Inflaatiomittarit, joita yritysjohtajien tulisi seurata

Yritysjohtajilla on kaksi huolta inflaatiosta: omat myyntihinnat ja -kustannukset sekä yleinen inflaatiotrendi. Yleinen trendi on tärkeä tieto liiketoimintastrategiassa ja auttaa myös johtajia ymmärtämään, mihin suuntaan heidän tietyt hinnat ovat menossa.

Alla on opas yrityskohtaisten inflaatiomittareiden tietolähteistä. Ensin tulee selitys yleisistä inflaatiomittauksista ja siitä, kuinka yritysjohtajien tulisi käyttää niitä.

Kuluttajahintaindeksi herättää eniten huomiota ja myös eniten kritiikkiä. Siitä on hyötyä, kunhan sitä ei oteta liian vakavasti. Monet ihmiset ilmaisevat uskovansa satunnaisessa keskustelussa, että todellinen inflaatio ylittää kuluttajahintaindeksin nousun. Siinä on pieni totuus sekoitettuna johonkin virheeseen. Totuus on, että kuluttajahintaindeksi on peräisin kaupunkien kuluttajille tyypillisestä “ostoskorista”. Kori sisältää päivittäistavaroiden lisäksi kaikenlaisia ​​tavaroita ja palveluita. CPI:n tiedoista löydät korkeakouluopetuksen, asumis- ja matkakustannukset sekä bensiinin ja ruoan. Mutta tämän korin mittasuhteet eivät heijasta kaikkien kuluja. Jotkut ihmiset kuluttavat enemmän matkustamiseen ja vähemmän kaapelitelevisioon. Kasvissyöjät eivät osta paljon lihaa, vaikka se on osa kuluttajahintaindeksiä. Kenenkään omat menot eivät todennäköisesti vastaa kuluttajahintaindeksin korin suhteita.

Silti kuluttajahintaindeksi edustaa itse asiassa keskiarvoa. Ihmiset keskittyvät usein näkemiinsä hintalappuihin, kuten bensiiniin tai maitoon. Tuhannet muut heidän maksamansa hinnat saavat paljon vähemmän huomiota.

Taloustieteilijät uskovat, että kuluttajahintaindeksillä on taipumus yliarvioida inflaatio, toisin kuin monet ihmiset ajattelevat. Taloustieteilijöiden huolen ydin on eri komponenttien painoarvo ja se, miten ihmiset reagoivat hintamuutoksiin. Tässä on esimerkki. Oletetaan, että naudanlihan ja kanan hinta on ollut suhteellisen vakaa, mutta sitten rehukentillä tapahtuu jotain, mikä nostaa naudanlihan hintaa vaikuttamatta kanan hintoihin. Kuluttajat vastaavat naudanlihan hinnannousuun kuluttamalla vähemmän naudanlihaa ja korvaamalla kanan ja muun lihan. Mikä paino naudanlihalla pitäisi olla kokonaisindeksissä tämän käyttäytymismuutoksen jälkeen?

CPI pitää painot samoina kaksi vuotta ja päivittää ne sitten. Toinen tärkeä mitta, henkilökohtaisten kulutusmenojen hintaindeksi, säätää painoja jatkuvasti. Taloustieteilijät suosivat tätä lähestymistapaa, joka osoittaa hitaampaa inflaatiota.

Molemmat inflaatiomitat on laskettu ruoan ja energian kanssa ja ilman niitä. Ruoan ja energian jättäminen pois joissakin indekseissä näyttää väärältä, koska me kaikki ostamme ruokaa ja energiaa. Poissulkemisen logiikka on kuitenkin se, että ne eroavat muista hinnoista. Bensan hinta nousee ja laskee öljyn hinnan mukana, mutta kuluttajahintaindeksi nousee lähes aina. Siten kaasu ei aina osoita inflaatiopaineita taloudessa. Samoin huono satovuosi voi nostaa elintarvikkeiden hintoja, mutta se ei todennäköisesti jatku.

Toimenpide, jota tarkastelemme, ei ole kovin tärkeä ajan trendin kannalta. Kuten tätä artikkelia kirjoitetaan, kaikki inflaatioindeksit nousevat paljon nopeammin kuin muutama vuosi sitten. He kaikki kertovat samaa tarinaa. Federal Reserve keskittyy henkilökohtaisten kulutusmenojen hintaindeksiin ilman ruokaa ja energiaa, joten yritysjohtajien on hyvä katsoa sitä, mutta kuluttajahintaindeksi näyttää samanlaista kiihtyvyyttä, mutta kompensoituna korkeammalle keskiarvolle. Historialliset tiedot ovat saatavilla FRED-tietokannassa.

Yritysten tulisi myös seurata myyntihintojensa ja kustannustensa inflaatiota. Yksityiskohtaiset kuluttajahintaindeksin osat ovat saatavilla Bureau of Labor Statisticsista, samoin kuin tuottajahintaindeksin yksityiskohtaiset osat. Jotkut toimialajärjestöt ja yritykset tarjoavat erikoisalaansa koskevia tietoja.

Työvoimakustannukset ovat myös tärkeitä useimmille yrityksille. Kokonaistyöinflaatiota mitataan parhaiten työllisyyskustannusindeksillä. Laajemmin raportoitu keskimääräinen tuntiansio, mutta tämä mitta muuttuu työvoiman koostumuksen myötä. Esimerkiksi pandemian sulkuvaiheessa monet matalapalkkaiset työntekijät menettivät työpaikkansa. Keskiarvo heijasti silloin vain korkeapalkkaisia ​​työntekijöitä, mikä viittaa palkkojen nousuun, jota ei tapahtunut. Työllisyyskustannusindeksi välttää tämän ongelman tarkastelemalla saman työn palkkamuutoksia. ECI mittaa myös etuja, jotka voivat nousta enemmän tai vähemmän kuin palkat.

Taloustieteilijät pitävät taloudesta matalaa ja tasaista inflaatiota. Yksi syy on korkea ja vaihteleva inflaatio, joka vaatii yritysjohtajilta arvokasta aikaa ja huomiota inflaatioon. Se on nyt välttämätöntä, mutta se on tuottavuuden menetys joillekin talouden tärkeimmistä työntekijöistä.

.

Leave a Comment