Berliini, kulttuurin upokas

Joka kerta kun vierailen Berliinissä, huomaan uudelleen, kuinka paljon tämä kaupunki on kuin sipuli. Kuori kerros takaisin ja alla on toinen odottamassa. Niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin, hop-on, hop-off -bussikierros on hyvä tapa saada upea yleiskuva tästä aina siirtymävaiheessa olevasta pääkaupungista, joka elää täydellä kaasulla. Muutaman minuutin bussimatkan jälkeen käy ilmi, että paikalla on vilkasta kulttuuritarjontaa. Kaikkialla silmä vakoilee museota, monumenttia, mausoleumia.

Kommentti, joka osoittaa, kuinka kaupunki syntyi jakautumisesta kahtia, pommituksesta ja lopulta yhdistymisestä eloisaksi keskukseksi Euroopassa, sopii historiallisiin rakenteisiin, jotka siirrämme suuremmaksi tarinakudokseksi. Brandenburgin portti, Reichstag-rakennus, Checkpoint Charlie, holokaustin muistomerkki Euroopan juutalaisille, katedraalit ja kaupungintalot, palatsit ja kirkot.

Viime vuosikymmeninä kaupunki on kirjoittanut historiansa uudelleen ja määritellyt yhtä paljon sen rento henki kuin kulttuuriset kokeilut. Unescon maailmanperintöluetteloon kuuluvalla Museosaarilla on lukuisia museoita, jotka kaikki esittelevät ylivertaista taidetta, esineitä, arkkitehtuuria ja veistostarjontaa.

Minua liikuttaa se, että Berliinin kulttuurilaitokset eivät ole staattisia, vaan pikemminkin vapaa-ajattelevia ja rajoja työntäviä museoiden suhteen. Äskettäin avattu Humboldt Forum, jossa on kattava kokoelma taidetta ja esineitä 1800- ja 1900-luvuilta, tarjoaa uuden tavan tulkita siirtomaataidetta. Se käsittelee esineiden alkuperää, keskittyy tulkintoihin esineen alkuperäkulttuurista ja kutsuu monipuoliseen lukemiseen. Ooppera- ja teatteriesitykset ovat yhtä pitkälle meneviä. Berliner Philharmonie on perustamisestaan ​​vuonna 1963 lähtien pysynyt maailmanmusiikin keskuudessa jyrkän lavasuunnittelun ja ohjelmoinnin ansiosta. Vaihdon ja keskustelun henki on johtanut siihen, että kaupungilla ei ole pulaa vierailuista
ja kokeellisia tarjouksia. Tällä hetkellä sydämiä pyyhkäisee ranskalainen sirkusyhtiö, Cirque Le Roux’n kokeellinen näytelmä Elephant in The Room – retrosirkuskomedia. Sirkusharjoittelunsa pohjalta ja akrobatiaa tarinankerronnan edistämiseksi heidän tavoitteenaan on luoda omaperäisiä maailmoja, joilla on henkilökohtainen merkitys.

Elävän energian surina

Ideat voivat alkaa näissä kulttuurin temppeleissä, mutta lopulta leviävät kaduille. Kaupunginosat, kuten Kreuzberg, entinen elpymisen kokenut punk-kortteli, ovat esimerkki tästä hengestä. Seinämaalausten, veistosten ja pienimuotoisten ravintoloiden, kahviloiden ja kulttuurikeskusten reunustama kuhina on jatkuvaa. Suuremman kaupungin mikrokosmosena on selvää, että tämä on paikka, joka ottaa kirjoittajat ja taiteilijat vakavasti. Vierailemassa muistan vuonna 2019 kirjailijan Theodore Fontanen, kirjallisen realismin keskeisen edustajan Saksassa, 200-vuotissyntymäpäivänä. Suuntaessani Kunstlerhaus Bethanieniin, joka on nykyään kansainvälinen kulttuurikeskus, herätti minut innostus, jonka osoitti matkustava lauma, joka tuli kunnioittamaan kirjailijaa vieraillessaan apteekissa, jossa hän oli työskennellyt assistenttina vuonna 1848. Kaupungeissa nopean kulttuurin muutoksen kokeneet instituutiot, jotka ovat pitäneet kiinni muuttuvan ajan mielijohteista ja oikoista huolimatta. Clarchens Ballroom on yksi viimeisistä laatuaan, jäänne 1900-luvun Berliinistä. Sen maine edeltää sitä elokuvien kuvauspaikkana Kunniattomat paskiaiset, ja valikoima uutisraportteja, dokumentteja ja konsertteja. Spiegelsaal eli tanssisali korkeine barokkikattoineen ja kattokruunuineen on todistanut kahdesta maailmansodasta, kaupungin jakautumisesta ja naapuruston gentrifikaatiosta. Tanssituntiin ilmoittautuminen tai sisäpihalla syöminen on hyvä tapa kokea paikka.

Toinen kaupungin metafora on Arminiusin markkinat. Avattu 1891, vaurioitui toisessa maailmansodassa, uusittu 50-luvulla, kunnostettu 90-luvulla. Nyt suojeltu rakennus, rakenne on haiku taidokas holvikäytävä, kukkakuvioinen valurauta pylväät ja gootti-tyylinen erkkeri-ikkunat. Tässä katedraalimaisessa rakenteessa ainoa palvontakohde on kaikki paikallisen ja kansainvälisen keittiön muunnelmat. Ajattele pienten berliiniläisten panimoiden olutta, tuoreimpia mereneläviä, paikallisia erikoisuuksia läheisestä Itävallasta, kaikkia oluita pienimuotoiselle. Berliinin arvostamiseksi on kehitettävä kaksisuuntainen visio. Menneisyys houkuttelee yhtä voimakkaasti kuin nykyisyys. Vuonna 2019 Bauhausia, 1900-luvun vaikutusvaltaisinta arkkitehtuuriliikettä, ympäröivät näyttelyt saivat epätietoisen elämän suudelman. Muistan vaeltelevani ympäri kaupunkia, ihaillen säilyneitä koteja, joiden validoitu muoto seuraa funktiota, arvostaneeni ajatusta, että yksilön ja aineellisen ympäristön pitäisi päästä eroon kaikesta välttämättömästä. Nyt vuonna 2022 dialoginen Humboldt Foundation -säätiö, joka tarkastelee refleksiikkaasti valloilleen syntyneitä hankintoja kolonisaation aikana, mikä saa minut äänestämään jaloillaan. Kulttuurihaluisille löytyy aina ajatuksia herättävä syy vierailla Berliinissä.

.

Leave a Comment