NBA:n kulttuurisota – Amerikan konservatiivi

Philadelphia 76ersin Tyrese Maxey #0 keskustelee Miami Heatin Tyler Herron #14:n kanssa. (Kuva Michael Reaves/Getty Images)

NBA:ta pilkataan tyypillisesti suurimmista urheilusarjoista “herätetyksi”, mutta et tiedä sitä kenttätuotteesta.

Pelit laskutetaan tähtipelaajien välisinä mano-a-mano -kilpailuina. Macho-asetelma dunk- tai clutch-kolmiosoittimen jälkeen on yleistä. Koulupiha pilkkaa – “Hän ei voi suojella minua!” Hän on liian pieni!” – säteilevät rutiininomaisesti miljoonien katsojien olohuoneisiin ja urheilubaareihin. Tänä vuonna pudotuspeliyleisöä on kohdeltu jylinäisellä “Whoop That Trick” -laululla, Memphis Grizzliesin puolivirallisella rallihuutolla. Viimeinen tanssiluultavasti menestynein viihdetuote lockdown-aikakaudella, esitti liigan suurimman pelaajan rajanalaisena sosiopaattina, joka vieraannutti joukkuetovereita ja vastustajia voittamalla millä tahansa hinnalla -mentaliteettinsa (vertaa tätä ikääntyvän Tom Bradyn tutkittuun loukkaamattomuuteen NFL:n kasvot).

Silti NBA:n liiketoimintastrategian ytimessä on ristiriita. Liiga, jota nyt johtavat samat vasemmistolaiset teknokraatit, jotka johtavat yliopistojamme, liittovaltion virastojamme ja yrityksiämme, on juuttunut markkinoimaan tuotetta, joka vetoaa fanien alhaisimpiin kilpailu- ja heimovaistoihin. Kiinan kietoutumisesta koripallon kehittyvään pelityyliin NBA:lla on ollut vaikeuksia hallita tätä jännitystä.

Viimeisen vuosikymmenen aikana NBA on yrittänyt tasapainottaa kotimaista suosiota, kansainvälistä laajentumista ja nousevaa mainetta suurimpien urheiluliigojen edistyksellisimpana ja eteenpäin suuntautuvana. Useat tapahtumat ovat järkyttäneet tätä hankalaa jongleerausta. Tämän aikakauden alku juontaa juurensa vuoteen 2012, jolloin Los Angeles Clippersin omistaja Donald Sterling joutui eroon liigasta, koska hän antoi rotuun sytyttäviä kommentteja vuotaneelle ääninauhalle.

Sterling-tapaus, joka on nyt kehittymässä arvostetuksi televisiodraamaksi, oli ensimmäinen suuri haaste äskettäin lyödyn komissaarin Adam Silverin uralla. Silveriä ylistettiin laajalti, koska hän pääsi eroon Sterlingistä, herjatusta hahmosta, jonka karkea rasismi ja hämärät liikesuhteet tekivät hänestä helpon hylkimisen kohteen. Mutta kiista oli poliittisen mullistuksen, epätasaisten luokittelujen ja koko liigan laajuisen kiistan aikakauden etumaistu, jota olisi vaikeampi hallita kuin yhtä vastenmielistä omistajaa.

Vuonna 2019 Houston Rocketsin pääjohtaja Darryl Morey aiheutti meteliä Kiinassa, koska hän twiittasi tukensa Hongkongin mielenosoittajille. Morey on sittemmin siirtynyt Philadelphia 76ersiin. ja siitä on raportoitu että hänen työnsä Houstonissa oli vakavassa vaarassa vaarantaa Rocketsin kannattavan jalansijan Kiinan markkinoilla. Samaan aikaan NBA:n haalea sananvapauden puolustaminen ja muun muassa NBA-supertähti LeBron Jamesin Moreyn twiitin kritiikki aiheuttivat massiivisen kotimaisen vastareaktion.

Siitä lähtien liigan Black Lives Matter -aktivismin ja vasemmiston iskulauseen syleily on osunut samaan aikaan luokituksen huomattavan pudotuksen kanssa, jonka harvat haluavat myöntää julkisesti. Liiga on myös ollut Covid-kiistan alla. Eksentrinen Brooklyn Nets -tähti Kyrie Irvingin julkinen kieltäytyminen lyömisestä maksoi hänelle kauden kotiotteluita New York Cityn rokotemandaatin vuoksi.

Kiina-kysymys puolestaan ​​viipyy kuin mätyvä haava. Tuore ESPN-profiili Taiwanilaissyntyisen Netsin omistajan Joseph Tsai asetti BLM-lahjoituksiaan Yhdysvaltoihin silmiinpistävän vaikenemisen kanssa Kiinan ihmisoikeusloukkauksista.

