Uuden-Seelannin meijeriteollisuuden tulisi lopettaa maorikulttuurin käyttäminen teeskennelläkseen sen kestävää | Philip McKibbin

EIUuden-Seelannin meijeriteollisuus on paineen alla. Se on yksi suurimmista tuloistamme, ja sen osuus on noin 3 prosenttia BKT:stämme; ja koska lehmät tuotiin tänne ensimmäisen kerran noin 200 vuotta sitten, maidonviljely on saanut kulttuurista merkitystä erityisesti Pākehālle (Uuden-Seelannin eurooppalaiset).

Mutta se herättää myös lisääntyvää tarkastelua. Sen lisäksi, että maitotuotteet saastuttavat maamme ja vesistöämme, ne ovat syyllisiä suuriin kasvihuonekaasupäästöihin. Jacinda Ardernin työväenpuolueen hallitus on kehittänyt lainsäädäntöä ympäristön saastumisen vähentämiseksi, mutta kriitikot sanovat, että se ei käsittele riittävästi maidontuotannon aiheuttamia haittoja.

Ala sai äskettäin entistä enemmän ei-toivottua huomiota julkaisi palkitun dokumenttielokuvan Milked, joka seuraa maoriaktivistia Chris Huriwaita (Ngāpuhi, Ngati Porou, Te Ātiawa) hänen pohtiessaan awaa (jokea), Mangatawaa, Ōtauassa ja näyttelyitä. meijerituotteiden kielteiset vaikutukset Aotearoalle ja maailmalle. Maaliskuussa Safe, Uuden-Seelannin johtava eläinoikeusjärjestö, käynnisti Done with Dairy -kampanjansa korostaen sen haittoja.

Vastauksena tällaiseen kritiikkiin meijeriteollisuus taistelee uskottavuudestaan. Yksi strategia, jota se näyttää käyttävän, on se, mitä voisimme kutsua “kei te pai-washing” – tai “pai-washing” lyhyesti. Kuten “valkaisu”, jolla pyritään peittelemään epämiellyttäviä tosiasioita, tai “vihreäpesu”, joka maalaa organisaatiot ympäristöystävällisemmiksi kuin ne todellisuudessa ovat, pai-pesu käyttää maorilaisia ​​sanoja, käsitteitä ja mielikuvia hyödyntääkseen te ao maorien ( maorimaailma) ja ympäristövastuu – melkein kuin “alkuperäiskansojen hyväksynnän rasti”. Se on kyyninen yritys antaa tällä erittäin haitallisella käytännöllä vaikutelma, että kaikki on “kei te pai” tai “kaikki hyvin”.

Mielestäni Fonterra, Uuden-Seelannin suurin meijeriyhtiö, on tullut erityisen taitavaksi pai-pesussa. Hiljattain hän teki sopimuksen kaiwhakairon (veistäjä) “kertomaan tarinamme poun luomisen kautta”, joka on perinteinen ilmaus maorien yhteydestä maahan.

Mutta on meijeri Todella “kei te pai”?

Jokainen, joka on matkustanut Uuden-Seelannin läpi, tietää, että suuri osa maasta koostuu nyt aitauksista. Suurin osa tästä raivattiin 1800-luvun puolivälissä, loppupuolella ja 1900-luvulla – häpäisy, joka jätti Aotearoan alkuperäiset metsänsä, samoin kuin linnut, hyönteiset, matelijat ja sammakkoeläimet. Historiallisesti täällä on kasvatettu pääasiassa lampaita; mutta noin 30 viime vuoden aikana maidontuotanto on tehostunut, ja niin on myös sen ympäristön heikkeneminen.

Tietysti jotkut maoriyhteisöt ovat myös päättäneet harjoittaa maitotaloutta – mutta syyt tähän ovat monimutkaiset. Taloudellinen syrjäytyminen, joka johtuu riistojen, maiden takavarikoinnin ja rasismista, on jättänyt meille vähemmän valinnanvaraa kuin koskaan oli. Ja halu pysyä yhteydessä whenuaan (maahan) on joskus saanut meijeritoiminnan näyttämään kannattavammalta.

Mutta ajatus siitä, että maitotuotteista voidaan jotenkin tehdä riittävän “kestäväksi” on myytti – ja se keskittyy vain teollisuuden ympäristövaikutuksiin jättäen huomiotta sen terveysvaikutukset kuluttajiin ja työntekijöihin sekä sen eläinten elämään ja hyvinvointiin. Hyökkäykset.

