Kommentti: Toimitaan nyt pelastaaksemme New Orleansin ihmiset ja kulttuuri ennen kuin seuraava Covid-aalto iskee | Kommentti

Toukokuun 11. päivänä raportoitujen COVID-19-tapausten määrä New Orleansissa oli 197, mikä on yli 350 % kasvua kolme viikkoa aiemmin (20. huhtikuuta), jolloin kaupunki valmistautui French Quarter Fest -tapahtuman alkamiseen seuraavana päivänä. Jazz Festin toisella viikolla kävi yhä selvemmäksi, että New Orleans näki uuden epidemian. Esitykset peruttiin dba:ssa, Zony Mashissa, Tipitinassa ja muissa paikoissa, Willie Nelson kumarsi Jazz Fest -esiintymisensä, ja positiiviset Covid-testit syrjäyttivät vieraanvaraisuuden työntekijät ympäri kaupunkia.

Viimeisin tapausten piikki eroaa siitä, mitä New Orleans koki heti Mardi Grasin, NCAA:n Final Fourin, sekä Uptown- ja Downtown Super Sundaysin että pääsiäisviikonlopun jälkeen. Onneksi sairaalahoitojen määrä ei ole vielä toistaiseksi lisääntynyt vastaavasti. Mutta nykyisen aallon pitäisi soida hälytyskelloja kaupungintalolla ja Baton Rougessa.

New Orleansilla on saattanut olla onnea aiemmin tänä vuonna, kun Mardi Gras ja muut tapahtumat osuivat uusien varianttien ja nousujen väliin. Mutta sitä ei voida täysin syyttää kohtaloista: jotain on selvästi muuttunut, ja sen tosiasian, että muusikot, baarimikot ja palvelimet kantavat jälleen suurimman osan Covidin terveys- ja talousvaikutuksista, pitäisi kannustaa kiireisiin toimiin. Jos New Orleans selviää tästä pandemiasta, pormestarin ja kaupunginvaltuuston on ryhdyttävä ennakoiviin toimiin paikallisten ja vierailijoiden suojelemiseksi.

Yksi idea, jota kaupungin ja valtion virkamiesten tulisi harkita, on auttaa sisätiloissa olevia musiikkipaikkoja, baareja ja ravintoloita päivittämään ilmanvaihtojärjestelmät. Tartuntatautiasiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että tilat, joihin kokoontuu suuri määrä naamioitumattomia ihmisiä, tarvitsevat tehokkaan ilmanvaihdon ja ilmankierron Covid-epidemioiden ehkäisemiseksi tai hidastamiseksi. Tällaiset järjestelmät ovat valitettavasti liian kalliita useimmille pienyrityksille. Kaupunki ja osavaltio voisivat kuitenkin auttaa vähentämään näitä kustannuksia merkittävästi avustuksilla tai korottomilla lainoilla liittovaltion rahoittaman pilottiohjelman kautta. Investoinnin tuotto kansanterveyden näkökulmasta olisi merkittävä.

Sillä välin kaupungin pitäisi löytää tapoja kannustaa enemmän ulkoilmakonsertteja ja -tapahtumia festivaalikauden aikana. Tämän vuoden karnevaalissa ja Mardi Grasia edeltävänä viikonloppuna live-esiintymiset lisääntyivät maltillisesti, mutta suurin osa toiminnasta tapahtui ulkona, turvallisimmassa paikassa, jossa ihmiset voivat kokoontua. Sama pätee NCAA Final Four -tapahtumaan ja muihin tapahtumiin ennen French Quarter Festiä. New Orleans selvisi näistä tapahtumista ilman Covid-piikkiä.

Viime viikkoina kaupungissa on kuitenkin nähty satoja sisäkonsertteja, juhlia ja tapahtumia, mikä on altistanut asiakkaat ja henkilökunnan suuremmalle riskille saada Covid-tartunta.

Kaupungintalon yksi resurssi on hylätyt tontit ja muut ulkotilat, joista monet sijaitsevat kaupunginosissa sisämusiikkipaikoissa tai niiden läheisyydessä. Pienellä työllä nämä tilat voitaisiin antaa tapahtumapaikkojen ja promoottorien käyttöön festivaalikausien ja lomien aikana valinnaisina ulkotiloina esityksien pitämiseen. Tämä antaisi paikallisille yrityksille, ravintolatyöntekijöille ja esiintyjille mahdollisuuden ansaita rahaa ja juhlat viihtyvät turvallisemmissa tiloissa kuin suljetut musiikkisalit ja baarihuoneet.

Covid näyttää olevan täällä jäädäkseen, emmekä lopulta voi vaikuttaa siihen, mitä muunnelmia on tulossa. Mutta pormestarilla ja nykyisellä valtuustolla on vain muutama vuosi aikaa, ennen kuin he ovat poissa. Emme voi kuvitella parempaa perintöä, jonka he jättäisivät, kuin New Orleansin ohjaaminen tielle, joka auttaa paremmin navigoimaan Covidin tuhossa – ja mitä seuraavaksi tuleekaan.

.

Leave a Comment