Koulutus: Lukuvälineet – Lewiston Sun Journal

Codex – useita paperiarkkeja tai pergamenttia yhteen ommeltuina – kirja sellaisena kuin me sen tunnemme, on ollut olemassa 2000 vuotta. Se helpotti lukemista; sinun ei tarvitse käyttää molempia käsiä rullataksesi ja rullataksesi rullaa. Voit siirtyä nopeasti mille tahansa sivulle; numerointi teki siitä entistä helpompaa.

Vuosien varrella kirjoihin on rakennettu kaikenlaisia ​​lisälukutyökaluja. Päät ja alaotsikot tekevät tiedoista helpommin saatavilla, kuten Raamatussa: vielä nykyäänkin, kun haluamme luonnehtia täsmällistä tietoa, puhumme “luvun ja jakeen antamisesta”.

Kun kirjat oli jaettu, oli järkevää listata sisältö; rakentamaan pöytää. Ja kun kirjoja oli paljon pinottuina ja sitten riveihin hyllytettyinä, nimi selässä helpotti elämää.

Esipuheet, johdannot ja tunnustukset auttavat meitä ymmärtämään kirjoittajia ja päättämään, luetaanko heidän kirjansa. Juonitiivistelmät, ylistys kuuluisilta naisilta tai miehiltä; usein ne ovat osoitus siitä, ketä kirjailijat ovat kuulleet, mitä kirjastoja he ryöstivät, kuinka kirjoittaja vaikutti heidän koteihinsa ja perheisiinsä.

Julkaisutiedot: milloin, missä, kuka. Sopiva päivämäärä ja kunnioitettava kustantaja kertoo meille jotakin, kuten myös luettelointitiedot, kun niitä tarjotaan: kuinka asiantuntijat luokittelevat kirjan ja mistä vastaavia teoksia löytää kirjaston hyllyiltä.

Alaviitteet tekevät paljon työtä. Ne kertovat meille, mistä kirjoittaja on saanut tietonsa, ideansa; ja kuinka kovasti hän ehkä työskenteli. Jotkut kirjoittajat kommentoivat jyrkästi lähteitään. Alaviitteet kertovat myös, mihin mennä seuraavaksi, kirjoittajan sanojen lisäksi. Tässä, kauan ennen laskemista, sido hypertekstin alkuperä: yksi teksti johtaa muihin. Hitaasti, koska ei voinut vain napsauttaa, mutta tutkijat ovat aina koonneet eniten tarvitsemansa kirjat.

Indeksi on toinen loistava työkalu. (Siellä on uusi Duncanin kirja: “Index, a history of the…”.) Ja sen aakkosjärjestys johtaa kokonaisiin kirjoihin, jotka ovat lukuvälineitä: mitä ilmeisimmin sanakirjoja.

Digitaalinen media on omaksunut ja mukauttanut joitain näistä lukutyökaluista; ne ovat kehittyneet vuosisatojen aikana, ja uudet vievät aikaa. Uuden median suuri ongelma on pysyvyys: muistatko magneettinauhan tai levykkeet? Voimme toivoa, että flash-asemat ja pilvet kestävät tämän vuosituhannen. Sillä välin meillä on vielä kirjoja.

David R. Jonesille kirjat ja niiden työkalut ovat tärkeitä.

Leave a Comment