Mielenosoittajat purkivat raivoa ranskalaiselle yhtiölle Venäjälle jäämisen vuoksi | Talousuutiset

Kirjailija: VANESSA GERA, Associated Press

Varsova, Puola (AP) – Venäläisissä armeijan univormuissa pukeutunut mies seisoi suuren rautakaupan sisäänkäynnillä Puolan pääkaupungissa tervehtimässä ostajia ja kiittäen heitä Venäjän presidentti Vladimir Putinin Ukrainan sodan rahoittamisesta.

Mitaleilla koristeltu puolalainen aktivisti Arkadiusz Szczurek protestoi ranskalaisomisteisen Leroy Merlinin myymälässä Varsovassa, kun ostajat kerääntyivät ostamaan kasveja ja puutarhatarvikkeita kevään saapuessa. Jotkut ostajat kääntyivät ympäri mennäkseen muualle. Toiset olivat välinpitämättömiä tai ärtyneitä.

“Miljoonat ukrainalaiset ovat pakotettuja pakenemaan pommeja ja ammuntaa, (ja) ihmisiä kuolee”, ukrainalainen aktivisti Natalia Panchenko sanoi mielenosoituksessa viime viikonloppuna. “Mutta he jatkavat liiketoimintaa eivätkä näe ongelmaa sodan rahoittamisessa.”

Se oli viimeisin mielenosoitus Puolassa Leroy Merlinin päätöksestä jatkaa 112 myymälän toimintaa Venäjällä, vaikka monet muut länsimaiset yritykset ovat keskeyttäneet toimintansa siellä. Leroy Merlin ei kommentoinut muuta kuin sanoakseen, ettei se ole vastuussa sodasta. Se kuuluu niihin ulkomaisiin yrityksiin, joilla on suuri jalanjälki Venäjällä ja joiden on täytynyt valita, ottaako poistumisen taloudellisen iskun vai kärsiikö maineensa vahingoittuminen jäämällä.

Poliittisia sarjakuvia maailman johtajista

Poliittiset sarjakuvat

Se on tuskallinen valinta Ranskan ja Italian kaltaisiin maihin sijoittautuneille yrityksille, jotka harjoittavat laajaa liiketoimintaa Venäjällä ja katsovat tulevaisuuden kauppaa sodan päätyttyä. Kuitenkin monet yhtiöt, joilla on suuria panoksia Venäjällä, ovat vetäytyneet ja kestävät iskun lopputulokseensa.

McDonald’s sulki 850 myymälänsä Venäjällä maaliskuussa, mutta maksaa edelleen 62 000 työntekijälleen. Pikaruokaketju ilmoitti menettävänsä 55 miljoonaa dollaria kuukaudessa myyntiin Venäjältä ja odottaa menettävänsä 100 miljoonan dollarin arvosta varastoja myymälöiden sulkemisten vuoksi. Energiayhtiö Shell sanoo ottavansa 3,9 miljardin dollarin maksun kattaakseen Venäjällä tehdyistä investoinneista luopumisen kustannukset, kun taas kilpailija BP sanoi, että se vaatii 25,5 miljardia dollaria ennen veroja irtautuakseen omistuksestaan ​​venäläisessä energiantuottajassa Rosneftissa.

Muut yritykset toimivat edelleen osittain Venäjällä. PepsiCo, Nestle ja lääkevalmistaja Johnson & Johnson toimittavat edelleen välttämättömiä tarvikkeita, kuten lääkkeitä ja äidinmaidonkorvikkeita, samalla kun ne pysäyttävät ei-välttämättömän myynnin. Italialainen rengasvalmistaja Pirelli ja tanskalainen panimo Carlsberg sanovat toimivansa juuri tarpeeksi tukeakseen venäläisiä työntekijöitään.

Leroy Merlin, jolla on samankaltaisia ​​myymälöitä kuin Home Depot, on yksi Venäjän eniten tuottavista ulkomaisista yrityksistä. Se kertoo auttaneensa ukrainalaisia ​​pakolaisia, myös työntekijöitään. Emoyhtiö Adeo Group Pariisissa ei vastannut useisiin kommenttipyyntöihin.

Tällaisia ​​ranskalaisia ​​yrityksiä, joilla on merkittävää toimintaa Venäjällä, Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyy on nostanut auttamaan Venäjän sotatoimia. Ranskan parlamentille maaliskuussa pitämässään puheessa hän mainitsi autonvalmistajan Renaultin, Leroy Merlinin ja kaksi muuta Adeo Groupiin kuuluvaa jälleenmyyjää: Auchan-supermarketketju ja urheilukauppaketju Decathlon.