Nämä poliittiset kiistat ovat paljastaneet NBA:n johdon ja fanikunnan välisen hankalan avioliiton, joka edelleen kaipaa heimoa, vanhan koulun kilpailua eikä ole innostunut mahdollisuudesta saada Tsain kaltaisten luennoijia. Historiallisesti NBA on menestynyt franchising-kilpailuissa ja tähtikeskeisissä dynastioissa. Liiga tuottaa edelleen tähtiä luotettavasti (keskimääräisen NBA-pelaajan taito ja urheilullisuus eivät ole koskaan olleet vaikuttavampia), mutta kaupunkien ja pelaajien välinen yhteys on yhä hauraampi. Sillä välin, urheiluanalytiikan tulo on muuttanut liigan pelityyliäjoka luo homogeenisen koripallobrändin, joka korostaa tehokkuutta näyttelemisen sijaan.

Tähti, joka edustaa tätä uutta NBA-palkkasoturirotua, on James Harden, joka vaihtoi joukkuetta kahdesti 13 kuukauden aikana ilmaistuaan selvästi tyytymättömyytensä kentällä. Harden suosii takaiskuja kolmiosoittimia ja vedettyjä virheitä, mikä on iloton lähestymistapa peliin, joka on epämiellyttävä satunnaisille faneille. Perinteisin mittarein Hardenin ura on ollut ehdoton menestys. Ei vain ole selvää, kuka haluaa nähdä hänen pelaavan koripalloa.

Hardenin hypertehokas tyyli heijastelee NBA:n johdon muuttuvia kasvoja. Paikallisten liikemiesten aikoinaan johtamasta liigasta on tullut teknologiatitaanien sijoitusväline ja pääomasijoittajat. Nämä älykkäät uudet tulokkaat ovat tuoneet tietoihin perustuvan johtamistyylinsä valmennushenkilökunnalle ja front officeille pyrkiessään hyödyntämään pelin tehottomuutta ja sääntöjen porsaanreikiä kilpailuedun saavuttamiseksi. NBA:n syleily kolmiosta on tämän johdon muutoksen ilmeisin seuraus, samoin kuin kauppamarkkinat, jotka ovat korvanneet franchising-jatkuvuuden roster churnilla ja säälimättömällä sopimusten tekemisellä. Harden, joka yhdistää analytiikkaystävällisen pelityylin halukkuuteen hypätä laivaan, on täydellinen avatar NBA:n uuden sukupolven numeronmurskaajille ja pääjohtajille.

Jopa komissaari näyttää ilmentävän tätä uutta eetosta. Entinen NBA:n päällikkö David Stern johti liigaa kuin feodaaliparoni, nauttien roolistaan ​​ankarana kurinpitäjänä ja ilahdutti fanien pahoinpitelyä luonnospäivänä. Hänen seuraajansa on silmälasillinen, Chicagon yliopistossa koulutettu lakimies, joka puhuu latteuksia mielenterveystietoisuudesta ja Kiinan ja Yhdysvaltojen suhteista.

Jos tämä palkkasoturikapitalismin ja sosiaalisen liberalismin yhdistelmä kuulostaa tutulta, se johtuu siitä, että NBA:n johtaminen heijastaa yhä enemmän muiden amerikkalaisten lippulaivainstituutioiden herkkyyttä (ja jännitteitä niiden sisällä). Nike, yritys, joka on pitkään menestynyt kumppanuuksissa NBA-macho-ikoneiden, kuten Kobe Bryantin ja Michael Jordanin, kanssa, luennoi nyt yleisölle osallisuudesta, suvaitsevaisuudesta ja naisten urheilun seurannan kiireellisyydestä. Pitkäaikainen NBA-toimittaja Ethan Strauss pitää tätä sävykuuroa lähestymistapaa katkaistaksesi yhteyden Niken mainosten ja sen ydinyleisön välillä:

Niken ja Wieden+Kennedyn välillä on paljon vuorovaikutusta, kun edellinen pyytää jälkimmäiseltä tietyntyyppistä mainosta, mutta molemmilta puolilta läpikäyvä linja on paljon kokkeja keittiössä. Molemmissa ympäristöissä työskennelleiden ihmisten kanssa käytyjen keskustelujen perusteella urheiluun syvästi sidoksissa olevasta henkilöstöstä on pulaa. Alakulttuurin pohjan sijasta saat ideoita ihmisiltä, ​​jotka ovat käyneet mukavissa korkeakouluissa ja trendikkäissä mainoskouluissa, sellaisilta ihmisiltä, ​​jotka heittelevät ruudulle sanoja, kuten “patriarkaatti” juhliakseen kultamitalin voittoa. Vanhemmat johtajat, jotka ovat levoton asemassaan ja jotka ovat siten pakkomielteisiä huippuluokan näköisistä, tukeutuvat nuorempiin tyyppeihin, koska nuoret ovat itsevarmoja. Valitettavasti tuo luottamus juontuu kyvystä uuvuttaa liturgiaa eikä luovaan nerokseen.

