Kirje toimittajalta: Voiko “elintarviketurvallisuuskulttuuri” elää DOJ:n kanssa?

– mielipide-

ROSEMONT, IL — Tämän vuoden 24. vuotuisen elintarviketurvallisuushuippukokouksen pääpuheenvuoro oli “elintarviketurvallisuuskulttuurista”. FDA:n virkamiehet Conrad Choiniere ja Donald Prater tekivät stand up -teoksen muistuttaen noin 800 yleisöä, että “elintarviketurvallisuuskulttuuri” on jo heidän tutkanäytöllään. FDA:n “New Era” tunnustaa “elintarviketurvallisuuskulttuurin” merkityksen.

Lisäksi oikeusministeriön kuluttaja-asioiden osaston apulaisjohtaja Mathew Lash selitti, että jos yrityksen elintarviketurvallisuuskulttuuriin sisältyy yhteistyö tutkinnan aikana, se voi vaikuttaa siihen, miten DOJ käsittelee tapauksen.

Michael Roberson, South’s Publix Super Marketsin yritysten laadunvarmistusjohtaja, tarjosi tapaustutkimuksen yritykselle, joka tekee “elintarviketurvallisuuskulttuurista” osan päivittäistä olemassaoloaan Publixin 298 000 työntekijän omistajalle.

Elintarviketurvallisuuskulttuurista puhuttaessa on vähän “tiedätte sen kun näette sen”. Mutta sekä sääntelijöihin tutustumista käsittelevässä istunnossa että elintarviketurvallisuuskulttuurin pääpuheenvuoroissa heräsi kysymyksiä yrityksistä, jotka ovat yhteistyöhaluisia vakavissa tutkimuksissa ja niistä, jotka eivät ole.

Ehkä se on vain “suuria lakitoimistoja”, kuten eräs kysyjä ehdotti, tai ehkä jotkut vain “lakimiehet”.

Mutta nämä keskustelut laukaisevat jotain mielessäni. Sitten muistin, että se oli surullisen kuuluisa “Yates Memo”. Siinä käsiteltiin “Yksilöllistä vastuuta yritysten väärinkäytöksistä”. Sitten apulaisoikeusministeri Sally Quillian Yates oli kirjoittanut vuoden 2015 politiikkamuistion, joka oli osoitettu kaikille liittovaltion hallituksen lakimiehille.

”Yrityspetosten ja muiden väärinkäytösten torjunta on oikeusministeriön ensisijainen tavoite. Kansakuntamme talous on riippuvainen rahoitusjärjestelmäämme ja siten kaikkia kansalaisiamme suojaavien siviili- ja rikoslainsäädäntöjen tehokkaasta täytäntöönpanosta”, alkaa Yatesin muistio, joka uudistetussa muodossa pysyy voimassa.

Yatesin muistiossa keskusteltiin siitä, kuinka DOJ:n tulisi jatkaa yritysten väärinkäytöksiä. Tuolloin monet suuret lakitoimistot lähettivät asiakkaille neuvoja, mukaan lukien elintarviketeollisuutta edustavat. Tässä oli Yatesin muistion kuusi pääaihealuetta:

1. Ollakseen oikeutettu mihin tahansa yhteistyöhyvitykseen yritysten on toimitettava osastolle kaikki asiaankuuluvat tiedot henkilöistä, jotka ovat osallistuneet yritysten väärinkäytöksiin.

2. Sekä rikos- että siviilioikeudellisissa yritystutkinnoissa olisi keskityttävä henkilöihin tutkimuksen alusta alkaen.

3. Yritystutkimuksia hoitavien rikos- ja siviililakimiesten tulisi olla rutiininomaisessa yhteydessä toisiinsa.

4. Poikkeuksellisten olosuhteiden puuttuessa mikään yrityspäätös ei tarjoa suojaa rikos- tai siviilioikeudelliselta vastuulta yksittäisille henkilöille.

5. Yritystapauksia ei pitäisi ratkaista ilman selkeää suunnitelmaa asiaan liittyvien yksittäisten tapausten ratkaisemiseksi ennen vanhentumisajan umpeutumista, ja tällaisissa tapauksissa yksilöitä koskevat hylkäämiset on muistettava.

6. Siviililakimiesten tulisi johdonmukaisesti keskittyä yksilöihin ja yritykseen ja arvioida, nostetaanko kanne henkilöä vastaan, perustuen hänen maksukykynsä ulkopuolisiin seikkoihin.

Suurin järkytys oli yritysten virkamiehien syyttäminen yksityishenkilöinä, mukaan lukien rikokset, joista yrityksen virkamiehet eivät välttämättä tiedä henkilökohtaisesti. On helppo nähdä, kuinka “elintarviketurvallisuuskulttuuri” voisi ajautua karille, jos yrityksen lakimies puolustautui DOJ:n taktiikkaa vastaan.

Ja olemme nähneet heidän pelaavan. Blue Bell myönsi syyllisyytensä rikoksiin ja maksoi miljoonia sakkoja. Hänen eläkkeellä oleva presidenttiään syytetään kuitenkin puolen tusinasta rikoksesta, kun hänen rikosoikeudenkäyntinsä on määrä alkaa 1. elokuuta. Syytteet liittyvät listerioosin puhkeamiseen, joka tapahtui samana vuonna kuin Yatesin muistio.

Myös päätilaisuudessa Joe Stout, Commercial Food Sanitation LLC:n perustaja ja toimitusjohtaja, sai Distinguished Service Award -palkinnon.

(Jos haluat rekisteröityä ilmaiseen elintarviketurvallisuusuutisten tilaukseen, klikkaus tässä)

Leave a Comment