Pian tämän jälkeen Renault ja Decathlon ilmoittivat keskeyttävänsä Venäjän toiminnan, mutta Leroy Merlin ja Auchan jäivät.

Monille Ukrainassa, jossa Leroy Merlin sulki kuusi myymäläänsä pommi-iskujen keskellä, se tuntuu petokselta. Puolassa, joka rajoittuu Ukrainaan ja joka on ottanut vastaan ​​enemmän pakolaisia ​​kuin toinen maa, monet ihmiset ovat erittäin kriittisiä ranskalaista yritystä kohtaan.

Puola on Naton jäsen, mutta edelleen pelätään, että se voisi myös joutua Kremlin elpyneiden siirtomaakuntien kohteeksi, varsinkin jos Venäjä vaatii voittoa Ukrainassa.

Puolalaisen Leroy Merlin Boycott -liikkeen huippujärjestäjä Dominik Gąsiorowski uskoo, että liiketoiminnan pidättäminen yritykselle, joka on merkittävä veronmaksaja Venäjällä, on yksi harvoista konkreettisista asioista, joita tavalliset ihmiset voivat tehdä vaikuttaakseen sodan lopputulokseen.

“Jos me länsimaina tuemme yrityksiä pysymään Venäjällä, maksamme Putinille, että se lopulta hyökkää meihin”, hän sanoi. “Kieltäydyn uskomasta, että kansani, puolalaiset, ei voi tehdä niin pientä solidaarisuuden elettä kansanmurhan aikana kuin valita toinen kauppa muutaman kilometrin päässä.”

Viime viikonlopun pikettien aikana aktivistit pitivät konttijulistetta Leroy Merlinin vihreän logon vieressä ja kutsuivat sitä “roskakoriksi ruumiille” viestillä “Leroy Kreml tukee Venäjän hyökkäystä”.

Sen on suunnitellut taiteilija Bartłomiej Kiełbowicz, joka on myös luonut väärennettyjä etikettejä, joita ihmiset ovat kiinnittäneet Leroy Merlin -myymälöiden hyllyille, mukaan lukien yksi luudalle ja roskalapille “syyllisyyden lakaisuun”. Vasaroille on toinenkin – “tappamiseen”.

Puolan talousinstituutin apulaisjohtaja Andrzej Kubisiak sanoi, että on liian aikaista tietää mielenosoitusten täydestä vaikutuksesta, mutta kaduilla tapahtuva sovellusvalvonta on osoittanut vähemmän liikennettä Leroy Merlinin, Auchanin ja Decathlonin myymälöihin. Puolan pankkien korttimaksuanalyysi osoittaa myös ostosten laskun.

Mutta Kubisiak sanoi, että historialliset boikottiliikkeet menettävät voimia ajan myötä, ja hän odottaa myös tämän, koska yli 12 prosentin inflaatiota kohtaavia puolalaisia ​​ohjaavat ennen kaikkea kuluttajahinnat. Kaikki kolme ranskalaista jälleenmyyjää tunnetaan kilpailukykyisistä hinnoistaan.

Puolan ostajien reaktiot mielenosoituksiin ovat olleet ristiriitaisia.

Wiesław Bobowik, 64-vuotias opettaja, sanoi, että hän piti boikottia naurettavana, eikä häntä taivutettu ostamaan muualta.

“Satuttaisin ranskalaisia, ja he ovat ystäviämme”, hän sanoi ja latasi ruukkukasveja ja suuria pusseja multaa autonsa tavaratilaan. “Miksi tekisin sen?”

Aktivistit myös kannustavat ihmisiä olemaan ostamatta Auchanissa. Mutta Gąsiorowski sanoi, että liike keskittyy enimmäkseen Leroy Merliniin, koska se oli ulkomainen yritys, jolla oli toiseksi suurin liikevaihto Venäjällä vuonna 2020 savukevalmistajan Philip Morris Internationalin jälkeen, joka on keskeyttänyt investoinnit. Auchan oli nro 6.

Mutta liike, hän korostaa, on suurempi kuin Leroy Merlin.

“Jokainen muu yhtiö pitää niitä esimerkkinä”, hän sanoi. “Jos he menestyvät yhteistyössään Putinin kanssa, kaikki suuret toimijat palaavat Venäjälle.”

Colleen Barry Milanossa, Anne D’Innocenzio New Yorkissa, Dee-Ann Durbin Detroitissa ja Kelvin Chan Lontoossa osallistuivat tähän raporttiin.

Tekijänoikeus 2022 The Associated Press. Kaikki oikeudet pidätetään. Tätä materiaalia ei saa julkaista, lähettää, kirjoittaa uudelleen tai jakaa uudelleen.

.

Leave a Comment