Putinin liittolainen Vladimir Potanin “saa pankkeja halvalla” sodan keskellä

  • Putinin liittolaisen Vladimir Potaninin kerrotaan nappaavan venäläisiä pankkeja diskonttokorolla.
  • Länsimaiset yritykset pakenivat maasta joukoittain Putinin hyökkäyksen jälkeen Ukrainaan.
  • Forbesin mukaan Potanin on Venäjän rikkain mies – arvoltaan vain 30 miljardia dollaria.

Venäjän rikkain mies on napannut kotimaisia ​​pankkeja diskonttokorolla sen jälkeen, kun niiden länsimaiset omistajat hylkäsivät maan, raportit sanovat.

Venäjän talous on ollut vapaassa pudotuksessa Ukrainan miehityksen jälkeen, sen jälkeen kun länsivallat asettivat pakotteita useille presidentti Vladimir Putinin lähimmille liittolaisille, takavarikoivat ja jäädyttävät heidän omaisuuttaan ja monet johtavat yritykset – McDonald’sista Goldman Sachsiin – sulkivat toimintansa. maassa kokonaan.

Metallin tycoon Vladimir Potanin, Putinin pitkäaikainen liittolainen, on suurelta osin välttynyt lännen pakotteilta huolimatta läheisistä henkilökohtaisista siteistään hallintoon. Asiantuntijoiden mukaan Putinin kanssa jääkiekkoa aiemmin pelannut Potanin on suurelta osin pysynyt poissa lännestä, koska hänellä on henkilökohtainen merkitys maailmanlaajuisille metallimarkkinoille.

Financial Times raportoi torstaina, että Potanin, jonka arvo on 30 miljardia dollaria, oli käyttänyt arviolta 30 miljardin dollarin omaisuuttaan saadakseen osuuksia suurista venäläisistä pankeista, joiden arvo on laskenut länsimaisten sidosryhmien hylättyä maan.

Miljardöörin Interros-ryhmän kerrotaan ostaneen Rosbankin sen jälkeen, kun Société Générale (SocGen), ranskalainen pankki, joka osti liiketoiminnan Potaninilta vuonna 2008, valitsi nopean irtautumisen Venäjältä. Aiemmin sisäpiiritietojen mukaan Venäjällä edelleen toimivat pankit valmistautuivat menettämään valtavia summia irtautumisestaan.

Potanin kuulemma hankki Oleg Tinkovin osuuden TCS Group Holdingista, josta Tinkov, joka sanoi joutuneen myymään osuutensa kritisoituaan sotaa, valitti, että Potanin maksoi vain 3% todellisista panosten arvosta, sanomalehden mukaan. Insider otti yhteyttä TCS:ään ja SocGeniin, mutta ei saanut heti vastausta.

Tatiana Stanovaya, poliittisen analyysiyrityksen R.Politikin perustaja, sanoi FT:lle: “Kremlillä oli geopoliittisesti ongelmallinen voimavara [in Tinkoff] ja Potaninilla oli ratkaisu.”

Potaninin viimeaikaiset hankinnat tekevät hänestä avainhenkilön pankkisektorilla. Helmikuussa Rosbank ja Tinkoff, TCS:n tärkeimmät omaisuuserät, yhdistävät varat lähes 45 miljardia dollaria (RBS3 biljoonaa).

Joku SocGenin neuvotteluihin osallistunut kertoi FT:lle: “Halusimme löytää tavan irtautua mahdollisimman hallitulla tavalla säilyttäen samalla 12 000 työntekijämme.”

He lisäsivät: “Potanin… sanoo haluavansa säilyttää pankin ja sen kulttuurin”, siksi he päättivät hyväksyä hänen tarjouksensa, joka oli nopea ja hän tuntee pankin raportin mukaan.

Potanin perusti Interrosin – monialayhtiön, jolla on osakkuuksia muun muassa kaivos-, energia- ja kiinteistöteollisuudessa – vuonna 1990, ja se on Forbesin mukaan Venäjän rikkain mies. Mutta hän tunnetaan enimmäkseen “lainat osakkeista” -ohjelmien hallitsemisesta, joita monet muut oligarkit, mukaan lukien Roman Abramovitš, ovat ansainneet ohjelmien kautta.

“Lainat osakkeisiin” -ohjelmissa varakkaat yrittäjät ja pankit lainasivat rahaa Venäjän hallitukselle 1990-luvulla vastineeksi osakkeista maan luonnonvarayhtiöissä. Hallitus ei useinkaan voinut maksaa näitä lainoja takaisin, jolloin monet luonnonvarayhtiöt jäivät varakkaiden henkilöiden käsiin.

Leave a Comment