Abortin rajoittaminen on haitallista taloudelle

Yhdysvaltain korkein oikeus saattaa olla valmis kumoamaan vuoden 1973 Roe v. Wade antaa tuomion heti ensi kuussa, kuten äskettäin vuotanut lausuntoluonnos osoittaa. Kolmetoista osavaltiossa on voimassa lakeja, jotka kieltävät abortit välittömästi, jos päätös kumotaan.

Päätöksen uskotaan yleisesti olevan enemmän ideologisesti ja poliittisesti motivoituneena, eikä sen johdosta yrittää suojella naisia ​​huonommilta tuloksilta. Näitä voivat olla taloudelliset vaikeudet, rajalliset mahdollisuudet saada korkea-asteen koulutus ja nousta sosioekonomisilla portailla sekä yleisesti ottaen huonommat terveystulokset naisilla, jotka turvautuvat klinikoihin ennaltaehkäisevän hoidon vuoksi. Kaikki tämä vaikuttaisi työvoiman tilaan, taloudelliseen tuotantoon ja lisäisi valtion tuen tarvetta, ekonomistit arvioivat.

Seuraukset ovat todennäköisesti niin laajoja ja kauaskantoisia, että niitä on vaikea mitata, sanoi Texas A&M:n taloustieteen professori Jason Lindo.

Se tulee myös aikaan, jolloin Covid-laman aikana dramaattisesti pudonnut naisten osuus työvoimasta ei ole vieläkään palautunut pandemiaa edeltävälle tasolle.

Taloudellinen taakka

Se, että naiselta viedään oikeus valita, saako hän lapsen ja milloin, vaikuttaa vakavasti hänen uraansa ja taloudellisiin olosuhteisiinsa, Lindo kertoi CNN Businessille.

Viime viikolla valtiovarainministeri Janet Yellen kertoi lainsäätäjälle kuulemistilaisuudessa, että naisten lisääntymisoikeuksien rajoittamisella olisi “erittäin haitallisia vaikutuksia talouteen”.

“Roe v. Wade ja lisääntymisterveydenhuolto, mukaan lukien abortti, auttoivat lisäämään työvoimaosuutta”, Yellen sanoi. “Se auttoi monia naisia ​​lopettamaan koulunsa. Se lisäsi heidän ansaintapotentiaaliaan. Sen ansiosta naiset pystyivät suunnittelemaan ja tasapainottamaan perhettään ja uraansa.”

Viime vuonna, kun Texasin lainsäätäjät ryhtyivät käytännössä kieltämään abortti osavaltiossa, 154 taloustieteilijää jätti korkeimpaan oikeuteen amicus short -sitoumuksen tukeakseen lisääntymisvapauksien säilyttämistä Yhdysvalloissa, jotta naiset voivat toteuttaa täyden taloudellisen ja koulutuksellisen potentiaalinsa.
Kalifornian San Franciscon yliopiston merkittävän Turnaway-tutkimuksen tiedot osoittavat, että kotitalouden talous on tärkeä tekijä päätöksessä keskeyttää ei-toivottu raskaus. Elinkeinoelämän tutkimuskeskuksen tietojen analyysi osoittaa, että suurimmalla osalla raskauden keskeyttämiseen pyrkivistä naisista tulot olivat köyhyysrajan alapuolella.

Naisilla, joilta evättiin abortti, oli korkeampi köyhyysaste, korkeampi työttömyys ja suurempi tarve valtion apuun. Tämä puolestaan ​​vaikuttaa ekonomistien mukaan heidän lastensa taloudelliseen hyvinvointiin ja tulevaisuudennäkymiin.

“On valtava [body of] kirjallisuutta, joka osoittaa pitkän aikavälin vaikutuksia sen kotitalouden taloudellisiin olosuhteisiin, jossa lapsi kasvaa. Koulutusviihteestä, aikuisten tuloista, toimeentulotukiohjelmien käytöstä, rikollisuuteen osallistumisesta jne. Lista jatkuu ja jatkuu, Lindo sanoi.

Terveys ja turvallisuus

Taloustieteilijät ovat myös huolissaan siitä, että naisten terveydenhuolto kokonaisuudessaan kärsii aborttien rajoittamisen tai kieltämisen seurauksena. Monille naisille perhesuunnittelupalveluita tarjoavat klinikat ovat usein myös paikallinen vaihtoehto ehkäisevään hoitoon, mukaan lukien syöpäseulonnat ja papa-testit. Helppo pääsy näille klinikoille on ratkaisevassa asemassa heidän terveydenhoidossa.

“Kun etäisyys lähimpään klinikkaan kasvaa, ennaltaehkäisevän hoidon määrä laskee”, sanoi David Slusky, Kansasin yliopiston taloustieteen apulaisprofessori. Ja se voi johtaa huonompiin terveysvaikutuksiin.

“Jos hedelmällisessä iässä oleva nainen kuolee, sillä on valtavia taloudellisia seurauksia”, hän lisäsi. “Se on joku, johon yhteiskunta on investoinut ja jolla on edessään monia tuottavia taloudellisia vuosia.”

.

Leave a Comment