Samat jännitteet löytyvät myös muista suurista amerikkalaisista yrityksistä, Disneyltä, jossa yrityksen johtaja vieraiden ja panseksuaalien lasten kanssa valvoo perheviihteen kehittämistä New Yorkin ajat, joka kohtasi työpaikan kapinan republikaanisen senaattorin väitteen julkaisemisesta.

Mutta haluavatko ihmiset tukea NBA-joukkuetta, jota pyöritetään hedge-rahaston tai liberaalin sanomalehden tavoin? Todisteet ovat ristiriitaisia. Palkkasoturitähtien, kolmen pisteen padon ja vinon poliittisen aktivismin aikakausi on tuottanut YouTuben kohokohtia, valtavia sopimuksia ja huimia franchising-arvostuksia. Se on myös ollut a arvosanatrintakuva.

Ja vanhat heimouskollisuus ovat osoittautuneet yllättävän kestäviksi. Sosiaalisen median piti aloittaa uusi fani-aikakausi, joka arvosti persoonallisuutta ja yksilön taitoa tiimiuskollisuuden edelle. ”Pyykkipesu”, median pilkattava termi kotijoukkueen kannustamisesta, oli jäänne menneisyydestä. Silti Tsain ja entisen Microsoftin johtajan Steve Ballmerin omistamat Nets ja Los Angeles Clippers eivät ole onnistuneet syrjäyttämään Knicksia ja Lakersia, heidän kunnioitettavia kilpailijoitaan. Pyykillä näyttää olevan pysyvyyttä.

Huolimatta historiastaan ​​tähtien kilpailusta ja suurista persoonallisuuksista, NBA yrittää myös pehmentää kovan miehen imagoaan. Silverin uusin aloite on saada NBA:n toimittajat pois pelin jälkeisistä pukuhuoneista, jolloin toimittajat eroavat heidän parhaista pelaajien juorujen, kaunan ja törkeiden lainausten lähteestä. Strauss, joka on itse NBA:n tappioraportoinnin veteraani, luulee, että tämä on yritys suojata faneja liigan retrogradisimmista ja viihdyttävimmistä tarinoista.

Entistä NBA:n All-Star-pelaajaa Charles Barkleyta lainatakseni: “Pukuhuone on rasistinen, homofobinen ja seksistinen. Ja minulla on ikävä sitä.” Barkleystä ei sattumalta tullut televisio-ikoni suorapuheisten kommentointiensa ja halukkuutensa vuoksi sekoittaa sitä nykyisten ja entisten pelaajien kanssa.

Sukupolvi sitten Stern ja hänen alaisensa olivat huolissaan siitä, että heidän tuotteensa oli liian “katu”, liian ristiriitainen ja ehkä liian musta enimmäkseen valkoiselle yleisölle. Nyt fanit ovat nostalgisia kovaäänisille kilpailuille, kuten “Bad Boy” Detroit Pistons vastaan ​​Jordanin Chicago Bulls ja törkeän fyysinen 1990-luvun Knicks. Uusi HBO-sarja Voittoaika juhlii Magic Johnson’s Lakersin kulissien takana tapahtuvia temppuja ja heidän alkavaa riitaa Boston Celticsin kanssa. NBA-fanit kaipaavat edelleen macho-ottelua, franchise-uskollisuutta ja hallitsevia dynastioita. Liigan johto näyttää kuitenkin olevan yhä haluttomampi vastaamaan tähän tarpeeseen.

NBA:lla ei ole vaaraa kadota. Pelaajien urheilullisuus on hämmästyttävää, pudotuspelit ovat vakuuttavia, ja uusi tähtien sukupolvi Nikola Jokićista Denverissä Giannis Antetokounmpoon Milwaukeessa ja Ja Morantiin Memphisissä elvyttää liigan brändiä perinteisten suurkaupunkien voimien ulkopuolella. Kuten monet amerikkalaiset yritykset, NBA näyttää kuitenkin hämärästi hämmentyneeltä myymästä tuotteesta (ja laajemmalta myös sen ydinyleisön herkkyydestä). Se, miten omistajat ja toimistot hallitsevat tätä jännitystä, ratkaisee urheilun tulevaisuuden.

Will Collins on opettaja Budapestissa, Unkarissa.

Leave a Comment