Maidontuotanto ei ole yksinkertaisesti kestämätöntä; se rikkoo maorien arvoja.

Maoriina ymmärrämme itsemme kaitiakiksi – te taiaon (luonnonmaailman) hoitajiksi. Vaikka jotkut meijeriyhtiöt haluaisivatkin uskomaan, että maanviljelijät ovat kaitiakia, tällainen ympäristöä tuhoava työ on lopulta ristiriidassa tiakitangan (hoitotyön) kanssa.

Toinen arvo, whanaungatanga, tunnustaa, että olemme sukua sukujuurten kautta, ei vain toisiimme, vaan myös laajempaan luonnonmaailmaan. Siksi meillä on velvollisuus kohdella sitä kunnioittavasti. Mutta kaukana siitä, että se kohtelee ihmismaailmaa kunnioittavasti, vaan maitoteollisuus on kaivannaisvaltaista ja tekee yksipuolista kauppaa: kuten ekofeministit ovat väittäneet, se käyttää hyväkseen naisten ruumiita rasittamalla lehmiä väkisin, varastamalla niiden maitoa ja erottamalla äidit vasikat. Mikä pahempaa, se teurastaa ihmisiä, jotka ovat sidosryhmille kannattavampia kuolleina kuin elävinä.

(Kun otetaan huomioon, kuinka paljon Fonterran maanviljelijät ovat osallisia kuolemiin – sekä vasikoihin että lypsylehmiin – on ironista, että yritys käyttää iskulausetta Dairy for Life myydäkseen itsensä.)

Meijeritoiminta heikentää myös hauoraa (hyvinvointia). Tutkimus on yhdistänyt maidon kulutuksen diabetekseen, sydänsairauksiin ja syöpään – jotka kaikki vaikuttavat maoreihin suhteettoman paljon. Ja on todennäköistä, että maorit ovat keskimäärin enemmän laktoosi-intoleranssia kuin Pākehā. Yhtä huolestuttavia ovat psykologiset vaikutukset työntekijöihin, joita syytetään eläinten, mukaan lukien vastasyntyneiden, tappamisesta.

Ei vain suuryritysten tarvitse lopettaa. Lopulta maorien on luoputtava myös meijerituotteista.

Ne, jotka puolustavat maorien osallistumista maitotalouteen, mainitsevat joskus “rangatiratangan” periaatteena, jonka avulla voimme tehdä mitä haluamme. “Rangatiratanga” tulkitaan usein suppeasti “suvereniteetiksi” tai “itsemääräämisoikeudeksi”; mutta siihen liittyy myös vastuuta – muita ja koko maailmaa kohtaan. Se edellyttää, että pyrimme elämään, joka on kunnioittava, hoitava ja kestävä.

Ja jos kuuntelet tarkasti, kuulet, että monet rangatiratangaa harjoittavat maoriyhteisöt ovat itse asiassa siirtymässä pois meijerituotteista. Jotkut hapūt (alaheimot) ovat alkaneet muuttaa meijeritoimintaansa perinteisesti inspiroituneiksi hankkeiksi keskittyen sen sijaan alkuperäisten pensaiden elvyttämiseen ja sadon kasvattamiseen ihmisilleen. Samaan aikaan monet iwit (heimot) investoivat kestäviin vaihtoehtoihin maitotuotteille, kuten asumiseen ja puutarhanhoitoon.

Tämä liittyy laajempiin pyrkimyksiin palauttaa whenua, elvyttää perinteisiä maori-puutarhanhoitokäytäntöjä, edistää ruoan ja maaperän itsemääräämisoikeutta ja tulla para koreksi (jätteetön).

Nämä pyrkimykset heijastuvat Aotearoan jatkuvasti muuttuvassa kulttuurissa: kasvavassa kestävän kehityksen liikkeessämme ja kasvavassa määrässä uusiseelantilaisia ​​– maoreja ja ei-maoreja – jotka omaksuvat kasvissyöjä-, vegaani- ja kaimanga- (Māori-kasvipohjaisen) elämän.

On olemassa parempi tie eteenpäin. Muu Aotearoa arvostaa tätä, jos he – sen sijaan, että käyttäisivät väärin maorikulttuuria – kuuntelevat maoreja ja oppivat kehittämämme vaihtoehdoista arohalla (rakkaudella) ympäristöä, ei-ihmiseläimiä ja ihmisiä kohtaan.

Leave a Comment