saamelaiseen kulttuuriin.

“Se oli hieno kunnioituksen osoitus, ja se on hämmästyttävää. Ruotsilla on niin paljon opittavaa”, hän sanoi.

Leave a Comment