Pompejin luuranko todistaa kreikkalaisen kulttuurin kukoistavan muinaisessa Roomassa

Pompejin kreikkalainen teatteri
Luuranko löydettiin Pompejista. Luotto: Pompejin arkeologinen puisto

Hiljattain Pompejista, roomalaisesta kaupungista, löydetty luuranko, joka tuhoutui täysin Vesuviuksen tulivuoren purkauksen jälkeen vuonna 79 jKr., todistaa kreikkalaisen kulttuurin kukoistavan muinaisessa Roomassa.

Löytö tehtiin Porta Sarnon hautausmaassa, joka ei ole vielä avoinna yleisölle ja joka sijaitsee Pompejin kaupunkikeskuksen itäpuolella.

Haudasta löydettiin kallo, jossa oli valkoisia hiustuppeja ja osa korvasta, sekä luita ja kankaanpalasia. Sitä on kuvattu “yhdeksi parhaiten säilyneistä luurangoista, joita on koskaan löydetty muinaisesta kaupungista”.

Pompejin kreikkalainen teatteri
Hiukset ja osa korvasta ovat edelleen nähtävissä Marcus Venerius Secundion kallossa, joka on tähän mennessä parhaiten säilynyt Pompejista löydetty hauta. Luotto: Pompejin arkeologinen puisto

Kuolleen miehen haudassa oleva kirjoitus tunnistaa hänet Marcus Venerius Secundiona; Uskomatonta, se näyttää osoittavan, että hän auttoi näyttämään kreikkalaisten näytelmien esityksiä. Siinä sanotaan, että vainaja “antoi kreikkalaista ja latinalaista ludia” eli esityksiä.

Kreikankielisiä esityksiä Pompejissa

“Se on ensimmäinen selvä todiste esityksistä Pompejissa kreikan kielellä”, Pompejin arkeologisen puiston johtaja Gabriel Zuchtriegel sanoi lausunnossaan. “Se, että kreikankielisiä esityksiä järjestettiin, on osoitus vilkkaasta ja avoimesta kulttuurisesta ilmapiiristä, joka oli leimaanut muinaisen Pompejin.”

Grecian Delight tukee Kreikkaa

Pompeijalaisen pankkiirin Cecilius Giocondun pitämissä vahataulukirjoissa kerrotaan, että Secundio oli orjuutettu ja palveli Venuksen temppelissä. Hän kuitenkin nousi yhteiskunnallisissa riveissä, kun hänet vapautettiin, liittymällä Augustales-pappeuteen, keisarilliseen kulttiin. Secundio kuoli noin 60-vuotiaana haudattuna suureen ja vaikuttavaan hautaan, joka sopi hänen parantuneelle sosiaaliselle asemalleen.

Kreikkalainen kulttuuri Pompejissa

Asiantuntijoiden mukaan se oli ensimmäinen vahvistus sille, että kreikkaa, Välimeren kulttuurin kieltä, käytettiin latinan rinnalla.

Vuonna 2019 Italian viranomaiset paljastivat yleisölle muinaisen freskon, joka kuvaa kuuluisaa kreikkalaista myyttiä Pompejissa.

Fresko on ”domuksen” eli silloisen yhteiskunnan yläluokkaan kuuluvan kodin sisällä. Hänen uskotaan kuuluneen rikkaalle kauppiaalle, joka halusi sisustaa talonsa kreikkalaisten ja roomalaisten myyttien inspiroimilla taideteoksilla osoittaakseen koulutuksensa ja vaurautensa.

Pompeii kreikkalainen
Pompejista löydettyä antiikin kreikkalaista myyttiä kuvaava fresko. Luotto: Pompejin arkeologinen puisto

Fresko kuvaa antiikin kreikkalaista myyttiä Ledasta ja joutsenesta. Tämä on eroottinen myytti, jossa Zeus-jumala joutsenen muodossa viettelee (tai tarinan muiden muunnelmien mukaan raiskaa) Ledan, Aetolian prinsessan, josta tuli myöhemmin Spartan kuningatar.

Etelä-Italiassa Campaniassa sijaitseva Pompeii on ulkoilmamuseo, jossa kävijät voivat helposti katsella järkyttävän eloisia jäänteitä kaupungin täydellisestä tuhosta väkivaltaisen tulivuorenpurkauksen jälkeen. Läheinen Vesuvius-vuori on edelleen aktiivinen tulivuori, vaikka se on tällä hetkellä lepotilassa.

Leave a Comment