Espanja, Portugali Kirjaudu ulos energiahintojen lieventämissuunnitelmista | Talousuutiset

ASHIFA KASSAM ja HELENA ALVES, Associated Press

MADRID (AP) – Espanja ja Portugali allekirjoittivat perjantaina maakaasun hintojen väliaikaisen rajoituksen, mikä on koordinoitu toimenpide, jonka Portugalin ympäristöministeri kuvaili “ennennäkemättömäksi” tarjoukseksi hillitä energian jyrkästi nousevia hintoja ja inflaatiota.

Kun energian hinnat nousevat jyrkästi kaikkialla Euroopassa, mitä pahensi Venäjän sota Ukrainassa, Espanja ja Portugali yhdistivät voimansa aiemmin tänä vuonna pyytääkseen Euroopan unionin toimeenpanoelintä sallimaan niiden kiertää blokin yhteismarkkinoiden sääntöjä.

Molempien maiden uusiutuvan energian suuriin määriin ja niiden vähäisiin yhteyksiin Euroopan sähköverkkoon vedoten Euroopan komissio suostui sallimaan sähköntuotannossa käytettävälle kaasulle hintakaton, joka on keskimäärin noin 50 euroa (52 dollaria) megawattitunnilta. seuraavat 12 kuukautta.

Espanjan ekologisista siirtymävaiheista vastaava ministeri Teresa Ribera sanoi, että toimenpide suojelee kuluttajia ja yrityksiä, kun Eurooppa kamppailee ennätysinflaatiota kiihdyttävien energian hintavaihteluiden kanssa.

Poliittiset sarjakuvat

Katon odotetaan laskevan välittömästi kustannuksia kolmannekselle kotimaisista kuluttajista ja 70 prosentista teollisuudesta, hän lisäsi.

“Ensimmäistä kertaa tavalliset ihmiset eivät maksa tästä”, Ribera sanoi. “Otettujen toimenpiteiden tarkoituksena on pohjimmiltaan vähentää energiayhtiöiden poikkeuksellisia voittoja niin, että tämä sopeutus hyödyttää meitä kaikkia.”

Hän ei kertonut tarkempia tietoja suunnitelman rahoittamisesta.

Portugalissa ympäristö- ja ilmastoministeri Duarte Cordeiro sanoi, että toimenpide hyödyttäisi järjestelmän “odottamattomia” yllätyksiä hintojen alentamiseksi.

”Tämä on ennennäkemätön toimenpide, mekanismi, jolla on hyvin selkeät tavoitteet. Ensinnäkin pysäyttääksemme hintojen nousun, toiseksi suojellaksemme niitä, jotka ovat alttiimpia, ja kolmanneksi sosiaalistaaksemme kustannukset ja hyödyt.

Yhteinen suunnitelma menee nyt Euroopan komissiolle lopullisen hyväksynnän saamiseksi, Ribera lisäsi, ja sen odotetaan tulevan täysimääräisesti voimaan tulevina viikkoina.

Espanjan energiayhtiöt ovat kritisoineet suunnitelmaa, koska he pelkäävät, että uudet säännöt vääristävät markkinoita. José Bogas, Espanjan Endesan toimitusjohtaja, sanoi, että hintakatto voi johtaa kaasun kulutuksen kasvuun.

“Se on päinvastoin kuin on tarkoitus”, hän sanoi puhelinkonferenssissa analyytikoiden kanssa aiemmin tällä viikolla.

Huhtikuun lopulla, kun uutiset siitä, että Euroopan komissio harkitsi Espanjan ja Portugalin ehdotusta, Espanjan sähköyhtiön Iberdrolan toimitusjohtaja Ignacio Sánchez Galán kehotti EU:ta etsimään sen sijaan yhteistä ratkaisua. Puhuessaan analyytikkopuhelun aikana hän kuvaili ajatusta Iberian poikkeuksesta “oikeudettomana ja yhtenäismarkkinoiden vastaisena”.

Energian hinnat ovat nousseet tasaisesti Espanjassa viime vuodesta, sanoo Ana Maria Jaller-Makarewicz, Eurooppaan keskittyvä analyytikko Energy Economics and Financial Analysis -instituutista. “Se on yksi Euroopan korkeimmista hinnoista… niiden on suojeltava kuluttajia.”

Nähtäväksi jää, kuinka katto vaikuttaa lopulta energian hintoihin vai päätyvätkö hallitukset tai yritykset kattamaan kattoon liittyvät kustannukset, hän lisäsi. “Se riippuu siitä, kuinka he hallitsevat sen nyt.”

AP:n toimittaja Helena Alves raportoi Lissabonista.

Tekijänoikeus 2022 The Associated Press. Kaikki oikeudet pidätetään. Tätä materiaalia ei saa julkaista, lähettää, kirjoittaa uudelleen tai jakaa uudelleen.

.

Leave a Comment